Προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την Πολιτική Προστασία

14 Νοεμβρίου 2019

Τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ετών και ειδικά οι πολύνεκρες φωτιές του 2007 και του 2018 καθώς και οι καταστροφικές πλημμύρες του 2017 έφεραν στο προσκήνιο, με δραματικο τρόπο, τα προβλήματα της πολιτικής προστασίας στη χώρα μας.

Ως Κίνημα Αλλαγής επιλέγουμε να παρουσιάσουμε σήμερα μια σοβαρή και ολοκληρωμένη πρόταση, την οποία το επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε να μεταφέρουμε σε κόμματα, φορείς και την ευρύτερη κοινωνία.

Την πρόταση επεξεργάστηκε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης με τους Φώτη Δημαρέση, Γρηγόρη Σκιαδόπουλο, Σίσσυ Σφυρή (στελέχη της Πυροσβεστικής) και η Έφη Στεφοπούλου, Τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης του Κινήματος Αλλαγής. 

Το βασικό πρόβλημα της πολιτικής προστασίας στη χώρα μας είναι η διάχυση της ευθύνης. Σε πλείστες των περιπτώσεων, με τελευταία αυτή των πυρκαγιών του έτους 2018, παρατηρήθηκε οριζόντια διάχυση της ευθύνης και πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες, που την κρίσιμη ώρα αποδεικνύονται καταστροφικές. Στην πολιτική προστασία, οι δομές πρέπει να είναι απλές και κάθετες, προκειμένου να εξασφαλίζεται πάνω από όλα η ενότητα της εντολής.

Για το λόγο αυτό, η πρόταση μας απλοποιεί τις διαδικασίες και την ιεραρχία και ορίζει να υπάγεται η Πολιτική Προστσία απευθείας στον Πρωθυπουργό. 

Εξίσου σημαντικά ζητήματα είναι η έλλειψη εκπαίδευσης και πρόληψης. Ειδικά η πρόληψη είναι το μεγάλο μας κενό. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαδικασία πρόληψης και πυροπροστασίας σε κανένα επίπεδο : από τον τρόπο που χτίζουμε τις πόλεις και τα χωριά μας, περνώντας στα μέτρα πυροπροστασίας, όπου έχουν εγκαταλειφθεί ακόμη και τα βασικά (π.χ. δασικοί δρόμοι), μέχρι τι είδους χλωρίδα θέλουμε (π.χ. τα κωνοφόρα δέντρα θα έπρεπε να είναι σχεδόν απαγορευμένα).

Τέλος, καίριας σημασίας οφείλει να είναι η αξιοποίηση της συμμετοχής της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της οποίας αρχίζει να διαμορφώνεται μια κοινή πολιτική Πολιτικής Προστασίας, με σημαντικά εργαλεία προς διάθεση των Κρατών Μελών.  

Διαβάστε ολόκληρη την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής 

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email