29 Σεπτεμβρίου 2019
Ως Γραμματέας του διακομματικού προεδρείου της επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος εκτιμάτε ότι η νέα φάση της διαδικασίας ευνοεί ευρύτερες συναινέσεις;
Πάντοτε μία αναθεώρηση οφείλει να απορρέει από συναινέσεις, έτσι άλλωστε το έχει προβλέψει και το ίδιο το Σύνταγμα με τις αυξημένες πλειοψηφίες που απαιτεί.
Επιτρέψτε μου όμως ένα γενικότερο σχόλιο: Πρόκειται, όπως είπα και στην ομιλία μου στη Βουλή, για μία αναθεώρηση που, δυστυχώς, συνομιλεί με το παρελθόν και δεν προετοιμάζει το μέλλον. Δείτε τα θέματα τα οποία η προηγούμενη Βουλή ενέκρινε με την ευρεία πλειοψηφία των 180 βουλευτών : Είναι τα θέματα βουλευτικής ασυλίας και ευθύνης υπουργών, το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να μην προκαλείται διάλυση της Βουλής, το θέμα της ανάδειξης ανεξάρτητων αρχών και η δυνατότητα σύστασης εξεταστικών επιτροπών από τη μειοψηφία. Εκτός από την τελευταία περίπτωση, στις υπόλοιπες καλείται η αναθεωρητική Βουλή να αλλάξει το Σύνταγμα, γιατί το πολιτικό σύστημα δεν εφάρμοσε σωστά τις ήδη υπάρχουσες διατάξεις. Δηλαδή αλλάζουμε το Σύνταγμα επειδή η πολιτική ελίτ της χώρας δεν έκανε σωστά τη δουλειά της. Αυτά όμως δεν αφορούν την κοινωνία, γιατί τα βασικά προβλήματα, της χώρας, τουλάχιστον στο επίπεδο των θεσμών, είναι η δημόσια διοίκηση και η απονομή της δικαιοσύνης. Και αντί να πάμε, με γενναιότητα, να φέρουμε εκεί τις μεγάλες τομές, αναλωνόμαστε σε θέματα που αφορούν παθογένειες της πολιτικής ελίτ. Και αυτό, δυστυχώς, γίνεται με τεράστιο θεσμικό κόστος, αφού αναθεωρώντας το Σύνταγμα σήμερα με αυτόν τον μίζερο τρόπο, καθιστούμε αδύνατη μια σοβαρή αναθεώρηση για τα επόμενα δέκα χρόνια, λόγω της χρονικής απαγόρευσης που το ίδιο το Σύνταγμα καθιερώνει στο άρθρο 110. Στο μέλλον θα μιλάμε για άλλη μία χαμένη ευκαιρία.
Το Κίνημα Αλλαγής ενισχύθηκε στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Θεωρείτε ότι η τρέχουσα πολιτική περίοδος επιτρέπει την περαιτέρω ενίσχυσή σας και αν ναι, γιατί;
Ενισχύθηκε γιατί νομίζω πως όλοι έχουν πια καταλάβει τι συνέβη στη χώρα τα τελευταία χρόνια και τη στάση του κάθε πολιτικού χώρου το ίδιο διάστημα. Αποδείχθηκε ότι υπάρχει μία κρίσιμη μάζα στην κοινωνία που δεν πτοήθηκε από την προεκλογική πόλωση και θέλει το Κίνημα Αλλαγής μεγάλο και ισχυρό. Και είναι για μας μια χρυσή ευκαιρία πλέον να πράξουμε ακριβώς αυτό: όσο η κυβέρνηση θα υφίσταται τη φθορά των συντηρητικών επιλογών της και ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδίδεται σε μία ανερμάτιστη αντιπολίτευση, εμείς θα πρέπει να βαδίσουμε στον δρόμο που χαράσσουμε εδώ και μήνες: με ριζική ανανέωση σε πρόσωπα και πολιτικές, με υπεύθυνη και σοβαρή στάση στη Βουλή, με ανανεωμένη επαφή με την κοινωνία και τις οργανωμένες τις εκφάνσεις.
Η συζήτηση «επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ» εκφράζει την πραγματική κοινωνική ανάγκη δυναμικής επαναφοράς της Κεντροαριστεράς στην ελληνική πολιτική σκηνή;
Νομίζω εκεί είναι η ουσία. Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι ο κόσμος που ζητάει επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά ζητάει επιστροφή σε μια συγκεκριμένη πολιτική την οποία ο ίδιος την έζησε ως προοδευτική, κοινωνικά δίκαιη, φιλοευρωπαϊκή. Και αυτό είναι το πραγματικό ζητούμενο. Δεν είναι θέμα ταμπέλας και είναι ξέρετε υποτιμητικό να περιορίζουμε τα πολιτικά ζητήματα σε μια μάχη “εικονολατρών” και “εικονομάχων”. Ο κόσμος ζητάει απαντήσεις στα σημερινά του προβλήματα και το ζήτημα για έναν πολιτικό φορέα είναι να του δώσει μια προοπτική μέσα από μια ατζέντα που θα συνομιλεί με το μέλλον. Θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ του ‘74 δεν μίλαγε για το παρελθόν, για την Ελλάδα του ‘60 αλλά προωθούσε τα πραγματικά προοδευτικά αιτήματα της εποχής. Ε, αυτό πρέπει να ξαναγίνουμε σήμερα!
Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά κατήγγειλε την «αλληλοσυγκάλυψη» μεταξύ των κ. Μητσοτάκη – Τσίπρα και των παρατάξεών τους, με αφορμή την υπόθεση Novartis. Είναι τελικά κοινός «εχθρός» του νέου δικομματισμού το ΚΙΝΑΛ;
Είναι αδύνατον για οποιονδήποτε καλόπιστο παρατηρητή, ιδίως μετά τις τελευταίες εξελίξεις, να μη θεωρήσει ότι σε κάποια πεδία υπάρχει μια συνενοχή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Και ξέρετε, αυτό δεν είναι απαραίτητο να γίνεται με βάση κάποια προσυνεννόηση σε κάποιο σκοτεινό διάδρομο. Μπορεί να γίνει στη βάση της αναγνώρισης του αμοιβαίου κομματικού συμφέροντος. Τι βλέπουμε σήμερα: Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκάλυψε το μεγάλο σκάνδαλο που αφορά την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο 2004-2009 και η Νέα Δημοκρατία σήμερα αποφεύγει να βάλει στο κάδρο τον κ. Τσίπρα. ‘Ομως το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος και με απόλυτη διαφάνεια, χωρίς υστερίες, προκαταλήψεις και ρεβανσισμούς. Και πάλι βρισκόμαστε μπροστά σε μια παθογένεια του πολιτικού συστήματος που εξωθεί τους πολίτες στην αδιαφορία για την πολιτική και στον κυνισμό.
Με την εμπειρία του δημάρχου Αθηναίων, η προσφυγική κρίση έχει θεραπευθεί και σε ποιο βαθμό σήμερα στην Ελλάδα; Σας ικανοποιούν τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης;
Μου αρέσει το ρήμα που χρησιμοποιήσατε. Πραγματικά, το ζητούμενο είναι διττό: να θεραπευθεί, από τη μια, η κοινωνία από τις πληγές που έχει προκαλέσει το προσφυγικό και όσοι το εκμεταλλεύονται, χρησιμοποιώντας ακραίο ξενοφοβικό λόγο για να περιγράψουν ένα τόσο πολύπλοκο πρόβλημα. Αλλά και να θεραπεύσουμε τις πολύ αληθινές σωματικές και ψυχικές πληγές των ίδιων των προσφύγων, ανθρώπων που έρχονται στη χώρα μας αναζητωντας προστασία.
Στο Δήμο της Αθήνας προσπαθήσαμε να κάνουμε ακριβώς αυτό: να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για μια αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων, την επιτυχημένη τους ένταξη, τη δημιουργική τους εμπλοκή στη ζωή της πόλης. Αλλά και από την άλλη, να δώσουμε στους Αθηναίους την αίσθηση ότι η πόλη τους λειτουργεί κανονικά, ότι οι πρόσφυγες δεν είναι απειλή, ότι υπάρχει η προοπτική της αρμονικής συμβίωσης και της κοινής ευημερίας. Πιστεύω πως το πετύχαμε. Ο καταυλισμός στον Ελαιώνα, το Κέντρο Συντονισμού, τα βραβευμένα προγράμματα ένταξης όπως το Curing the limbo και το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ το αποδεικνύουν.
Η κυβέρνηση θα διαπράξει ένα κεφαλαιώδους σημασίας λάθος αν θεωρήσει ότι μπορεί να ισορροπήσει την αφελή και αναποτελεσματική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με μια δική της πολιτική που έχει μοναδικό άξονα την καταστολή, την αστυνομική διάσταση του θέματος. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους, κυρίως όμως να μη παρασυρθούμε σε λύσεις απλοϊκές που μπορεί μεν να λειτουργούν επικοινωνιακά αλλά δεν επιλύουν το ζήτημα μακροχρόνια.
Στην κυβερνητική ατζέντα, έπεται η εισαγωγή προς ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου. Πιστεύετε ότι θα αποτελέσει όχημα περαιτέρω εκλογικής συμπίεσης του ΚΙΝΑΛ;
Καμία συμπίεση. Η ΝΔ μας λέει κάτι αναλόγως αντίστροφο από ό,τι μας έλεγε ο Σύριζα για την αυτοδιοίκηση. Ο Σύριζα έλεγε απλή αναλογική και δεν μας νοιάζει η κυβερνησιμότητα, η ΝΔ θέτει υπεράνω υπερ όλων την κυβερνησιμότητα. Εμείς λέγαμε και λέμε ότι τα θηριώδη εκλογικά μπόνους του παρελθόντος δεν μπορούν να υπάρξουν σήμερα. Η χώρα έχει αλλάξει και η κοινωνία επιβάλλει πια ένα όριο στην αλαζονεία των κομμάτων. Η πρότασή μας είναι απολύτως δίκαιη. Κλιμακωτό μπόνους που θα επιτρέψει και την κυβερνησιμότητα από τη μια και την αναλογική και δίκαιη εκπροσώπηση από την άλλη.