Γ.Καμίνης στην Ολομέλεια των Περιφερειών στις Βρυξέλλες: «Εν αντιθέσει με τα κράτη, οι πόλεις αποδεικνύονται πολύ πιο ώριμες στη διαχείριση του προσφυγικού»

Την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και τη σημασία της συνεργασίας των πόλεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο για το προσφυγικό, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στις Βρυξέλλες, στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Στην Ολομέλεια της Συνόδου, στην οποία συμμετείχε ως βασικός ομιλητής ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος γίνεται κυρίως μέσω της δραστηριοποίησης των πόλεων, και για λόγο αυτό χρειάζεται η μεταξύ τους αλληλεγγύη και συνεργασία με ανάληψη πρωτοβουλιών και ισόρροπη κατανομή της ευθύνης. 

«Οι πόλεις, ήρθαμε αντιμέτωπες είτε με απόλυτα απροετοίμαστα κράτη να διαχειριστούν το σοβαρότατο αυτό ζήτημα, είτε με χώρες που αρνήθηκαν να επιμεριστούν την αναλογική ευθύνη αντιμετώπισής του» σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Καμίνης, τονίζοντας ότι τελικά οι δήμοι αποδεικνύεται ότι στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. 

Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της πόλης της Αθήνας να συγκροτηθεί η Πρωτοβουλία των Πόλεων Αλληλεγγύης για το προσφυγικό με τη συμμετοχή 50 ευρωπαϊκών πόλεων και υπογράμμισε τη σημασία που έχουν για τις τοπικές κοινωνίες, οι πολιτικές ένταξης των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email