Η διαφάνεια και η σημασία των πόλεων

Η καταπολέμηση της διαφθοράς και η διαφάνεια δεν αποτελούν μόνο κορυφαίο ζήτημα αξιοπιστίας για την τοπική διακυβέρνηση αλλά καθοριστικό παράγοντα για την αποτελεσματικότητα στις υπηρεσίες προς τον πολίτη, σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στο Λος Άντζελες.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, στο πλαίσιο της κορυφαίας διοργάνωσης «City Lab 2014» στην οποία συμμετέχουν 300 δήμαρχοι, τεχνοκράτες και ειδικοί στην αστική ανάπτυξη και διοργανώνεται από το περιοδικό The Atlantic με τη στήριξη του Bloomberg Philanthropies και του The Aspen Institute, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη οι πόλεις να κάνουν αυτό που έχουν αποτύχει οι κεντρικές διοικήσεις: να πείσουν τον πολίτη ότι δουλεύουν για τον πολίτη και τις εξατομικευμένες ανάγκες του.

Ο κ. Καμίνης, ο οποίος στο περιθώριο της διοργάνωσης δέχθηκε τα συγχαρητήρια του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης κ. Michael Bloomberg για τη διάκριση που κατάφερε η Αθήνα να βρεθεί μεταξύ των 5 κορυφαίων ευρωπαϊκών πόλεων στην κοινωνική καινοτομία, τόνισε ότι η διαφθορά –αποτέλεσμα της κακής διακυβέρνησης- είναι μία από τις βασικές αιτίες της κρίσης που σήμερα βιώνει η Ελλάδα.

Σχετικά με την πολιτική που εφαρμόζει ο δήμος Αθηναίων στο πλαίσιο της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας, ο κ. Καμίνης ανάφερε ως παράδειγμα ότι κάθε πολίτης μπορεί να παρακολουθήσει on line την εκτέλεση του προϋπολογισμού της πόλης της Αθήνας.

«Η ανάγκη συνεννόησης μεταξύ των πόλεων που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, αποδεικνύει τα τελευταία χρόνια ότι μπορούν εύκολα να συνεργαστούν σε ένα μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων, ανταλλάσσοντας καλές πρακτικές και προωθώντας λύσεις, εκεί όπου οι κυβερνήσεις έχουν αποτύχει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Καμίνης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων συμμετείχε επίσης, σε συζήτηση μέσω των κοινωνικών δικτύων (Facebook Convesation #CityLab2014) και απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις πολιτών από όλο τον κόσμο για τη σημασία της διαφάνειας και του νέου ρόλου που διαδραματίζουν οι πόλεις.

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email