Δήλωση για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου

Δήλωση κοινοβουλευτικού Τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Καμίνη, μετά τη σημερινή διαβούλευση εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σχετικά με το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

14 Απριλίου 2021

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Μηταράκη για τη διεξοδική ενημέρωση που μας έκανε στο θέμα του Συμφώνου.

Βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο των διαπραγματεύσεων και θα βρισκόμαστε για πάρα πολύ καιρό.

Για εμάς το Σύμφωνο όπως έχει διαμορφωθεί είναι εντελώς ετεροβαρές.

Η Ελλάδα φαίνεται να παραμένει και πάλι ένας χώρος εγκλωβισμού μεταναστών και προσφύγων.

Δεν συνέβη αυτό που μας είπε ο Επίτροπος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς ότι, το Σύμφωνο έρχεται και διερμηνεύει μια υποχώρηση όλων, ότι όλοι έκαναν ένα βήμα πίσω. Δεν βλέπουμε οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να έχουν κάνει αυτό το βήμα.

Το κυρίως ζητούμενο είναι να υπάρξει αλληλεγγύη υπέρ της Ελλάδας, να δεχθούν μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο και προσφύγων και επίσης να μην έχουμε τα νησιά μας του Βορείου Αιγαίου να βρίσκονται σε αυτή τη θέση, ουσιαστικά να διαμορφώνεται μια τρίτη ταχύτητα μέσα στην ΕΕ.

Δεν βρισκόμαστε πια με αυτό το Σύμφωνο σε μια ΕΕ δύο ταχυτήτων: δηλαδή οι χώρες πρώτης υποδοχής και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά θα έλεγα σε μια Ευρώπη τριών ταχυτήτων. Είναι δυστυχώς τα νησιά μας στην πρώτη γραμμή και υποφέρουν περισσότερο από όλους, κατά δεύτερο λόγο η υπόλοιπη Ελλάδα και τρίτη η Ευρώπη.

Επομένως, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, προκειμένου να αποσυμφόρησουμε τα νησιά και να καταφέρουμε οι Ευρωπαϊκές χώρες να επιδείξουν την επιβαλλόμενη αλληλεγγύη.  

Στην Κυβέρνηση θα συμπαρασταθούμε στο βαθμό που θα μπορέσει και αυτή να σταθεί αντάξια των προσδοκιών των πολιτών επί του ζητήματος.

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email