Οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης, νησίδα αξιοπρέπειας και ελπίδας για τους ουσιοεξαρτημένους

Πολύς λόγος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για τη γενικότερη ανομία στο κέντρο της Αθήνας. Τα Εξάρχεια και ο εκφυλισμός του ιδιαίτερου χαρακτήρα της περιοχής, οι καταλήψεις σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και το πώς πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε, η κατάχρηση που οδήγησε στην κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου στα ΑΕΙ, έχουν μονοπωλήσει την κουβέντα τόσο στην κοινωνία όσο και στην Βουλή.

Άρθρο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

16 Νοεμβρίου 2019

Πολύς λόγος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για τη γενικότερη ανομία στο κέντρο της Αθήνας. Τα Εξάρχεια και ο εκφυλισμός του ιδιαίτερου χαρακτήρα της περιοχής, οι καταλήψεις σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και το πώς πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε, η κατάχρηση που οδήγησε στην κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου στα ΑΕΙ, έχουν μονοπωλήσει την κουβέντα τόσο στην κοινωνία όσο και στην Βουλή. Για ένα μόνο θέμα που στοιχειώνει το κέντρο δεν έχουμε ακόμα μιλήσει καθόλου: για το πρόβλημα των ναρκωτικών και τη μοίρα των χιλιάδων ουσιοεξαρτημένων. 

Ας αφήσουμε προς στιγμήν το θέμα της αστυνόμευσης: γνωρίζουμε ότι οι μαφίες των ναρκωτικών συγκαταλέγονται στις πιο σκληρές που υπάρχουν και η εξάρθρωσή τους απαιτεί μεθοδική και σε βάθος αστυνομική δουλειά. Ας μιλήσουμε για τα πραγματικά θύματα, τους χρήστες. 

Ως Δήμαρχος Αθηναίων, έδωσα εξ αρχής βάση στη διεθνή διασύνδεση της Αθήνας, προκειμένου να επωφεληθούμε από την εμπειρία άλλων πόλεων. Να βρούμε δοκιμασμένες και βιώσιμες απαντήσεις στα τεράστια προβλήματα της πρωτεύουσας. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας στο μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών, ήταν μια λύση που στην αρχή έμοιαζε σχεδόν εξωτική για τα ελληνικά δεδομένα: η δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ουσίων (ΧΕΧ). 

Για το λόγο αυτό πίεσα από πολύ νωρίς, ώστε οι χώροι αυτοί να γίνουν πραγματικότητα και στην Αθήνα. Η σχετική πρόταση του δήμου Αθηναίων διαμορφώθηκε μετά από συστηματικό διάλογο, που ξεκίνησε το 2017, με όλους τους φορείς της πόλης, με επιστημονικές οργανώσεις και με ειδικούς και αφού είχε προηγηθεί συνεργασία με ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν εμπειρία στη διαχείριση του ζητήματος, όπως το Άμστερνταμ και το Παρίσι. 

Η διεθνής εμπειρία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), του αρμόδιου οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνει πως με την ίδρυση χώρων εποπτευόμενης χρήσης, η αντιμετώπιση των ουσιοεξαρτημένων εισέρχεται σε έναν ενάρετο κύκλο: μέσω των χώρων εποπτευόμενης χρήσης, οι δημόσιες υπηρεσίες και ο υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας καταφέρνουν να κρατήσουν μία ζωτική επαφή με αυτό τον αποξενωμένο και περιθωριοποιημένο πληθυσμό. Η επαφή αυτή, με τη σειρά της, βελτιώνει τις συνθήκες υγιεινής και ασφαλείας των χρηστών, οι οποίοι έχουν πλέον πρόσβαση σε μια σειρά από κοινωνικές υπηρεσίες που τους βοηθούν να απεξαρτηθούν. Έτσι, παρατηρείται μια σημαντική άνοδος στη συμμετοχή χρηστών σε θεραπείες απεξάρτησης και αποτοξίνωσης που με τη σειρά της οδηγεί σε λιγότερους θανάτους αλλά και και σε αύξηση των ανθρώπων που κατορθώνουν να βγουν από τον προσωπικό αυτό εφιάλτη. 

Η ολοκληρωμένη πρότασή μας τέθηκε υπόψη των κομμάτων και τελικά κατατέθηκε ως νομοθετική τροπολογία από το Κίνημα Αλλαγής, που όμως απέρριψε η τότε κυβερνητική πλειοψηφία. Τελικά, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, κινητοποιήθηκε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, εισήγαγε, με υπουργική απόφαση, τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας χώρων εποπτευόμενης χρήσης. Στον Δήμο Αθηναίων τότε αισθανθήκαμε μεγάλη υπερηφάνεια και δηλώσαμε αμέσως τη πρόθεσή μας να βοηθήσουμε εμπράκτως στη δημιουργία και λειτουργία των χώρων αυτών. Με την αλλαγή όμως της κυβέρνησης το θέμα, όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα, έχει παγώσει. ‘Εχω απευθύνει σχετική ερώτηση στον νέο Υπουργό Υγείας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, που εδώ και δύο μήνες παραμένει αναπάντητη. Εν τω μεταξύ πεθαίνουν νέοι άνθρωποι, που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί. Η ανεπίτρεπτη αυτή αδιαφορία πρέπει να σταματήσει. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας όλων μας.

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email