Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Στοιχεία και αριθμοί:

Από το 1981 εως σήμερα έχουν μπει στην Ελλάδα περισσότερα από 100 δις ευρώ από τα περιφερειακά ταμεία και τα ταμεία συνοχής, πάνω από 200 δις σε σημερινές τιμές.

Με τα χρήματα αυτά κατασκευάστηκαν έργα τα οποία χρησιμοποιούμε όλοι: σκεφτείτε πως θα ήταν η καθημερινότητά μας χωρίς το μετρό, χωρίς τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, χωρίς τις νέες εθνικές οδούς.

  • Τα χρήματα αυτά βοήθησαν επίσης ανέργους να στήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις και να εκπαιδευτούν ώστε να βρουν δουλειά, χρηματοδότησαν την κατασκευή σχολείων (πρότυπα σχολεία που κατασκευάστηκαν μέσω ΣΔΙΤ στην Αττική) και νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα και βοήθησαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις (Mani Foods, Alfeios Rodi) να μεγαλώσουν και να προσλάβουν κόσμο.
  • Επίσης, από την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ εως σήμερα έχουν δοθεί περίπου 80 δις ευρώ για την απευθείας στήριξη των Ελλήνων αγροτών, περίπου 180 δις σε σημερινές τιμές.
  • Η Ελλάδα είναι πρώτη στην αξιοποίηση του σχεδίου Γιούνκερ το οποίο από το 2015 εως σήμερα έχει κινητοποιήσει πάνω απο 11 δις ευρώ για επενδύσεις στη χώρα σε τομείς όπως το γρήγορο ίντερνετ και η καθαρή ενέργεια. (link INVESTMENT PLAN GREECE)
  • Ευρωπαϊκά προγράμματα για τους νέους: από το 1987 εως σήμερα 170 χιλιάδες Έλληνες, κυρίως νέοι, έχουν συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας και κατάρτισης όπως το Erasmus.
  • Μεταναστευτικό/προσφυγικό: περισσότερα από 1,5 δις ευρώ την περίοδο 2014-2020.
  • Έρευνα και καινοτομία: 650 εκατ ευρώ μεταξύ 2014-2020 μέσω του προγράμματος Ορίζοντας 2020 για 2000 συμμετέχοντες από την Ελλάδα, επιστήμονες και μικρές επιχειρήσεις.
  • Για την περίοδο 2021-2027, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να δοθούν στην Ελλάδα 21,7 δις ευρώ στο πλαίσιο των περιφερειακών ταμείων (8% αύξηση σε σχέση με 2014-2020) και περίπου 18, 2 δις για τους αγρότες (άμεσες πληρωμές και ταμείο αγροτικής ανάπτυξης).

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email