Ομιλία Γ.Καμίνη στη Χάγη: «Οι συμφωνίες μας με Μαδρίτη και Βαρκελώνη για τους πρόσφυγες, μπλοκάρονται από τα κράτη-Δώστε δύναμη στις πόλεις»

«Οι πόλεις στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι μπορούν να αποδειχθούν πολύ αποτελεσματικές στη διαχείριση μεγάλων ζητημάτων, όπως το προσφυγικό», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης από τη Χάγη, όπου συμμετείχε στη συνάντηση του νεοσύστατου Παγκοσμίου Κοινοβουλίου Δημάρχων-GPM Global Parliament of Mayors.

«Η Αθήνα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης και έπρεπε να προσφέρουμε επείγουσες λύσεις σε ένα πρόβλημα, που επηρέαζε έντονα την κανονικότητα της πόλης» τόνισε ο κ. Καμίνης επισημαίνοντας: «Ήμασταν οι πρώτοι που αντιδράσαμε, όταν όλοι οι άλλοι κρύβονταν ο ένας πίσω από την πλάτη του άλλου, παραχωρώντας δημοτικό χώρο για τη δημιουργία της πρώτης δομής Φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα, ο οποίος τώρα αποτελεί πρότυπο λειτουργίας και φιλοξενεί περίπου 2.500 πρόσφυγες».

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στην ανάγκη συμμαχιών και συνεργασίας μεταξύ των πόλεων, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα παίζει ένα κεντρικό ρόλο σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες. «Για εμάς, η εξωστρέφεια, η συνεργασία και η δημιουργία συμμαχιών και συνεργιών είναι ο θεμέλιος λίθος της προσέγγισής μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Καμίνης, τονίζοντας ότι η Αθήνα πέτυχε  πολιτικές συμφωνίες με τη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη, για απευθείας μεταφορές προσφύγων, οι οποίες δε μπορούν να εφαρμοστούν καθώς μπλοκάρονται σε επίπεδο κυβερνήσεων. «Αν όμως καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε δεσμεύσεις από πολλές πόλεις, αναλόγως των δυνατοτήτων τους, τότε αυτό οπωσδήποτε θα στείλει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα και θα αντιστρέψει το παιχνίδι», σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων. 

Ο κ. Καμίνης τόνισε επίσης ότι οι πόλεις αποδεικνύουν συνεχώς τον καθοριστικό ρόλο τους στην αντιμετώπιση των παγκοσμίων προκλήσεων, όπως η προσφυγική κρίση, η κλιματική αλλαγή και η διακυβέρνηση.

Το Παγκόσμιο Κοινοβούλιο Δημάρχων, προήλθε από τις ιδέες του Dr Benjamin Barber, όπως αυτές διατυπώνονται στο βιβλίο του  «Εάν οι δήμαρχοι κυβερνούσαν τον κόσμο».

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email