Κοινή δήλωση Γιώργου Καμίνη και Μαρίνου Σκανδάμη για τις φυλακές και τον κορωνοϊό

Δήλωση Γιώργου Καμίνη, Βουλευτή και Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής και Μαρίνου Σκανδάμη, Γραμματέα του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής

28 Μαρτίου 2020

Mε 11245 κρατουμένους και με μόλις 10055 θέσεις για αυτούς, τα καταστήματα κράτησης της χώρας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κινδύνου για νόσηση κρατουμένων και προσωπικού από τη λοίμωξη COVID-19.

Παρότι η κυβέρνηση εδώ και πολλές ημέρες απαγόρευσε συγκεντρώσεις και έκλεισε δομές για την αποφυγή διασποράς της θανατηφόρου επιδημίας, τίποτα δεν έκανε για τις φυλακές της χώρας, επιτρέποντας τη διατήρηση του υψηλού υπερσυνωστισμού.

Προφανώς για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν μετράνε όλες οι ζωές το ίδιο.

Τουλάχιστον, ας σκεφθούν στην Κατεχάκη ότι η απειλή για την δημόσια υγεία δεν διακρίνει πλούσιους από φτωχούς, δεξιούς από αριστερούς, ελεύθερους από φυλακισμένους.

Επιστημονικές ενώσεις, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικές ενώσεις, η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων, δείχνουν τον δρόμο. Στην Αμερική και την Ιταλία έχουν ήδη ληφθεί σχετικά μέτρα, ενώ πολλές χώρες ακολουθούν.

Αποσυμφόρηση, με κριτήρια και εφαρμογή των εναλλακτικών της κράτησης μέτρων, με όρους δημόσιας ασφάλειας και ταυτόχρονα με σεβασμό στη ζωή και την υγεία καταδίκων και υποδίκων, πασχόντων κρατουμένων, αλλά και ανηλίκων, νέων, υπερηλίκων και μητέρων με παιδιά στη φυλακή, πρέπει να γίνει τώρα πράξη από την κυβέρνηση.

Η εκδικητικά τιμωρητική λογική που κάποιοι υπερασπίζονται ασκώντας εξουσία, δεν αφορά μια δημοκρατική χώρα.

Από ένα σημείο και πέρα, η ολιγωρία δεν είναι απλώς θέμα αμέλειας. Αποτελεί σοβαρό έγκλημα διακινδύνευσης της ανθρώπινης ζωής, το οποίο θα χρεωθεί η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου και η κυβέρνηση συνολικά.

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email