6 Οκτωβρίου 2021
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Εμείς τελικά θα ψηφίσουμε θετικά, υπέρ του νομοσχεδίου, γιατί πιστεύουμε ότι είναι θετικό η χώρα να συμμετέχει σε ένα φόρουμ όπου συζητούνται αυτά τα ζητήματα και να συμβάλλει στη διαμόρφωση των απόψεων. Από εκεί και πέρα, όχι υπερβολές, βέβαια.
Δεν είναι αυτό το Διεθνές Κέντρο στο οποίο θα αποφασιστεί η τύχη του μεταναστευτικού στην Ευρώπη. Αρκεί να σημειωθεί ότι συμμετέχουν μόνο δεκατρείς χώρες, ότι είναι ως επί το πλείστον χώρες του Βίσεγκραντ. Από τις χώρες οι οποίες έχουν κοινά συμφέροντα με εμάς, από τις χώρες δηλαδή που συμμετέχουν στο MED 5 -Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα και Ελλάδα-, συμμετέχει μόνο η Μάλτα. Μεγάλες χώρες με βαρύνουσα γνώμη, όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία, δεν συμμετέχουν.
Επομένως ούτε διαύλους επικοινωνίας ουσιαστικούς θα χτίσουμε με την Τουρκία ούτε με τις άλλες χώρες. Αυτά, για να έχουμε μία ακριβή άποψη για το τι ψηφίζουμε σήμερα.
Σημειωτέον ότι έχουμε έναν Έλληνα, ο οποίος είναι κορυφή διεθνώς στα θέματα του μεταναστευτικού. Το ξέρετε, κύριε Υπουργέ. Σας είχα φέρει σε επαφή. Αυτόν πρέπει να τον έχετε δεξί σας χέρι. Είναι ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος και ιδρυτής του Migration Policy Institute. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πέντε κορυφαίους ανθρώπους στον κόσμο στα θέματα της μετανάστευσης.
Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί και εκεί που θα πρέπει να χτίζουμε συμμαχίες και να μεταπείθουμε τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν αντίθετα συμφέροντα με την Ελλάδα, είναι τα ευρωπαϊκά όργανα. Και εκεί, δυστυχώς, η Κυβέρνηση μας έχει προϊδεάσει ότι δεν πρόκειται να πετύχει το ουσιώδες. Και ποιο είναι το ουσιώδες; Το ουσιώδες είναι οι ευρωπαϊκές χώρες να επιδείξουν αλληλεγγύη και να επωμιστούν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί στο θέμα της μετανάστευσης και στο θέμα του ασύλου. Αυτό είναι.
Βεβαίως, δεν μπορούμε να ζητάμε αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους και να μην είμαστε αλληλέγγυοι μεταξύ μας, γιατί πού, ουσιαστικά, καταλήγουμε; Βλέπουμε ότι με τις εξελίξεις -το νέο σύμφωνο- όπως προδιαγράφονται για τα επόμενα πολλά έτη, η χώρα βρίσκεται σε μία μέγγενη. Από τη μία πλευρά έχει την Τουρκία, η οποία κρατά το κλειδί των εισροών, και από την άλλη πλευρά είναι η Ευρώπη, η οποία δεν δέχεται να συζητήσει το βασικό: το θέμα των μετεγκαταστάσεων. Η χώρα βρίσκεται σε μια μέγγενη, λοιπόν.
Σε αντίστοιχη, πιο σφιχτή, μέγγενη βρίσκονται τα νησιά. Γιατί; Γιατί αυτό για το οποίο διαρκώς κατηγορούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι είχε αποδεχθεί τον γεωγραφικό περιορισμό στην κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, τον περιορισμό εκείνον, δηλαδή, ο οποίος λέει ότι όσοι φτάνουν στα νησιά θα παραμένουν εκεί για να τους δεχθεί κάποτε -όποτε δεήσει- η Τουρκία, τον ίδιο περιορισμό τον έχετε αποδεχθεί. Άρα τα νησιά είναι σε πιο σφιχτή μέγγενη.
Γι’ αυτό δεν έχει καμμία σημασία να μας παραθέτετε αριθμούς και ποσοστά. Γιατί; Διότι το ζήτημα με το μεταναστευτικό είναι τι τέξεται η επιούσα. Πράγματι σήμερα έχουν μειωθεί οι ροές, πράγματι διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις ασύλου και αποσυμφορούνται τα νησιά. Αύριο; Μεθαύριο; Υπάρχει καμμία διαβεβαίωση ότι η Τουρκία οποιαδήποτε στιγμή θελήσει, τη στιγμή που σήμερα συνεργάζεται, δεν θα αποφασίσει να μας εκβιάσει γιατί έχει ένα σωρό λόγους να το κάνει, ανοίγοντας πάλι τη στρόφιγγα;
Γι’ αυτό, λοιπόν, δημιουργείτε αυτές τις μεγάλες δομές στα νησιά και μας καμαρώνετε ότι είναι δομές μερικών χιλιάδων, ενώ ξέρουμε ότι αν -ο μη γένοιτο- ξεσπάσει η κρίση, θα έρχονται οι βάρκες στα νησιά μας κάθε μέρα κατά δεκάδες χιλιάδων. Απέναντι σε αυτή την προοπτική, απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο, απέναντι γενικότερα στο μέλλον και πέρα από τις κρίσεις που έχουμε με την Τουρκία, λόγω έστω και της κλιματικής αλλαγής που θα αυξάνονται διαρκώς τα μεταναστευτικά κύματα, τι έχετε να πείτε στους νησιώτες;
Επαναλαμβάνω τα ίδια που έλεγα και ως Δήμαρχος Αθηναίων. Και τότε έλεγα ότι δεν μπορούμε να ζητάμε αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους στο μεταναστευτικό και να μην έχουμε αλληλεγγύη στο εσωτερικό της χώρας. Όμως, η Κεντρική Ένωση Δήμων τότε σφύριζε αδιάφορα και το πρόβλημα το επωμίστηκε όλο, όπως το επωμίστηκε, η Αθήνα, όπως καλούνται σήμερα, δυστυχώς, να το επωμιστούν τα νησιά.
Για αυτό, λοιπόν, να μη μας κάνετε αναφορά στο τι λέγανε χτες τα site της Σάμου. Χτες μπορεί να μην ανέφεραν το προσφυγικό, αλλά δεν έχουν καμμία εγγύηση οι Σαμιώτες ότι αύριο δεν θα είναι πρωτοσέλιδο, ότι το πρόβλημα και πάλι δεν θα εγκατασταθεί εκεί.
Σας θέλουμε, λοιπόν, όχι απλώς να επιτυγχάνετε τη συμμετοχή της Ελλάδας σε κάποια κέντρα αμφιβόλου χρησιμότητας και αποτελεσματικότητας, αλλά από εσάς απαιτούμε να επιβάλλετε τις θέσεις της χώρας στη βάση της ισοτιμίας και της δικαιοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.