16 Ιουλίου 2020
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Η φωτιά στο ιστορικό ξενοδοχείο ΑΚΡΟΠΟΛ επί της Πατησίων τον Ιανουάριο του 2012 ήταν ένα καίριο πλήγμα για την Αθήνα. Ως δήμαρχος της πόλης τότε είχα επανειλημμένα ζητήσει από την Πολιτεία να προβεί σε εργασίες αποκατάστασης και αξιοποίησης του ιστορικού αυτού κτιρίου και αυτό στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου ανάπλασης και αναμόρφωσης του χώρου που περιβάλλει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Μόλις στα τέλη του 2019 μπήκε στην τελική ευθεία η αποκατάσταση του κτιρίου, το οποίο ήδη από το 1991 είχε χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης.
Με το νομοσχέδιο δημιουργείται ένα Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας υπό τη μορφή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ», του οποίου οι δραστηριότητες θα στεγαστούν στο ιστορικό κτίριο της οδού Πατησίων για είκοσι χρόνια.
Χωρίς αμφιβολία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πανδημική κρίση επέφερε καθοριστικό πλήγμα στο χώρο του πολιτισμού. Γι’ αυτό και επείγουν από την πλευρά της Πολιτείας πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση του.
Η κυρία Υπουργός εξέφρασε τη φιλοδοξία το «ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ» να γίνει το ΚΕΠ των καλλιτεχνών. Μακάρι! Γιατί στο παρόν νομοσχέδιο υπάρχουν αρκετά σημεία για τα οποία μπορεί κανείς να είναι επιφυλακτικός.
Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, ο συνάδελφός μου, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, τόσο στις συνεδριάσεις της Επιτροπής όσο και σήμερα στην ολομέλεια έχει αναλύσει τις επιμέρους αντιρρήσεις κι έχει διατυπώσει τις προτάσεις του Κινήματος της Αλλαγής. Και κρίνουμε θετικό το γεγονός ότι κάνατε δεκτή την πρότασή μας να συμπεριληφθεί στο διοικητικό συμβούλιο και εκπρόσωπος των εργαζομένων.
Τα πλέον προβληματικά άρθρα είναι το 13 και το 14. Στο μεν άρθρο 13 προβλέπεται η έκδοση εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του νομικού προσώπου, αλλά μέχρι την έκδοσή του τα ζητήματα θα ρυθμίζονται από το διοικητικό συμβούλιό του. Και πώς θα προκύψει στο ΔΣ; Αυτό μας το λέει το άρθρο 14. Ο πρώτος διευθυντής του διορίζεται με μόνη την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, κατά παρέκκλιση των προβλέψεων του άρθρου 5 παράγραφος 1 του νομοσχεδίου, δηλαδή χωρίς πρόσκληση ενδιαφέροντος, για δύο έτη.
Παράλληλα μέσα σε δύο μήνες η Υπουργός θα έχει συγκροτήσει με απόφασή της το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο πρέπει μέσα σε πέντε μήνες να υποβάλλει τον εσωτερικό κανονισμό. Δηλαδή ο ίδιος ο νόμος δίνει τη δυνατότητα μέχρι το τέλος του έτους στην καλύτερη περίπτωση το Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας να λειτουργήσει μέσα σε μία γκρίζα ζώνη.
Το άρθρο 7 προβλέπει τη σύσταση δεκαεφτά θέσεων πλήρους απασχόλησης ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και δύο νομικών συμβούλων. Το ποιες ειδικότητες θα έχουν αυτοί οι δεκαεπτά θα καθοριστεί από τον εσωτερικό κανονισμό. Αλλά έως ότου εκδοθεί αυτός, το διοικητικό συμβούλιο που διορίζεται από την Υπουργό έχει την απόλυτη διακριτική ευχέρεια να καλύψεις αυτές τις θέσεις με όποιες ειδικότητες το ίδιο νομίζει. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας μπορεί να αποσπάσει, όπως λέει, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων προσωπικό από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Κατά σύμπτωση σήμερα δημοσιεύεται στην Athens Voice ένα άρθρο που υπογράφω μαζί με την κυρία Έφη Στεφοπούλου, υπεύθυνη του τομέα δημόσιας διοίκησης του Κινήματος Αλλαγής, για τις κατά παρέκκλιση διατάξεις σε θέματα όχι μόνο αποσπάσεων αλλά και δημοσίων συμβάσεων και τοποθέτησης σε θέσεις προϊσταμένων κ.λπ. που έχει φέρει η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που κατέθεσε νομοσχέδιο. Έχουμε βρει πάνω από σαράντα περιπτώσεις και οι περισσότερες απ’ αυτές, η συντριπτική τους πλειονότητα, δεν αφορά τον κορωνοϊό. Είναι μία Κυβέρνηση η οποία διαρκώς νομοθετεί κατά παρέκκλιση.
Τι θα γίνει λοιπόν με αυτό το προσωπικό που θα αποσπαστεί κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων; Θα γίνει αυτό που μας λέει το επόμενο άρθρο, το άρθρο 15. Προσέξτε τι λέει το άρθρο 15. Το άρθρο 15 παρέχει τη δυνατότητα μετάταξης στους αποσπασμένους του Υπουργείου Πολιτισμού -αυτούς που έχουν αποσπαστεί στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, την Εθνική Λυρική Σκηνή- και των οποίων η απόσπαση ανανεώνεται αυτοδίκαια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του έτους αυτού με δυνατότητα ισόχρονης ανανέωσης. Και λέτε στο άρθρο αυτό ότι οι αποσπασμένοι τρεις μήνες πριν από τη λήξη της απόσπασής τους μπορούν να κάνουν αίτηση μετάταξης σε κενές οργανικές θέσεις του φορέα υποδοχής που βρίσκονται.
Φαντάζομαι ότι αυτό γίνεται κατά παρέκκλιση βεβαίως των διατάξεων για την κινητικότητα. Ουσιαστικά με μια αίτηση μετατάσσονται στον φορέα υποδοχής και αυτό, γιατί -όπως βλέπουμε- πρόκειται για υπαλλήλους που βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς εδώ και δεκαπέντε χρόνια.
Αυτό συμβαίνει διαρκώς στο κράτος μας –και η παρούσα Κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλη κατάχρηση- να συνιστώνται οργανισμοί κατά παρέκκλιση και να αποσπώνται υπάλληλοι απ’ άλλες υπηρεσίες. Και «κατά παρέκκλιση» σημαίνει χωρίς τη γνώμη, δηλαδή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας από την οποία προέρχεται ο υπάλληλος. Και με αυτό τον τρόπο διαρκώς πολλαπλασιάζονται οι οργανικές θέσεις στο Δημόσιο, δηλαδή αναπαράγεται το φαινόμενο εκείνο το οποίο ήρθε το μνημόνιο ακριβώς να εξαλείψει, γιατί ήταν μία διαρκής αιτία χρεοκοπίας της χώρας, δηλαδή, το γεγονός ότι πολλαπλασιάζαμε διαρκώς τις θέσεις στο Δημόσιο, χωρίς να αφαιρούμε θέσεις από εκεί που περισσεύουν.
Έρχομαι στην τροπολογία που έχει υποβάλει το Κίνημα Αλλαγής σχετικά με την έκτακτη αποζημίωση στους εργαζόμενους που απασχολούνται εποχικά σε επιχειρήσεις του τουρισμού και του επισιτισμού, για τους οποίους ο ν. 4690/2020 δεν έχει προβλέψει ότι η ως άνω μηνιαία έκτακτη αποζημίωση που ανέρχεται σε ποσό που ισούται με το τελευταίο μηνιαίο επίδομα ανεργίας που έλαβαν μπορεί να εισπραχθεί.
Με βάση τις παραπάνω διατάξεις και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που ακολούθησε την 23102/477/13-06-2020, ένας σημαντικός αριθμός εποχιακά απασχολούμενων στον τουρισμό-επισιτισμό χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης ανά την επικράτεια, αποκλείεται από τη λήψη του συγκεκριμένου επιδόματος γιατί οι ημέρες επιδότησης λόγω ανεργίας υπερβαίνουν τις ογδόντα.
Ειδικά σε περιοχές όπου η τουριστική περίοδος διαρκεί συχνά μέχρι και τον Νοέμβριο οι ημέρες απασχόλησης των εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό-επισιτισμό είναι κατά μέσο όρο πολύ περισσότερες από άλλες τουριστικές περιοχές με συνέπεια αφενός η διάρκεια της τακτικής επιδότησης της ανεργίας να υπερβαίνει τους τρεις μήνες και τις πέντε ημέρες αφετέρου η καταβολή του επιδόματος ανεργίας να αρχίζει για πολλούς εργαζομένους τον Δεκέμβριο και να φτάνει μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 33 του ν.4690 δεν το λαμβάνει υπόψη της αυτό.
Και ανέφερε ο Βουλευτής μας κ. Γιώργος Μουλκιώτης το παράδειγμα της Ρόδου. Από τους έξι χιλιάδες εποχιακά απασχολούμενους τελικά δικαιούνται την επιδότηση ανεργίας μόλις οι πεντακόσιοι, δηλαδή λιγότερο από το 5%. Για τη θεραπεία του προβλήματος αυτού προτείνουμε την παρούσα τροπολογία.
Υπάρχει το άρθρο 21 του νομοσχεδίου που αφορά τη σύσταση αυτοτελούς Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Εθιμοτυπίας, το οποίο υπάγεται στην Υπουργό Πολιτισμού. Εδώ μας προκαλεί εντύπωση το εξής: Περιγράφετε αρμοδιότητες, αλλά δεν περιγράφετε με ποιες διαδικασίες θα στελεχωθεί το αυτοτελές αυτό Τμήμα. Θα γινει ενδοϋπηρεσιακά; Θα γίνει με προσκλήσεις για αποσπάσεις στο ενιαίο σύστημα κινητικότητας; Θα το στελεχώσετε με μετακλητούς, όπως είναι η συνήθης πρακτική αυτής της Κυβέρνησης;
Καλό θα ήταν να μας το πείτε αυτό, κυρία Υπουργέ, γιατί το άρθρο 10 του Προεδρικού Διατάγματος 4/2008, που προβλέπει τη σύσταση αυτοτελούς Τμήματος Τύπου και Επικοινωνίας, προβλέπει τη διαδικασία του άρθρου 67 του ν.1943/1991 που αφορά τη στελέχωση γραφείων τύπου και δημοσίων σχέσεων. Εδώ τι θα ισχύσει τελικά;
Υπάρχουν κάποια θετικά στο νομοσχέδιο που αξίζει μεταξύ άλλων να τονίσουμε. Είναι η σύσταση της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του άρθρου 9. Είναι ειδικότερες πρόνοιες του άρθρου 16 για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, όπως και ότι σύμφωνα με το άρθρο 17 το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα στεγάζεται πλέον στους χώρους του πρώην Εργοστασίου Φιξ, που ανήκει κατά κυριότητα στην Αττικό Μετρό.
Και ως προς την κυβερνητική τροπολογία του Υπουργείου Υγείας είμαστε μεν σύμφωνοι με την παράγραφο 1 για την παράταση συμβάσεων του ΕΟΔΥ λόγω κορωνοϊού, δεν συμφωνούμε όμως με την παράγραφο 3, που αντί να προβεί σε προσλήψεις έκτακτου προσωπικού επιλέγεται να μετακινηθεί προσωπικό στα σημεία εισόδου της χώρας από τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας κ.λπ., με συνέπεια να αποδυναμωθούν αυτοί οι φορείς υγείας σε εποχή κορωνοϊού.
Θετικό, επίσης, θεωρούμε ότι στα νομικά πρόσωπα του Υπουργείου προβλέπεται πια μια θέση διοικητικού οικονομικού διευθυντή διαφορετική από αυτήν του καλλιτεχνικού διευθυντή. Η σύγχυση των αρμοδιοτήτων αυτών σε ένα πρόσωπο με αρμοδιότητες που απαιτούν εντελώς διαφορετικές δεξιότητες έχει οδηγήσει στο παρελθόν σε τραγελαφικά φαινόμενα.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Κινήματος Αλλαγής)