Ομιλία του Γ. Καμίνη για το μεταναστευτικό σε ημερίδα του Ευρωκοινoβουλίου

Γ.Καμίνης: "Η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει τις πόλεις που δέχονται μεγαλύτερες προσφυγικές πιέσεις"

Το πλαίσιο των προτάσεων και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο δήμος της Αθήνας για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης σε ημερίδα για τη μεταναστευτική πολιτική που διοργανώθηκε από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Υπογραμμίζοντας ότι οι προσφυγικές ροές που δέχεται η  Ελλάδα και κυρίως η Αθήνα είναι δυσανάλογα μεγάλες, ο κ. Καμίνης, παρουσία του αρμοδίου Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα, τόνισε ότι απαιτείται άμεση εφαρμογή συγκεκριμένης στρατηγικής.

Ο δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε την συνδρομή όλων των ελληνικών πόλεων να επιδείξουν αλληλεγγύη, αναλόγως όπως το ζητάμε από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η  Αθήνα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται πλέον, και μάλιστα απροκάλυπτα, ως μία χοάνη που μέσα της  κινδυνεύουν να χαθούν οι φόβοι, οι ελπίδες και εντέλει τα δικαιώματα χιλιάδων ανθρώπων. Η πόλη δεν αντέχει άλλο» είπε ο κ. Καμίνης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα κινούνται «χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και πολιτική για το μεταναστευτικό ζήτημα, και βεβαίως χωρίς καμία συνέχεια». Ο κ. Καμίνης τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί από την Ε.Ε. ο ρόλος των πόλεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, αφού καλούνται να αντιμετωπίσουν τα κύματα μεταναστών, να δώσουν άμεσες λύσεις και να μην θέσουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή.

Οι πόλεις να έχουν στη διάθεσή τους πόρους και δυνατότητες αποτελεσματικής παρέμβασης και να συμμετάσχουν σε εθνικό επίπεδο στη διαμόρφωση της μεταναστευτικής πολιτικής σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης, ο κ. Καμίνης, αφού επισήμανε την ευτυχή συγκυρία ο αρμόδιος Επίτροπος να είναι ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, σημείωσε ότι απαιτούνται «συλλογικές αποφάσεις,  μοίρασμα ευθύνης, δίκαιες κατανομές βαρών, ρεαλιστικές προσεγγίσεις, διάθεση κοινοτικών πόρων» και όχι κλείσιμο συνόρων, μονομερείς στρατηγικές και επίκληση εθνικών συμφερόντων.  Γιατί, όπως είπε, «αυτό που διακυβεύεται είναι η αξιοπιστία της Ευρώπης, οι θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τέλος, ο κ. Καμίνης  έκανε ειδική αναφορά στην κοινή πρωτοβουλία των δημαρχών της Αθήνας, του Παρισιού και της Ρώμης, οι οποίοι απέστειλαν επιστολή με προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να συμβάλουν στην άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μεσόγειο.

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email