24 Μαρτίου 2021
Στην περίπτωση του Ελληνικού, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως πρόκειται για μια συλλογική μας αποτυχία.
Αποτυχία διπλή. Από τη μια για το αναπτυξιακό μοντέλο που επιλέγουμε για τη χώρα μας και αλλά και αποτυχία στην ικανότητα να υλοποιήσουμε αυτό που καλώς ή κακώς αποφασίσαμε να κάνουμε.
Θέλω να θυμίσω ως προς το πρώτο ότι για το Ελληνικό υπήρξε μια μακρά διαβουλευτική διαδικασία, που ξεκίνησε τουλάχιστον από το 2005 με το σχέδιο Σουφλιά, με τις πολύ έντονες αντιδράσεις κομμάτων, αυτοδιοίκησης και φορέων εκείνη την εποχή μέχρι να καταλήξουμε αρκετά χρόνια αργότερα σε ένα σχέδιο που βασικά του χαρακτηριστικά είναι τα εμπορικά κέντρα, τα καζίνο, οι κατοικίες προς πώληση και κάποιες τουριστικές χρήσεις. Ένα αναπτυξιακό μοντέλο, με άλλα λόγια, όχι απλά περασμένων δεκαετιών αλλά μάλλον του περασμένου αιώνα.
Και λέω περασμένου αιώνα γιατί οι ΗΠΑ για παράδειγμα πήραν το ρίσκο να δημιουργήσουν ένα cluster τεχνολογίας ήδη από τη δεκαετία του 1950, ενώ η Ελλάδα έστω και με μεγάλη καθυστέρηση αλλά με το πολύ έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό της θα μπορούσε να στηρίξει ανάλογα clusters, από την ναυτιλία και την υγεία, μέχρι την κλασική παιδεία αλλά και την τεχνολογία .
Τέλος πάντων, το ελληνικό δημόσιο και διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις κατάφεραν οριακά να προκρίνουν το τι θέλουν να γίνει στο Ελληνικό, δεν κατάφεραν όμως να προτείνουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, να ορίσουν τις νομικές, πολιτικές, οικονομικές, χρηματοδοτικές του παραμέτρους και τελικά να το υλοποιήσουν. Μια μεγάλη, συλλογική μας αποτυχία. 20 χρόνια και ακόμη και σήμερα το έργο στην πραγματικότητα δεν έχει καν ξεκινήσει.
Και βέβαια παρά τη γνωστή πλέον ρήση του Υπουργού Ανάπτυξης που διαβεβαίωνε προεκλογικά ότι δήθεν την επόμενη μέρα των εκλογών “θα έμπαιναν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό”, φράση που φανερώνει όχι μόνον αμετροέπεια, αλλά και υποτίμηση της νοημοσύνης όλων μας, προ πάντων του εκλογικού σώματος.
Η δική μας παράταξη ήταν εκείνη που ξεκίνησε το έργο και διαχρονικά έχουμε αποδείξει την καλή μας θέληση και την πίστη μας στο πόσο μπορεί να συμβάλει η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στην ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής της Αττικής. Τασσόμαστε συστηματικά υπέρ της επένδυσης, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση. Με οποιαδήποτε κυβέρνηση: είτε το 2016, όταν υπερψηφίσαμε τον νόμο 4422 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την “Ελληνικό Α.Ε.”, είτε το 2020, όταν υπερψηφίσαμε τις διατάξεις του άρθρου 82 του νόμου 4706 της δικής σας κυβέρνησης, για την πρόβλεψη κύρωσης της σύμβασης που συζητάμε σήμερα.
Από το νσχ θα ήθελα καταρχάς να θίξω το θέμα της περίφραξης. Ευτυχώς η κυβέρνηση έσπευσε να διορθώσει το λάθος της. Εαν διατηρείτο η αρχική ρύθμιση, θα είχαμε διαπράξει σοβαρό λάθος. Θα δημιουργούσαμε ένα μοντέλο οικιστικής ανάπτυξης που είναι εντελώς ξένο προς τον χαρακτήρα της χώρας μας, θα έλεγα και της Ευρώπης. Πιο πολύ θυμίζει χώρες του τρίτου κόσμου. Θα δημιουργούσε επίσης ένα προηγούμενο επικίνδυνο. Θα ήταν πρωτοφανές να αποκοπεί με αυτόν τον τρόπο ένα κομμάτι της πόλης από τον υπόλοιπο αστικό ιστό.
Θέλω να σταθώ σε ένα κυρίως ζήτημα, που εξάγεται αβίαστα ως συμπέρασμα από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η κυβέρνηση σας το ζήτημα: και μιλώ για το θέμα της ελλιπούς διαβούλευσης.
Δυστυχώς συνεχίζεται αυτή η τακτική από την κυβέρνηση σας, να υποτιμάτε διαρκώς τη διαβούλευση. Για ένα θέμα που αγγίζει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, είναι ασυγχώρητο που δεν φέρνετε τη σύμβαση αυτή με τη μορφή νόμου, ώστε να μπορέσει να υπάρξει ολοκληρωμένη και εξαντλητική διαβούλευση επί του θέματος.
Ήρθαν οι δήμαρχοι των όμορων δήμων στην αρμόδια Επιτροπή, και ήρθαν επειδή το Κίνημα Αλλαγής φρόντισε να τους καλέσει, και δεν είχαν οι άνθρωποι ιδέα για τις διατάξεις του νόμου.
Ως πρώην δήμαρχος μπορώ να σας πω το εξής με βεβαιότητα: κανένας σε μια τέτοια θέση δεν πρόκειται να συναινέσει αν δεν μπορεί να πάει μετά με ασφάλεια στους πολίτες του να τους εξηγήσει τι ακριβώς πρόκειται να γίνει.
Και το έχετε κάνει επανειλημμένα αυτό σε διατάξεις που αφορούν το Ελληνικό. Σειρά κρίσιμων διατάξεων έχουν περάσει χωρίς διαβούλευση, έχετε φέρει ad hoc φωτογραφικές διατάξεις για τους τουριστικούς λιμένες και τις απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης. Γιατί τέτοια απέχθεια στη διαβούλευση;
Υπάρχουν πολλά και σοβαρά παράπονα από τους δημάρχους της περιοχής. Δήμαρχοι που έχουν στηρίξει και δημοσίως στο παρελθόν την επένδυση, αλλά εδώ εκφράζουν πολύ σοβαρές ανησυχίες και ως προς τις διαδικασίες που ακολουθείτε και ως προς το περιεχόμενο των ρυθμίσεων.
Κλείνοντας, κ. Υπουργέ, θέλω κι εγώ να επαναλάβω την προτροπή του εισηγητή μας να καταθέσετε ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των επόμενων θεσμικών θεμάτων της επένδυσης αλλά και της επένδυσης συνολικά γιατί νομίζω θα είναι πολύ χρήσιμο κάτι τέτοιο για τον δημόσιο διάλογο σχετικά με το ζήτημα.