Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αφορμή για εφησυχασμό ή για πολίτες δύο ταχυτήτων;

Άρθρο του Γιώργου Καμίνη στο peripteron.eu

30 Ιουνίου 2021

Mετά από μακρά περίοδο σκληρών περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, φαίνεται πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού έρχεται να εξασφαλίσει το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση. Η χώρα μας, χάρη και στα βήματα ψηφιακής οργάνωσης του κράτους που έχουν γίνει τα τελευταία 10 χρόνια, εκδίδει βεβαίωση συμμετοχής στον εμβολιασμό, η οποία είναι έγκυρη για ταξίδια εσωτερικού με πλοίο ή αεροπλάνο.

Πρόσφατα, η ΕΕ υιοθέτησε το Ψηφιακό Πιστοποιητικό (EU Digital COVID Certificate), το οποίο τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου επιτρέποντας τις μετακινήσεις των πολιτών και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Κράτη-μέλη της Ε.Ε. ανοίγουν τα σύνορά τους προσβλέποντας σε μια καλή τουριστική περίοδο, καθώς όπως αποκαλύπτει το Βαρόμετρο Διακοπών της Europ Assistance με στοιχεία παγκόσμιας έρευνας από την Ipsos, πάνω από τους τους μισούς Ευρωπαίους πολίτες δηλώνουν ότι θα ταξιδέψουν για καλοκαιρινές διακοπές.

Το γεγονός από μόνο του καταδεικνύει ότι, οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει ή όσοι προσκομίζουν αρνητικό μοριακό τεστ, βλέπουν στο πιστοποιητικό εμβολιασμού ένα είδος «διαβατηρίου», που θα τους προσφέρει την πολυπόθητη ελευθερία στις μετακινήσεις εντός και εκτός της χώρας στην οποία διαβιούν. Είναι όμως έτσι; Ή μήπως το πιστοποιητικό αποτελεί αφορμή για νέου τύπου διακρίσεις μεταξύ των πολιτών;

To Συμβούλιο της Ευρώπης υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει αδικαιολόγητη διάκριση σε βάρος ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί για λόγους υγείας, ή επειδή δεν το επιθυμούν. Επίσης, αναφέρει ότι τα ψηφιακά μέτρα που έχουν εισαχθεί πρέπει να είναι σύμφωνα με τις αρχές της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας και της μη διάκρισης, αλλά και ότι πρέπει να διατίθενται εναλλακτικές λύσεις στη χρήση τέτοιων ψηφιακών εργαλείων. Ως εκ τούτου, η χρήση τους δεν μπορεί να καταστεί υποχρεωτική. Επισημαίνει δε πως για να διασφαλιστεί η αναλογικότητά τους, είναι απαραίτητο αυτά τα ψηφιακά εργαλεία να έχουν προσωρινό χαρακτήρα και να αποτελούν μέρος μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής στρατηγικής για την υγεία.

Ταυτόχρονα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Οργανισμός Ευρωπαίων Ανοσολόγων επισημαίνουν πως δεν γνωρίζουμε εάν το σύνολο των εμβολίων εμποδίζει αποτελεσματικά τη μετάδοση του ιού και εάν θα προστατεύει από τις ασυμπτωματικές μολύνσεις.

Στο σημείο αυτό η ευθύνη της Πολιτείας είναι μεγάλη, καθώς υποχρεούται να προστατεύσει τους πολίτες από τη πανδημία. Αυτό φυσικά προϋποθέτει ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την πρόσβαση στο οποίο στερήθηκαν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν σοβαρά και χρόνια νοσήματα. Κι ακριβώς εδώ εδράζεται η σοβαρότερη ίσως διάκριση που μπορεί να έγινε σε συνθήκες πανδημίας. Μέλημα της Πολιτείας πρέπει να είναι η διαρκής ενημέρωση, ο συστηματικός καθημερινός έλεγχος μεγάλου τμήματος του πληθυσμού και ο εμβολιασμός. Η δέσμευση σε αυτές τις προτεραιότητες πρέπει να παραμείνει σαφής και διαρκής. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα ελαχιστοποιηθούν οι διακρίσεις, θα κερδηθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη αλλά και η μάχη απέναντι στον κορονοϊό. 

Άρα είναι λογικό να λέμε ότι τόσο η βεβαίωση όσο και το ψηφιακό πιστοποιητικό προϋποθέτουν πρόσβαση στην ενημέρωση και στο εμβόλιο. Όπου το εμβόλιο δεν γίνεται, είτε για λόγους υγείας είτε γιατί οι πολίτες δεν το επιθυμούν, η Πολιτεία οφείλει να έχει μεριμνήσει για εναλλακτικούς τρόπους όπως η ύπαρξη ουσιαστικής δυνατότητας του πολίτη να κάνει το rapid test ή το self test.

Ανησυχητικό είναι την ίδια ώρα και το γεγονός ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν στοιχεία για ένα πολύ σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα : παιδιά, έγκυες ή άτομα με αλλεργία στο εμβόλιο με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο το πότε θα εμβολιαστούν, ενώ δεν γνωρίζουμε ούτε το ποσοστό των ανθρώπων που δεν εμβολιάζονται επειδή δεν το επιθυμούν.

Αυτή η επισφαλής κατάσταση σε συνδυασμό και με το χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμένων στη χώρα μας, απαιτεί επαγρύπνηση, καθώς ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για τη θέσπιση «προνομίων» υπέρ των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Όλα αυτά δημιουργούν ένα θολό τοπίο, κλονίζουν την εμπιστοσύνη του πολίτη και απαιτούν απαντήσεις. Είναι άλλο η δυνατότητα -για παράδειγμα- μετακίνησης χωρίς μάσκα και άλλο η διακριτική μεταχείριση. Η αντιμετώπιση του κορονοϊού απαιτεί κοινωνική συνοχή και όχι διάσπαση.

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής υπερψηφίσαμε το σχετικό νομοσχέδιο, καθώς αποτέλεσε πρότασή μας από τον περασμένο Δεκέμβριο. Θεωρούμε ωστόσο ότι η καλοκαιρινή περίοδος επιβάλλει τη διατήρηση και την ενίσχυση των μέτρων στα σημεία εισόδου, τη διεξαγωγή μαζικών τεστ, την επιβολή καραντίνας -όπου κρίνεται αναγκαίο- και την επιδημιολογική ιχνηλάτηση για το περιορισμό της διασποράς όταν θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα της χώρας μας.

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email