06 Μαρτίου 2022
Θεωρείτε ότι οι συνέπειες από την έκβαση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ενεργειακά, ενδεχομένως και διπλωματικά, θα είναι άμεσες για τη χώρα μας; Συμφωνείτε με την κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποστείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία ή εκτιμάτε πως βάζει τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια;
Οι συνέπειες, κύριε Λιονάκη, είναι άμεσες και αισθητές σε ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια τραγωδία που θα επηρεάσει ανεπανόρθωτα τη ζωή όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα. Το λέω αυτό για να συνδεθώ και με το δεύτερο κομμάτι της ερώτησής σας. Αυτή τη στιγμή, η βασική μέριμνα της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να είναι να πιεστεί με όλους τους τρόπους η Ρωσία να σταματήσει την εισβολή, ώστε να επιστρέψει η -έστω και εύθραυστη- ειρήνη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με κυρώσεις, οι οποίες μέχρι στιγμής είναι χωρίς προηγούμενο, και με την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας απέναντι σε έναν πάνοπλο εισβολέα.
Είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε και τα δύο, αλλά παράλληλα βεβαίως πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία και στη διπλωματία να κάνει τη δουλειά της. Αυτό μας ζητούν απεγνωσμένα και οι ίδιοι οι Ουκρανοί τη στιγμή που βομβαρδίζονται: «Δώστε μας τη δυνατότητα να αντισταθούμε». Είναι το ίδιο που θα ζητούσαμε κι εμείς αν, ο μη γένοιτο, βρισκόμασταν στη θέση τους – και δεν θέλει μεγάλη φαντασία για να το νιώσουμε. Η απόφαση άλλωστε για αγορά και μεταφορά πολεμικού εξοπλισμού και εφοδίων είναι μια κοινή ευρωπαϊκή απόφαση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη. Πρέπει να κοιτάμε τη μεγάλη εικόνα: αν επικρατήσει η Ρωσία, επικρατεί παράλληλα και η λογική ότι μια αναθεωρητική δύναμη μπορεί περίπου να κάνει ό,τι θέλει σε ό,τι θεωρεί «γειτονιά» της. Κι αυτό θα είναι, για λόγους προφανείς, μια εξαιρετικά κακή εξέλιξη για τη χώρα μας.
Πώς αξιολογείτε τη διαχείριση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό; Πρόσφατα αντιπαρατεθήκατε έντονα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου για το ζήτημα μιας «πιθανής νέας δομής υποδοχής και ταυτοποίησης» προσφύγων στη Χίο.
Μακάρι να ήταν αποκλειστικά μια μικρή δομή και αποκλειστικά για υποδοχή και ταυτοποίηση. Ουδείς αντιλέγει σε αυτό. Αυτό όμως που προετοιμάζουν ο Ν. Μηταράκης και η κυβέρνηση στη Χίο και τη Λέσβο είναι στην πραγματικότητα κάτι πολύ διαφορετικό. Πρόκειται για τη δημιουργία δύο δομών μεγάλης χωρητικότητας, με την οποία οριστικοποιείται η μετατροπή των δύο νησιών σε μόνιμα δεσμωτήρια μεταναστών και προσφύγων. Η αντίθεσή μας αποτελεί έμπρακτη στήριξη στον αγώνα των κατοίκων των νησιών ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται εν εξελίξει η διαπραγμάτευση για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, η επιμονή της κυβέρνησης να δημιουργήσει δομές που φέρουν τους νησιώτες ενώπιον τετελεσμένων μας εκπλήσσει.
Βλέπετε εκλογικό αιφνιδιασμό ακόμα και πριν από το καλοκαίρι με αφορμή την κρίση που προκαλεί η ρωσική εισβολή; Ποιο είναι το στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. στις εκλογές;
Είμαστε οι πρώτοι που πιθανόν να ευνοούσαν οι πρόωρες εκλογές. Αλλά έχουμε αποδείξει ότι είμαστε και μια δύναμη ευθύνης που δεν κρύβεται στα δύσκολα. Θεωρούμε λοιπόν ότι η χώρα δεν μπορεί να συζητά όλη την ώρα για πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμούς. Πόσο δε μάλλον όταν μια σειρά από κρίσεις κρέμεται πάνω από το κεφάλι μας. Η ρωσική εισβολή, η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια, η πανδημία που είναι ακόμη εδώ, όλα αυτά καθιστούν εξαιρετικά ανεύθυνη τη διαιώνιση μιας συζήτησης περί πρόωρων εκλογών.
Εάν δεν προκύπτει κυβέρνηση ούτε στις δεύτερες εκλογές, το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να μπει σε συζητήσεις; Μπορεί να επαναληφθεί συνεργασία με τη Ν.Δ. ή θα μπορούσε να βρεθεί προγραμματικό έδαφος για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων;
Το τι είναι προοδευτικό είναι μεγάλη συζήτηση, την οποία δεν μπορούμε να κάνουμε εν κενώ και ανεξάρτητα από τα πεπραγμένα του καθενός. Για μας προοδευτικό είναι να ενώνεις και όχι να διχάζεις. Για μας προοδευτικό είναι να μην συμμαχείς με αυτούς που, ενώ έριξαν τη χώρα στα βράχια, επιδίωξαν την πολιτική εξόντωση εκείνων που προσπάθησαν να τη σώσουν. Πρόσφατα μάλιστα, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κοντά στην ηγεσία, δήλωσε ότι θα μπορούσαν να συνεργαστούν με ένα μέρος της Νέας Δημοκρατίας που δεν θα είναι με τον Κ. Μητσοτάκη. Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι η συνεργασία των προηγουμένων ετών έχει δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε ο «αρραβώνας» να αναβαθμιστεί σε «γάμο». Από την πλευρά μας, ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δίνουμε τον αγώνα μας για την επιστροφή της πραγματικά προοδευτικής παράταξης στη χώρα.