Γ.Καμίνης στην ΕΡΤ: «Η επιπόλαιη στάση της κυβέρνησης στις σχέσεις κράτους – εκκλησίας ενισχύει ακραίους και αντιδραστικούς κύκλους»

«Οι σχέσεις κράτους - εκκλησίας, η συνταγματική αναθεώρηση και το μακεδονικό είναι τρία μείζονος σημασίας ζητήματα που η κυβέρνηση αντί να επιδιώξει ευρείες συναινέσεις, τα ανοίγει στο παρά πέντε των εκλογών, προσδοκώντας μόνο επικοινωνιακά οφέλη» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης στην ΕΡΤ σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του.

Μιλώντας στην εκπομπή του Αρη Ραβανού στην οποία συμμετείχαν και οι δημοσιογράφοι Έλλη Τριανταφύλλου και Βούλα Κεχαγιά, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι «με τον απαράδεκτα επιπόλαιο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε το ζήτημα των σχέσεων με την εκκλησία, δίνει τροφή και πρωταγωνιστικό ρόλο σε αντιδραστικούς κύκλους», επισημαίνοντας ότι «παράλληλα περιθωριοποιούνται προοδευτικά κομμάτια της εκκλησίας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο». Ο κ. Καμίνης, υπενθύμισε ότι ήδη από την περασμένη άνοιξη, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κα. Φώφη Γεννηματά, είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έκανε αποδεκτή.

Σε ερώτηση σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16, ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι δεν έχει «αντίρρηση με την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων», τόνισε ωστόσο ότι «κύρια προτεραιότητά μας στο Κίνημα Αλλαγής είναι η αναβάθμιση της ποιότητας σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια» καθώς και ότι «η ΝΔ έχει μετατρέψει την αναθεώρηση του άρθρου 16 σε ιδεοληψία».

Σχολιάζοντας το άνοιγμα ευρωπαίων σοσιαλιστών προς τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε ότι «άλλο οι δημόσιες σχέσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με ένα κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλο η πραγματική σχέση του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεργάζεται με την πιο λαϊκίστικη δεξιά του κ. Καμμένου, με τη σοσιαλδημοκρατία και τη δημοκρατική κεντροαριστερά».

Σε ερώτηση για το άνοιγμα λογαριασμών του κ. Κώστα Σημίτη, ο κ. Καμίνης παρέπεμψε στη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία δεν έχει να κρύψει τίποτα και επισήμανε ότι «πολλοί, έως και σήμερα, δεν έχουν συγχωρήσει τον κ. Σημίτη για το μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο του».

Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον τόπο έχουν γίνει από την προοδευτική παράταξη, υπενθυμίζοντας το ΕΣΥ και το ΑΣΕΠ από τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Καλλικράτη, τη Διαύγεια και τον νόμο Διαμαντοπούλου για τα Πανεπιστήμια από την κυβέρνηση Παπανδρέου αλλά και τις προσπάθειες διάσωσης της χώρας και το PSI από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.    

«Το ΠΑΣΟΚ έχει πληρώσει αρκετά τις επιλογές στελεχών του. Κανείς όμως δεν μιλά για τη ΝΔ και τις ευθύνες της. Η ΝΔ αφού επί Καραμανλή τίναξε την οικονομία στον αέρα, εκτινάσσοντας το δημόσιο χρέος, μετά πρωταγωνίστησε στα αντιμνημονιακά Ζάππεια με τον κ. Σαμαρά» υπογράμμισε ο κ. Καμίνης.

Σχετικά με την κριτική που γίνεται για την κατάσταση στην Αθήνα από υποψηφίους για τη δημαρχία, ο κ. Καμίνης σχολίασε ότι «οι υποψήφιοι όσο περνά ο καιρός θα ωριμάζουν, γνωρίζοντας ποσό μεγάλη πόλη είναι η Αθήνα, που αποτελείται από περισσότερα από 3.000 οικοδομικά τετράγωνα, 6.000 δρόμους, 11.000 σημεία αποκομιδής απορριμμάτων», όπως χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος Αθηναίων. 

Σε ερώτηση για τα οικονομικά του δήμου, ο κ. Καμίνης είπε ότι «την ώρα που η χώρα χρεοκοπούσε εμείς μετατρέψαμε το έλλειμμα των 48 εκ. ευρώ που βρήκαμε το 2010 σε πλεόνασμα 21,7 εκ. ευρώ το 2017, μειώνοντας κατά 20% τα επαγγελματικά δημοτικά τέλη και κατά 6,5% τα οικιακά, εξοφλώντας τους προμηθευτές, με παράλληλη ελάφρυνση του τραπεζικού δανεισμού κατά 50% (από 220 εκ. ευρώ το 2010 σε κάτω από 110 εκ. ευρώ φέτος), ενώ εξασφαλίσαμε κοινοτικούς πόρους 200 εκ ευρώ (145 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 55 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων)».

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email