11 Αυγούστου 2019
Συνέντευξη στην εφημερίδα “Έθνος” και τη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη
Κύριε Καμίνη η προηγούμενη ιδιότητά σας, αυτή του Δημάρχου υποστηρίζει την άποψη για την αλλαγή του νόμου υπέρ της “κυβερνησιμότητας” των Δήμων; Μήπως η πρόταση της κυβέρνησης δίνει υπερεξουσίες στα χέρια των Δημάρχων;
Οπωσδήποτε χρειαζόταν μια κάποια ρύθμιση για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα ακυβερνησίας που προκύπτουν σε πολλούς δήμους της χώρας λόγω της απλής αναλογικής. Και εμείς ως Κίνημα Αλλαγής, και εγώ ως Δήμαρχος, είχαμε προβλέψει την κατάσταση αυτή και είχαμε διαμαρτυρηθεί αναλόγως. Περιμέναμε, λοιπόν, καλόπιστα, από τη νέα κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάταξης των δήμων, με πραγματική αποκέντρωση και ορθολογική κατανομή αρμοδιοτήτων. Αντιθέτως είδαμε ένα πολύ πρόχειρο νομοσχέδιο, με μπαλώματα και διατάξεις που κινούνται στο όριο της αντισυνταγματικότητας. Δυστυχώς η κυβέρνηση μοιάζει να βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο σε αυτή την περίπτωση.
Η υπόθεση Novartis, τι αποτύπωμα άφησε στην πολιτική ζωή της προηγούμενης περιόδου;
Όλα δείχνουν πως η υπόθεση της Novartis ήταν μία σκευωρία από την πλευρά της προηγούμενης κυβέρνησης, και ως τέτοια αποτελεί φυσικά μία κηλίδα στην πολιτική ζωή του τόπου και τη λειτουργία της δημοκρατίας. Τέτοιες υποθέσεις λειτουργούν ως δυσφήμηση της πολιτικής προς τους πολίτες. Στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε υπέρ της απόλυτης διαλεύκανσης της υπόθεσης αλλά και της πλήρους αποκάλυψης των σκανδάλων στο χώρο της υγείας του φαρμάκου, ξεκινώντας όμως από την πλέον προβληματική περίοδο, αυτή της διακυβέρνησης 2004-2009.
Στη νέα πολιτική περίοδο, ποιος είναι κατά την γνώμη σας ο πλέον απαιτητικός στόχος;
Στόχος αυτής της νέας Βουλής θα πρέπει να είναι μια Ελλάδα που αφήνει πίσω της την κρίση αλλά και τις ίδιες της παθογένειες της περιόδου που μας οδήγησαν στην κρίση. Η επιστροφή στην κανονικότητα, την οποία ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, δεν πρέπει να είναι η κανονικότητα του χτες, που μας έφερε σε αυτή την κατάσταση
Και για το ΚΙΝΑΛ; Περισσότερο ή λιγότερο ΠΑΣΟΚ;
Ούτε το ένα ούτε το άλλο κυρία Γιωτάκη. Δεν είναι το ζητούμενο για μας να ζυγίζουμε τα συστατικά του Κινήματος Αλλαγής και να τα συγκρίνουμε με το παρελθόν. Οφείλουμε να κρατήσουμε τα καλύτερα, πιο ζωντανά στοιχεία της ταυτότητας του ΠΑΣΟΚ, εκείνα που το κατέστησαν ένα από τους δύο βασικούς πόλους της μεταπολίτευσης και να προχωρήσουμε μπροστά.
Ποιες κυβερνητικές κινήσεις σας βρίσκουν απέναντι;
Επιτρέψτε μου να μιλήσω για αυτά που έχω δει τις λίγες μέρες που έχω την τιμή να είμαι βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Είδαμε, λοιπόν, μία υπερβολική σπουδή από την κυβέρνηση να δείξει «έργο», καταθέτοντας μία σειρά από νομοσχέδια με μεγάλη προχειρότητα, παραβίαση βασικών κανόνων διαβούλευσης και διαφάνειας. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά υποβαθμίζεται ο ρόλος του Κοινοβουλίου, το οποίο μοιάζει ως ένα όργανο που απλά εγκρίνει τη κυβερνητική πολιτική, χωρίς να έχει τη δυνατότητα ούτε τον χρόνο να ασκήσει ολοκληρωμένα μία από τις βασικές του λειτουργίες κατά το σύνταγμα, αυτήν δηλαδή του δημοκρατικού ελέγχου της κυβέρνησης. Είδαμε και πάλι άσχετες τροπολογίες από διάφορα Υπουργεία να κατατίθενται την τελευταία στιγμή, άλλες τροπολογίες να κατατίθενται ως απλές νομοτεχνικές βελτιώσεις: μια κουλτούρα υποβάθμισης του ρόλου του Κοινοβουλίου που προσωπικά με εξοργίζει. Και είδαμε φυσικά, αντίθετα με τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, μία υπερβολική συγκέντρωση εξουσιών στον Πρωθυπουργό και στο γραφείο του, που είναι προβληματική.
Η κυρία Γεννηματά και στελέχη του ΚΙΝΑΛ δηλώνουν ότι συνομιλούμε και με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι σημαίνει αυτό; Το ΚΙΝΑΛ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση υπερψηφίζοντας νομοθετικές πρωτοβουλίες της, όπως για το πανεπιστημιακό άσυλο;
Καμία επιμέρους συμφωνία σε διατάξεις που προτείνει η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκληφθεί ως προάγγελος συμπόρευσης. Το ότι συνομιλούμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όπως έχουμε υποχρέωση, δεν μας κάνει σε καμία περίπτωση, συνοδοιπόρους τους. Θα σας έλεγα ότι το να κρατάμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς είναι επιλογή μας: πιστεύω βαθειά ότι υπάρχει κάτι που θα πρέπει να μας ενώνει σε αυτή τη Βουλή: το καθήκον να υπηρετούμε τον ελληνικό λαό.
Μετατρέπεται έτσι σταδιακά το ΚΙΝΑΛ σε ένα κόμμα τύπου Γκένσερ;
Ενδιαφέρουσα ιστορική αναλογία αλλά θα διαφωνήσω μαζί σας κυρία Γιωτάκη. Το κόμμα του Γκένσερ στη Γερμανία ήταν ένα κόμμα «Ιανός». Άλλοτε πήγαινε αριστερά και άλλοτε δεξιά. Εμείς όμως έχουμε στέρεες ιδεολογικές βάσεις και ιστορία: είμαστε η πραγματική έκφανση της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, και αυτή η ταυτότητα μας ορίζει.
Συνταγματική Αναθεώρηση: ποια αλλαγή πρέπει να συμβεί οπωσδήποτε;
Μια από τις πιο βασικές δουλειές που έχουμε μπροστά μας στην επόμενη Βουλή. Τρεις βασικές προτεραιότητες: Πρώτον, η αναθεώρηση του άρθρου περί βουλευτικής ασυλίας, το οποίο είναι θέμα συνολικής αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Δεύτερον, η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη δυνατότητα διάλυσης της Βουλής, και τρίτον η αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να ισορροπήσει καλύτερα μεταξύ του διλήμματος «κυβερνησιμότητα ή αντιπροσωπευτικότητα».