Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το ΝΣ για την EASO

H ομιλία του Γιώργου Καμίνη, ειδικού αγορητή του Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την EASO

16 Ιουνίου 2020

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Καταρχάς να πούμε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι έρχεται για κύρωση στη Βουλή αυτή η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου. Έχει βοηθήσει πάρα πολύ, θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο τώρα και τις Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών εκτελώντας χρέη, τα μέλη της, εισηγητών και εξασφαλίζοντας και γραμματειακή υποστήριξη. Τα μέλη της θα αυξηθούν από πεντακόσια σε χίλια.

Θα συζητούσαμε σήμερα υποτίθεται τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά δεν μπορώ να μείνω αδιάφορος σε αυτό το οποίο εκτυλίσσεται τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα και για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει. Είχαμε πει στον κ. Μηταράκη ότι αν σπεύσει να φέρνει αναγνωρισμένους πια πρόσφυγες από τα νησιά στην Αθήνα, χωρίς να έχει μεριμνήσει για τη στέγασή τους, θα υπάρξει πρόβλημα.

Η απάντηση ήταν ότι τελικά οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που μένουν στα διαμερίσματα θα παραχωρήσουν τη θέση τους στους αιτούντες άσυλο τους οποίους φέρνει από τα νησιά. Το αποτέλεσμα το είδαμε. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται άνθρωποι στον δρόμο. Το έχουμε ξαναζήσει αυτό στην Αθήνα σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και σας βεβαιώνω ότι τότε κάναμε τεράστιες προσπάθειες για να μπορέσουμε να στεγάσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, τους οποίους δεν είναι ότι τους οδηγούσε κάποιος. Δεν μπορεί πάντα να υπάρχει κάποιος που τους οδηγεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και πάλι κάποιος ο οποίος τους οδηγεί επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και να βλέπουμε διαρκώς θεωρίες συνωμοσίας εκεί όπου αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ότι ζούμε τις συνέπειες μιας παντελούς απουσίας μεθόδου και προγραμματισμού. Μην προσπαθούμε να επιρρίψουμε τις ευθύνες σε κάποιους αόρατους.

Τα ίδια έγιναν και με τους συνωστισμούς στην Υπηρεσία Ασύλου. Μας έλεγε ο κ. Μηταράκης από τηλεοράσεως ότι ενώ μπορούσαν να διεκπεραιώσουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά ερχόντουσαν οι ίδιοι να ρωτήσουν. Τι περίμενε, όμως; Όταν οι φόρμες ηλεκτρονικά είναι μόνο στα ελληνικά ή στα αγγλικά ελπίζει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν όλοι τους να εξυπηρετηθούν με αυτό τον τρόπο; Με την ανασφάλεια που τους διακατέχει εύλογο είναι ότι θα πάνε οι ίδιοι να ρωτήσουν. Αυτό θα έκανε ο καθένας.

Θα ήταν καλό να ρίξουμε μια ματιά στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έτος 2019, γιατί μας κάνει μια ανασκόπηση για τα θέματα της μετεγκατάστασης. Είχε συμφωνηθεί το 2016 ότι στην τριετία 2016-2018 θα γινόταν μετεγκατάσταση εκατόν εξήντα χιλιάδων αλλοδαπών από τις χώρες εισόδου Ελλάδα-Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τελικά το 2019 ο απολογισμός είναι ότι μετεγκαταστάθηκαν τριάντα τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι, δηλαδή κάτω και από το ένα τέταρτο τοις εκατό. Αυτό είναι ένα προειδοποιητικό καμπανάκι το οποίο στηρίζεται σε δεδομένα με βάθος χρόνου.  Αυτή τη στιγμή έχουμε μια ανεξήγητη, ευπρόσδεκτη βέβαια προς το παρόν, αποχή της Τουρκίας από το να σπρώχνει τους ανθρώπους στο Αιγαίο. Δεν έχουμε καμία εξασφάλιση ότι αυτό θα συνεχιστεί.

Έχουμε, επίσης, ανθρώπους στους οποίους αναγνωρίζεται το καθεστώς του πρόσφυγα. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι αυτοί στην Ελλάδα χωρίς πόρους, σε μια χώρα σε βαθιά οικονομική κρίση που την περιμένει μια εξίσου βαθιά, αν όχι βαθύτερη ακόμα, χωρίς να γνωρίζουν ελληνικά, χωρίς να μπορούν να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρά μόνο με προσωρινές βίζες. Έχουμε, επίσης, ανθρώπους των οποίων απορρίπτεται η αίτηση για άσυλο. Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία και αυτοί που δεν έρχονται από εκεί δεν μπορούν να απελαθούν.

Κλείνω απλώς με τα δεδομένα των επιστροφών και των μετεγκαταστάσεων για το 2019. Συνολικά ήταν κάτι λίγο περισσότερο από τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι το 2019 είτε απελάθηκαν, είτε επεστράφησαν. Το ξέρουμε ότι το 80% από αυτούς ήταν Αλβανοί υπήκοοι που είχαν έρθει από την Αλβανία; Ξέρουμε ότι το συντριπτικό ποσοστό αυτών που είχαν μπει από την Τουρκία τελικά δεν επεστράφη; Αυτό νομίζω θα πρέπει να μας πει αρκετά.

Αν δεν υπάρξει μια σαφής οργανωμένη μεθοδική πρόβλεψη για το τι θα γίνει στο πεδίο τουλάχιστον της ένταξης των ανθρώπων που παίρνουν άσυλο, φοβάμαι ότι, επειδή σε ένα ορατό μέλλον, δεν θα μπορούμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα των επιστροφών και των απελάσεων, θα βρεθούμε μπροστά σε πάρα πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις. Και αυτή τη φορά δεν θα μπορούμε να τα προσάψουμε σε κάποιους άγνωστους τρίτους.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email