Μια απάντηση στον κ. Ανδρέα Δρυμιώτη

Η απάντηση του Γιώργου Καμίνη στο άρθρο του Ανδρέα Δρυμιώτη

13 Ιουνίου 2022

Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

Σχετικά με το άρθρο του κ. Ανδρέα Δρυμιώτη, με τίτλο «Μύρισε εκλογές!», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα σας στις 11/06/2022, θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:

  1. ‘Ημουν παρών σε όλες ανεξαιρέτως τις τελετές των Θεοφανίων (2011-2019), κατά τη διάρκεια και των δύο θητειών μου και όχι μόνον σε αυτήν την «προεκλογική» (ή μάλλον ψηφοθηρική σύμφωνα με τις απόψεις του κ. Δρυμιώτη) του 2014. Με τον τρόπο αυτό τιμούσα την Εκκλησία και τους χριστιανούς συμπολίτες μου, κυρίως όμως τηρούσα την παράδοση που θέλει να παρευρίσκεται στην τελετή ο δήμαρχος Αθηναίων, στη συνέχεια να πορεύεται επικεφαλής της πομπής προς τη γειτονική Δεξαμενή και να ρίχνει τον σταυρό σε αυτήν. Πίστευα -και εξακολουθώ να πιστεύω- ότι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του δημάρχου (ή και οποιουδήποτε άλλου) δεν επιτρέπεται να παρακωλύουν τις παραδεδομένες θρησκευτικές τελετές στην πόλη του.
  1. Αυτά υπό τον όρο βεβαίως ότι η τήρηση της παράδοσης εκ μέρους του δημάρχου δεν τον υποχρεώνει να προβεί ο ίδιος σε εκδηλώσεις θρησκευτικής λατρείας αντίθετες προς τις πεποιθήσεις του. Για τον λόγο αυτό πάντοτε, όταν στο τέλος της τελετής ο ιερουργών κληρικός καλούσε τα μέλη του εκκλησιάσματος να προσέλθουν και να προσκυνήσουν τον σταυρό, εγώ παρέμενα διακριτικά στη θέση μου. Ουδέποτε «απέστρεψα επιδεικτικά το κεφάλι μου», όπως μου προσάπτει ο κύριος Δρυμιώτης, ο οποίος με το ψέμα αυτό άλλωστε υπονομεύει και συνολικά το αφήγημά του: Δεν μπορεί κάποιος να προσέρχεται σε μια θρησκευτική τελετή προκειμένου «να προσελκύσει τους αγαθούς εκκλησιαζόμενους να τον ψηφίσουν» και την ίδια στιγμή να προκαλεί «επιδεικτικά» το θρησκευτικό τους συναίσθημα. Το ίδιο ψευδής είναι και η αναφορά στον ιερέα που δήθεν με επιτιμούσε επί πεντάλεπτο ενώπιον του εκκλησιάσματος.
  1. Ουδέποτε απέκρυψα τις θρησκευτικές μου πεποιθήσεις από τους Αθηναίους πολίτες. Αντιθέτως, ήμουν ο πρώτος δήμαρχος Αθηναίων που ανέλαβε καθήκοντα (Ιανουάριος 2011) δίνοντας «πολιτικό όρκο». Αν ήμουν ο ψηφοθήρας που υπαινίσσεται ο κ. Δρυμιώτης, θα είχα σπεύσει και εγώ να αλιεύσω εύκολα ψήφους στους κόλπους της χριστιανικής ορθόδοξης πλειοψηφίας.  Αν ψάχνει λοιπόν ο κ. Δρυμιώτης φαρισαίους πολιτικούς, ας τους αναζητήσει αλλού. Θα βρει μπόλικους.

                      Γιώργος Καμίνης

                     πρώην Δήμαρχος Αθηναίων (2011-2019)

Το άρθρο του κ. Δρυμιώτη:

https://www.kathimerini.gr/opinion/561904615/myrise-ekloges/?fbclid=IwAR0j567P7lFcoPN09smoLNLETaN0x6se0WwC7MBfdo7yq2PY2RikB0kyGBk

 

 

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email