Γιατί είμαι υποψήφιος

Στις 26 Μαΐου δεν δίνουμε μόνο μία μάχη για το μέλλον της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη, αλλά και για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης.

Στην τελευταία δεκαετία, όσοι πιστεύουμε στην αξία της ευρωπαϊκής ενοποίησης ήρθαμε αντιμέτωποι με μια ζοφερή πραγματικότητα. Η επιμονή στη λιτότητα, το Brexit, το δικό μας δημοψήφισμα, το κλείσιμο των συνόρων ως αντίδραση στην προσφυγική κρίση, η αμφισβήτηση απέναντι ευρώ – όλα αυτά απειλούν να αποψιλώσουν τα μεγάλα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εποχή που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντλούσε νομιμοποίηση από τα αποτελέσματα των πολιτικών της φαίνεται πως έχει παρέλθει. Ένα κύμα αμφισβήτησης, άλλοτε αυθεντικής και άλλοτε υποκινούμενης, βάλλει κατά της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Τα πολιτικά άκρα, τροφοδοτούμενα από την αγωνία των ευρωπαίων πολιτών, σπέρνουν με τη ρητορική τους το μίσος, την αναδίπλωση στα εθνικά κράτη, την ξενοφοβία.

Αυτή όμως, δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη μέσα στην οποία η Ελλάδα θα μπορέσει να μεγαλουργήσει. Είναι, δυστυχώς, το αποτέλεσμα περίπου είκοσι ετών συνεχόμενης συντηρητικής ηγεμονίας σε όλα τα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης.

Η πραγματικότητα όμως αυτή μπορεί να ανατραπεί. Μπορεί να αλλάξει με την ψήφο μας στις επικείμενες Ευρωεκλογές.

Μία Αλλαγή ριζοσπαστική, προοδευτική, από τους πολίτες, για τους πολίτες. Μία αλλαγή που βασίζεται στην αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών, στην ισότητα, και στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Που σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και των καταναλωτών, και ταυτόχρονα μεριμνά για την προστασία του περιβάλλοντος. Μια αλλαγή που βάζει στο επίκεντρο τους νέους και τα όνειρά τους που μπορούν να δώσουν μια νέα πνοή στο όραμα της Ευρώπης.   

Αυτό είναι το νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο που προτείνουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές. Αυτή θα είναι η πυξίδα της δράσης μας τα επόμενα πέντε χρόνια στην Ευρωβουλή. 

Πρέπει, λοιπόν, να ξαναπιάσουμε το νήμα της προόδου, από εκεί που το αφήσαμε. Να κάνουμε ξανά πρώτη μας επιλογή την Ευρώπη και το χώρο μας.

Και εδώ έρχεται ο δικός μου ρόλος. 

Αποφάσισα να είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής, γιατί πιστεύω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να γίνει το επίκεντρο αυτής της αλλαγής. 

  • Γιατί πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα η τοπική αυτοδιοίκηση να διεκδικήσει το ρόλο που της αναλογεί στην ευρωπαϊκή διαδικασία λήψης αποφάσεων.
  • Γιατί η πολύτιμη εμπειρία που αποκόμισα, έχοντας την τιμή να είμαι Δήμαρχος Αθηναίων για σχεδόν εννέα χρόνια και Συνήγορος του Πολίτη για σχεδόν άλλα τόσα, μου έχουν μάθει πως η Ευρώπη είναι γεμάτη ευκαιρίες, αρκεί να ξέρεις να τις αξιοποιήσεις μέσα από ένα σχέδιο.
  • Κυρίως όμως, γιατί είμαι περήφανος που θα εκπροσωπήσω την παράταξη που διαχρονικά έχει διαχειριστεί την παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αξιοπρέπεια, με αποτελεσματικότητα και με δυναμισμό. Με όρους ισοτιμίας απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Μια παράταξη που ξέρει να κερδίζει, στις πιο αντίξοες συνθήκες, για τις ελληνίδες και τους έλληνες.

Αξίζει να το θυμηθούμε. Αξίζει να το επαναλάβουμε: Μια παράταξη που κερδίζει, μια Ελλάδα που ωφελείται!

Τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, για τα οποία τόσο επέμενε ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν έφεραν απλώς αναγκαίους πόρους στην Ελλάδα! Άλλαξαν την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση! Γιατί ενσάρκωναν μία απλή ιδέα: ότι για να πάμε μπροστά σε αυτή την ήπειρο πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Έτσι δημιουργήθηκε η πολιτική της κοινωνικής συνοχής, το κύριο εργαλείο αναδιανομής του πλούτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την επιμονή και τη διορατικότητα της δικής μας παράταξης.

Με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, πετύχαμε, με θυσίες, να μπούμε στο στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ΟΝΕ και το ευρώ, και να ολοκληρώσουμε κορυφαία δημόσια έργα, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Να μη μείνουμε πίσω.

Με Υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου, βάλαμε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς καν να απαιτήσουν οι εταίροι μας να λυθεί το Κυπριακό ζήτημα. Με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, που η χώρα μας προώθησε, ανοίξαμε το δρόμο για την ένταξη των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το βλέμμα στην ειρήνευση της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.  

Έτσι πορευθήκαμε!

Η Ελλάδα στην Ευρώπη ενέπνεε σεβασμό και ωφελήθηκε περισσότερο από ό,τι το μέγεθός της επέτρεπε να υποθέσει κανείς. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή παρακαταθήκη της παράταξής μας.

Αυτό το βηματισμό πρέπει επιτέλους να ξαναβρούμε ως χώρα, ιδίως τώρα που τα πράγματα είναι τόσο κρίσιμα!

Αυτή την παράταξη πρέπει και μπορούμε να μεγαλώσουμε, να την μετατρέψουμε σε μία πραγματική δύναμη αλλαγής, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Εμείς! Δηλαδή όσοι τη στηρίξαμε στα δύσκολα προηγούμενα χρόνια, όσοι παραμείναμε πιστοί στις επάλξεις, παρά τον ανηλεή πόλεμο και τη λάσπη.

Είναι, λοιπόν, πρώτη μας επιλογή να μεγαλώσουμε την παράταξη!

Είναι πρώτη μας επιλογή να συγκρουστούμε με την Ευρώπη της συντήρησης και της εθνικής περιχαράκωσης!

Είναι πρώτη μας επιλογή να κάνουμε την κοινωνία ξανά πρωταγωνιστή στην Ευρώπη και την Ελλάδα!

Το ευρωπαϊκό διακύβευμα είναι τεράστιο και πρέπει να το κερδίσουμε! Το χρωστάμε στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας!

 Το χρωστάμε στην Ελλάδα, τη χώρα μας!

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email