Τοποθέτηση προς τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Filippo Grandi

28 Νοεμβρίου 2019 Η τοποθέτηση του βουλευτή Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Καμίνη, στην ενημέρωση των βουλευτών των μόνιμων επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής και Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης από τον Ύπατο Αρμοστή του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες κ. Fillippo Grandi

28 Νοεμβρίου 2019

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ (Εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής): Να χαιρετίσω και εγώ τον κ. Grandi εδώ. Θέλω να τον διαβεβαιώσω ότι τα τελευταία χρόνια ως Δήμαρχος Αθηναίων συνεργάστηκα πάρα πολύ καλά με την Ύπατη Αρμοστεία ειδικά στο πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ». Αυτή τη στιγμή, ο Δήμος Αθηναίων στεγάζει πρόσφυγες σε, τουλάχιστον, 300 διαμερίσματα. Αυτό αναδεικνύει και το σημαντικό ρόλο των πόλεων για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Στο περιθώριο του Μαρακές το 2018, όταν υπεγράφη το Global Compact για τη Μετανάστευση, ανακοινώθηκε και η ίδρυση του Nations Migration Council από την ελβετική κυβέρνηση και από το Open Society Foundation.

Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Grandi ποια είναι η άποψή του για το πώς μπορούν οι πόλεις να διαδραματίσουν το ρόλο που τους αρμόζει, στη σύγχρονη εποχή, στο προσφυγικό.

Το δεύτερο αφορά την Ευρώπη. Το τελευταίο καιρό, συζητείται πάρα πολύ έντονα στην Ευρώπη, ότι θα πρέπει η πολιτική στο προσφυγικό να αλλάξει. Δηλαδή, να αλλάξει τι; Πρώτα απ’ όλα, αυτό που λένε πολλοί ότι πρέπει να «σφραγιστούν» τα σύνορα τελείως και αυτό που θα πρέπει να συμβεί είναι από τρίτες χώρες, όπου βρίσκονται πρόσφυγες να καταθέτουν αίτηση εκεί για άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ευρώπη με τη σειρά της, να έχει κάνει, χονδρικά, την κατανομή για το πόσες χώρες θα δεχθούν και πόσους πρόσφυγες και έτσι, να προχωρήσει το σύστημα. Θα ήθελα να ακούσω το σχόλιο του κ. Αρμοστή.

Το τρίτο ερώτημα αφορά στην Κλιματική Αλλαγή. Γνωρίζουμε, τουλάχιστον, από τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, ότι η τροπή που έχει πάρει η Κλιματική Αλλαγή τον τελευταίο καιρό έχει αιφνιδιάσει τους πάντες. Ακόμη, και τους ειδικούς επιστήμονες. Δυστυχώς, τα πράγματα «τρέχουν» πολύ πιο γρήγορα, επί το δυσμενέστερο, από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Κλιματική Αλλαγή σημαίνει ερημοποίηση μεγάλων εκτάσεων, λόγου χάρη στην Αφρική και στην Ασία. Σημαίνει, επίσης, τυφώνες και τέτοιου είδους καιρικά φαινόμενα, τα οποία εξαναγκάζουν πληθυσμούς να μετακινηθούν.

Κλιματική Αλλαγή, επίσης, σημαίνει άνοδος της στάθμης των υδάτων και εκεί ακριβώς οι προβλέψεις έχουν διαψευστεί και φαίνεται να αλλάζει η κατάσταση πάρα πολύ γρήγορα επί τω δυσμενέστερω.

Υπάρχει το ενδεχόμενο, έχει σκεφτεί κανείς ,ότι με τις αλλαγές αυτές αλλάζει πλέον την ίδια έννοια του πρόσφυγα; Η έννοια του πρόσφυγα, πιθανόν, διευρύνεται. Πως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σκέφτεται στρατηγικά στο μέλλον να αντιμετωπίσει αυτές τις αλλαγές;

Ευχαριστώ.

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email