Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” και τον δημοσιογράφο Άρη Ραβανό

23 Αυγούστου 2019

Πως κρίνετε την πορεία της κυβέρνησης έως σήμερα;

Η κυβέρνηση ξεκίνησε με μία «φούρια» να δείξει μεταρρυθμιστικό έργο, να δημιουργήσει την αίσθηση στην κοινωνία πως «κάτι αλλάζει». Δυστυχώς όμως, όσο πληθαίνουν τα δείγματα γραφής παρατηρώ, με απογοήτευση, πως δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τις κακές παραδόσεις της παράταξής της, όσο και της Μεταπολίτευσης γενικότερα. Βλέπουμε πάλι διορισμούς «ημετέρων» και αποτυχημένων πολιτευτών σε καίριες θέσεις του δημόσιου τομέα (βλ. π.χ. ΕΡΤ), από μία κυβέρνηση που ήρθε με σημαία της την αριστεία. Βλέπουμε προχειρότητες στο νομοθετικό έργο, με νομοσχέδια να κατατίθενται ατάκτως στη Βουλή και αιφνιδιαστικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής να επηρεάζουν ευαίσθητα θέματα όπως τα εργασιακά. Κυρίως, όμως βλέπουμε μία άκρως ανησυχητική τάση συγκεντρωτισμού υπό τον Πρωθυπουργό, που συνοδεύεται από μία υποβάθμιση, σχεδόν περιφρόνηση του Κοινοβουλίου. Με λίγα λόγια, βλέπουμε μία κλασική κυβέρνηση της δεξιάς.

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα στηρίξετε μέτρα της κυβέρνησης ή θα είστε στη γραμμή «όχι σε όλα»;

Κύριε Ραβανέ, η παράταξη μας έχει αποδείξει διαχρονικά, αλλά ακόμα πιο έντονα τα τελευταία χρόνια, πως βάζει το δημόσιο συμφέρον πάνω από το κομματικό. Έτσι πορευθήκαμε, αυτή είναι η κληρονομιά μας. Θα έλεγα μάλιστα πως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είναι εκείνες που έχουν πληγεί καίρια από τη λογική “όχι σε όλα”, όταν υιοθετήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ.
Χρειάζεται όμως και μία προσπάθεια από την κυβέρνηση για την επίτευξη της συναίνεσης, όπου αυτή είναι αναγκαία. Φέρνω στο νου μου την περίπτωση του πανεπιστημιακού ασύλου: χάθηκε μια ευκαιρία να περάσει, με μεγάλη πλειοψηφία, η σχετική νομοθετική ρύθμιση, λόγω της απροθυμίας της κυβέρνησης να συναινέσει στην απολύτως ισορροπημένη θέση του Κινήματος Αλλαγής, που βασιζόταν στο νόμο Διαμαντοπούλου, ένα νόμο που η ίδια η Νέα Δημοκρατία είχε υπερψηφίσει.

Θα ψηφίσετε την αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα προωθήσει η κυβέρνηση;

Είναι ξεκάθαρο πως η απόλυτη αναλογικότητα του εκλογικού συστήματος, που προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί σοβαρά ζητήματα κυβερνητικής σταθερότητας. Άρα πρέπει να διορθωθεί. Από την άλλη, το ισχύον σύστημα δίνει τόσο μεγάλο πλεονέκτημα στο πρώτο κόμμα που η λαϊκή βούληση φαλκιδεύεται στην πράξη. Χρειάζεται ένα εκλογικό σύστημα που να εξισορροπεί την αντιπροσωπευτικότητα με την κυβερνητική σταθερότητα. ‘Ενα τέτοιο εκλογικό νόμο, θα μπορούσαμε να τον υποστηρίξουμε. Σε κάθε περίπτωση πάντως μία επιμέρους συμφωνία σε διατάξεις που προτείνει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν επιτρέπεται να εκληφθεί ως προάγγελος γενικής συμπόρευσης με την κυβέρνηση.

Ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ ποιος θα είναι από εδώ και πέρα;

Στόχος αυτής της νέας Βουλής πρέπει να είναι μια Ελλάδα που αφήνει πίσω της όχι μόνο την κρίση αλλά και τις παθογένειες που μας οδήγησαν στην κρίση. Ο λαός μάς ανέθεσε στο Κίνημά μας ένα κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια: εμείς οφείλουμε να επιβάλουμε την υπερβαση των άγονων αντιπαραθέσεων μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ και να δείξουμε τον δρόμο, με όπλα τη σοβαρότητα και την επάρκεια των πολιτικών που θα προτείνουμε. Σας βεβαιώνω κ. Ραβανέ, πως έχουμε επωμιστεί την αποστολή αυτή πολύ σοβαρά, με πλήρη επίγνωση της ιστορικής ευθύνης μας.

Φοβάστε τη διπλή πίεση που θα ασκηθεί τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ;

Πιέσεις διαχειρίζονται όλοι όσοι συμμετέχουν στην πολιτική. ‘Οχι μόνο το Κίνημα Αλλαγής. Εμείς όμως διαθέτουμε ένα σημαντικό πλεονέκτημα: συγκροτούμε οι βουλευτές του Κινήματος μία συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα που συνδυάζει την ανανέωση με σημαντική κοινοβουλευτική εμπειρία. Διαθέτουμε επίσης μία ισχυρή, βαθιά ριζωμένη παρουσία τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και στους χώρους εργασίας και τα συνδικάτα. Πατάμε γερά πάνω σε μια πολύτιμη παράδοση, ένα διαχρονικό μεταρρυθμιστικό έργο μεταμόρφωσε τη χώρα. Έχουμε λοιπόν τα όπλα να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πίεση και να ενισχύσουμε την επιρροή μας στην
κοινωνία. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος!

Στη λογική της δημιουργίας αντιδεξιού μετώπου θα είστε θετικοί σε ενδεχόμενο προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει πρώτα να εξετάσει σε βάθος τα πεπραγμένα της σχεδόν πενταετούς παραμονής του στην εξουσία, να προσδιορίσει επιτέλους με σαφήνεια τη σχέση του με το κράτος δικαίου και τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, να απολογηθεί για τη συμπόρευσή του όλα αυτά τα χρόνια με την άκρα δεξιά και τον καραμανλισμό. Εμείς συνεχίζουμε την αυτόνομη πορεία μας, ασκώντας μαχητική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση εμπράκτως και όχι μέσα από αντιδεξιές ρητορείες.

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Κεντροαριστερά και ποιός;

Αναμφίβολα ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη δική μας παράταξη θα έφερνε μια ισορροπία στους πολιτικούς συσχετισμούς έτσι όπως διαμορφώθηκαν μετά τις εκλογές του Ιουλίου. Και υπάρχουν, ευτυχώς, πολλά άξια στελέχη μας που θα μπορούσαν να ασκήσουν αυτό το ρόλο με επιτυχία. Το μείζον όμως σήμερα το περιέγραψα πιο πάνω: μία νέα πορεία για μια Ελλάδα που αφήνει πίσω της όχι μόνο την κρίση αλλά τα γεννεσιουργά της αίτια. Ο συμβολισμός ενός Προέδρου της Δημοκρατίας από τη δική μας παράταξη μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο έναυσμα προς αυτή την κατεύθυνση. Κατά τα λοιπά όμως τον λόγο έχουν οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις. Κυρίως το Κίνημα Αλλαγής που έχει επωμκισθεί μια ιστορική ευθύνη.

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email