Άλλο διακυβέρνηση, άλλο συγκυβέρνηση

Συνέντευξη του Γιώργου Καμίνη στην ηλεκτρονική εφημερίδα Political και στον Αντώνη Αντωνόπουλο

13 Νοεμβρίου 2021

Πως κρίνετε την πορεία της εσωκομματικής διαδικασίας μέχρι τώρα; Υπάρχει κάτι που σας προβληματίζει ως προς την εξέλιξή της μέχρι τις κάλπες;

Η διαδικασία προς την εκλογή νέου Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής μέχρι στιγμής έχει σκιαστεί από την τραγική απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Μια στιγμή πολύ δύσκολη, που όπως είναι λογικό μας πάγωσε όλους. Συνεχίζουμε όμως, τιμώντας την παρακαταθήκη της. Ήδη έχουμε ένα αυθεντικό πολιτικό γεγονός: τη γενναία απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να διεκδικήσει εκ νέου τα ηνία του πολιτικού μας χώρου. Βλέπουμε ξανά το ενδιαφέρον του κόσμου να αναζωπυρώνεται, να οδηγεί σε συζητήσεις, σε πολιτικές ζυμώσεις. Είναι λογικό: το Κίνημα Αλλαγής είναι η κοιτίδα της προοδευτικής παράταξης και οι εξελίξεις επηρεάζουν ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό. Τώρα πλέον είναι η ευκαιρία να μιλήσουμε προγραμματικά, ώστε την επόμενη ημέρα να επέλθει η σύνθεση των απόψεων που τόσο χρειαζόμαστε ως πολιτικός χώρος.

Εκτιμάτε πως όλη αυτή η κουβέντα περί “προοδευτικής διακυβέρνησης” έχει ουσιαστικό περιεχόμενο ή λειτούργησε περισσότερο ως επικοινωνιακό εύρημα;

Για Προοδευτική διακυβέρνηση μιλούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης. Γιατί αυτό οφείλει να κάνει εκ της φύσεώς του κάθε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, σε κάθε σημείο του πλανήτη. Όσο εξελίσσεται ο κόσμος και όσο υπάρχει ανάγκη η εξέλιξη αυτή να γίνεται με προοδευτικό πρόσημο, θα έχει νόημα να συζητάμε για τα θέματα αυτά. Ειδικά σήμερα, που η χώρα έχει βιώσει μια ενδεκαετία περιοριστικών και συντηρητικών πολιτικών, στην οποία αυξήθηκαν οι ανισότητες και μειώθηκε η κοινωνική κινητικότητα. Προφανώς απέναντι σε αυτό υπάρχει η συντηρητική διακυβέρνηση. Άλλο όμως διακυβέρνηση και άλλο συγκυβέρνηση, αυτό το έχουμε καταλάβει καλά. Ο χώρος μας δεν μπορεί να υπάρχει μιλώντας για συντηρητική διακυβέρνηση και εγκαταλείποντας τα εκατομμύρια προοδευτικών πολιτών στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρείτε ότι την επόμενη μέρα είναι δεδομένη η ενότητα του κόμματος, όποιος και να είναι στο “πηδάλιο” του Κινήματος;

Η ενότητα είναι ζητούμενο και αναγκαία συνθήκη για την ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής. Είναι η πιο σημαντική πολιτική κληρονομιά της Φώφης Γεννηματά. Όλοι μας οφείλουμε να υπερβούμε εαυτούς για να τη διαφυλάξουμε. Ελπίζω πως έχουμε κατακτήσει πια στο Κίνημα Αλλαγής αυτή την πολιτική ωριμότητα.

Πιστεύετε ότι η επιστροφή στο ιστορικά σύμβολα του Κινήματος είναι καθοριστικός παράγοντας για την ενίσχυση της παράταξης;

Κανένας οργανισμός δεν επιβιώνει ξεχνώντας την ιστορία του. Η ιστορία του χώρου μας λοιπόν περιλαμβάνει, φυσικά, πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ, περιλαμβάνει όμως και τη διαδικασία του 2017, όταν πάνω από 210.000 άνθρωποι «συνυπέγραψαν» την ιδρυτική πράξη του Κινήματος Αλλαγής. Άλλωστε, δεν τιμούμε τα σύμβολα μετατρέποντάς τα σε τοτέμ. Προσωπικά εμπνέομαι από τα επιτεύγματα όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ: από τις πρώτες, ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, τη στιβαρή πορεία προς τον εκσυγχρονισμό που άνοιξαν οι κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη, τον πλούτο των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Εμπνέομαι όμως εξίσου και από τον αγώνα που έδωσε η Φώφη Γεννηματά να δώσει δυναμική σε έναν πολιτικό χώρο που πολλοί χαρακτήριζαν μελλοθάνατο. Οφείλουμε να συνθέσουμε όλα τα παραπάνω σε ένα ενιαίο αφήγημα, όπου σύμβολα και άνθρωποι θα βρουν καθένα τη θέση του που του αρμόζει.

Πως σχολιάζετε την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου ύστερα από μια πολιτική διαδρομή, που τα είχε όλα, να κατέβει και πάλι υποψήφιος;

Όπως σας είπα και νωρίτερα κ. Αντωνόπουλε, η απόφαση αυτή του Γιώργου Παπανδρέου δημιούργησε ένα αυθεντικό πολιτικό γεγονός. Πιστεύω βαθιά ότι το πολιτικό του ύφος, η μεταρρυθμιστική κληρονομιά των κυβερνήσεών του και η συνεχής αταλάντευτη στράτευσή του σε αυτή την κατεύθυνση, αποτελούν εγγυήσεις για το μέλλον της παράταξής μας. Εκτιμώ ότι μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην εξυγίανση και την αναμόρφωση της πολιτικής μας σκηνής, η οποία εγκλωβίζεται στο αδιέξοδο δίπολο ΝΔ/ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πια καιρός Η χώρα να γυρίσει σελίδα και ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να το εγγυηθεί αυτό.

Γιατί εσείς δεν κατεβήκατε υποψήφιος;

Δεν είναι αυτοσκοπός για μένα η διεκδίκηση της αρχηγίας. Εξαρχής η συμμετοχή μου στην «περιπέτεια» του Κινήματος Αλλαγής απέβλεπε στην ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης ως πειστική αντιπρόταση εξουσίας απέναντι στον νέο διχασμό που πήγαιναν να μας οδηγήσουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Χάρη στην εξαιρετική συνεργασία μας με τη Φώφη Γεννηματά, η συμμετοχή μου αυτή είχε ως κατάληξη την εξόχως τιμητική θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του Κινήματος, τη συμμετοχή μου στο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος, και την ανάληψη σοβαρών κοινοβουλευτικών καθηκόντων. Προσπαθώ, μαζί με τα άλλα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου Και αυτό θα συνεχίσω να πράττω και την επόμενη ημέρα του Κινήματος Αλλαγής.

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email