Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το ΝΣ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Η αγόρευση του ειδικού αγορητή και βουλευτή Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του ΝΣ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου «Βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, τροποποίηση διατάξεων των νόμων 4636/2019 (A΄ 169), 4375/2016 (A΄ 51), 4251/2014 (Α΄ 80) και άλλες διατάξεις».

08/05/2020

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Να εκφράσω κι εγώ τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του Δημήτρη Κρεμαστινού, ενός ανθρώπου ο οποίος τίμησε την επιστήμη του και τίμησε και τα έδρανα του Κοινοβουλίου.

Ερχόμαστε σήμερα να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο προσθέτει άλλο ένα λιθαράκι στις διαρκείς παλινωδίες της Κυβέρνησης. 

Να θυμίσω ότι με τον διορισμό της, την ορκωμοσία της Κυβέρνησης, είχε ήδη καταργηθεί το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και άρχισε η ιστορία με τους συντονιστές. Στην αρχή θα συντόνιζε ο κ. Κουμουτσάκος, στη συνέχεια ο κ. Στεφανής, μετά προστέθηκαν και άλλοι, επιμέρους συντονιστές και χρειαστήκαμε, τελικά, κάποιον να συντονίζει τους συντονιστές. Και, βεβαίως, επανήλθαμε στην κοινή λογική και επανασυστήσαμε, τελικά, αφού χάσαμε πάρα πολύ χρόνο, το Υπουργείο το οποίο είχαμε καταργήσει προηγουμένως. 

Δεν μας είχατε ακούσει τότε, όπως δεν μας είχατε ακούσει και στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας, όταν λέγαμε ότι εξοπλίζετε έναν Γενικό Γραμματέα Υπουργείου με αρμοδιότητες κανονικού Υπουργού, ότι φτιάχνετε ένα Υπουργείο μέσα στο Υπουργείο. Και χρειάστηκε και πάλι να παρέλθει ένα χρονικό διάστημα, να ξεσπάσει η κρίση του κορωνοϊού, προκειμένου να κάνετε τον κ. Χαρδαλιά Υφυπουργό.

Νομοθετείτε πάντοτε υπό το βάρος των κρίσεων. Επανασυστήσατε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όταν άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία οι ροές και το ίδιο κάνατε και με το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Καλό είναι, λοιπόν, να ακούτε στο μέλλον με μεγαλύτερη προσοχή την αντιπολίτευση όταν σας επισημαίνει κάποια πράγματα.

Εμείς γιατί ψηφίσαμε τον ν.4636/2019, το νομοθέτημα που μας είχατε φέρει πριν από έξι μήνες για το άσυλο; Δώσαμε τότε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση κατά βάση για τέσσερις λόγους.

Ο πρώτος ήταν ότι αποτελούσε την κωδικοποίηση μίας νομοθεσίας κατεσπαρμένης σε πάρα πολλά κείμενα.

Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι με την επίσπευση των διαδικασιών, με τον εξορθολογισμό της διαδικασίας, θα αποσυμφορούνταν τα νησιά. 

Ο τρίτος λόγος ήταν ότι, παρά κάποιες επιμέρους επιφυλάξεις, γενικά το νομοσχέδιο τηρούσε τη διεθνή νομιμότητα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο τέταρτος λόγος ήταν ότι εμπιστευθήκαμε πως θα μπορέσετε να προβείτε σε ενέργειες τέτοιες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε η ευθύνη για τη διαχείριση του προσφυγικού να επιμεριστεί δίκαια μεταξύ των χωρών της Ένωσης.

Ε, λοιπόν, από τους τέσσερις λόγους που μνημόνευσα, κανείς δεν ισχύει σήμερα. Κανένας! 

Όσον αφορά στην κωδικοποίηση, έρχεστε οι ίδιοι και την ανατρέπετε ακριβώς με ένα νέο νομοθέτημα, το οποίο καταργεί ή τροποποιεί σωρεία διατάξεων της προηγούμενης νομοθεσίας. Όσον αφορά στην αποσυμφόρηση, εξαπατήσατε τους νησιώτες. Τους εξαπατήσατε προεκλογικά. Και, δυστυχώς, αυτό έγινε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη Σάμο, όταν επρόκειτο να συνάψει το «συμβόλαιο αλήθειας» με τους νησιώτες. Και αυτή η απάτη συνεχίστηκε και μετά. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μιλούσατε για αποσυμφόρηση των νησιών. Τελικά τι έγινε; Κάνατε επιτάξεις και στείλατε τα ΜΑΤ πανικόβλητοι, τα οποία τα αποσύρατε την επόμενη ημέρα.

Μας φέρνετε σήμερα τα Κλειστά Ελεγχόμενα Κέντρα, τις δομές των νησιών. Στα νησιά κατασκευάζονται αυτές οι δαιδαλώδεις δομές, που θα είναι και κέντρα κράτησης και κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και χώροι για τις ευάλωτες κατηγορίες προσφύγων και μεταναστών αιτούντων άσυλο. Πώς θα αποσυμφορήσετε τα νησιά; Με μια κουτοπονηριά. Πηγαίνετε, ουσιαστικά, και υπονομεύετε τη διαδικασία χορήγησης του ασύλου. Με ποιους τρόπους το κάνετε; Με δύο τρόπους : Με τη σύντμηση των προθεσμιών στη διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής Προσφυγών και μετά με το γεγονός ότι προσθέτετε ως αποκλειστικά αρμόδιο για την εκδίκαση των προσφυγών στα νησιά το μονομελές όργανο, τη μονομελή επιτροπή και όχι την τριμελή.

Το να προβλέπεις μονομελή επιτροπή σημαίνει ότι υποβάλλεις σε μικρότερη βάσανο την αίτηση θεραπείας που έχει υποβληθεί.  Υποτιθεται δηλαδή ότι ο μοναδικός κριτής με σχετική ευκολία θα ξεκαθαρίσει την υπόθεση. Για αυτό ακριβώς προβλέπεται για τις προδήλως αβάσιμες υποθέσεις, για τις απαράδεκτες υποθέσεις, για τις υποθέσεις εκείνες οι οποίες είχαν ήδη ενταχθεί στην ταχύρρυθμη διαδικασία. 

Εσείς, όμως, προσθέτετε τώρα ένα κριτήριο, το οποίο θα καταπέσει στα δικαστήρια. Προσθέτετε ένα απλώς γεωγραφικό κριτήριο. Κλείνετε το μάτι στους νησιώτες ότι έτσι θα αποσυμφορηθούν τα νησιά, ότι θα απορριφθούν οι αιτήσεις και είτε θα επιστραφούν είτε θα απελαθούν εκείνοι των οποίων οι αιτήσεις απερρίφθησαν, ενώ στην πραγματικότητα τίποτα δεν το εγγυάται αυτό, ούτε έχουμε εγγύηση αυτή τη στιγμή για επιστροφές στην Τουρκία. Και το ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν πάρα πολλές χώρες από τις οποίες έχουν έρθει άνθρωποι που δεν τους δέχονται πίσω. Σε δεύτερο βαθμό θα γίνεται η κρίση και αυτοί των οποίων οι αιτήσεις θα απορρίπτονται, θα μένουν στα νησιά. Για πόσο καιρό θα μένουν έγκλειστοι; Πόσους έγκλειστους θα έχετε στα νησιά; Τι μας εγγυάται ότι θα αποσυμφορήσετε τα νησιά; Απολύτως τίποτα!

Έρχομαι ακριβώς στη διεθνή διάσταση του ζητήματος. Τι έχετε κάνει; Ήταν, λέει, πολύ μεγάλης συμβολικής σημασίας η κίνηση να έρθουν οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Έβρο. Πράγματι ήταν. Όμως, οι συμβολικές κινήσεις υπάρχουν για να επισφραγίζουν κάποιο περιεχόμενο. Ποια είναι η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Τα 700 εκατομμύρια ευρώ που μας δίνουν για να κρατάμε εδώ πρόσφυγες και μετανάστες αιτούντες άσυλο συλλήβδην και αυτοί να δέχονται κάποιες δεκάδες παιδιών, για να κοροϊδεύουν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και προπάντων τους νησιώτες και τον ελληνικό λαό; Αυτό είναι που έχετε κάνει;

Κρατάτε τα νησιά με αυτό τον κόσμο, γιατί, υποτίθεται, ότι έτσι επιβάλλει η κοινή δήλωση Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία κοινή δήλωση η οποία, θυμίζω, δεν έχει νομικό έρεισμα. Μία απλή πολιτική δέσμευση είναι, για την οποία ο ίδιος ο Ερντογάν ήρθε και είπε ότι ουσιαστικά έχει καταργηθεί. Και αυτό de facto το έκανε και με τις κινήσεις στον Έβρο και τόσο καιρό γινόταν με την εξώθηση των μεταναστών να αποβιβάζονται στα νησιά.

Θα κάνουμε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για κάποια άρθρα. Είναι τα άρθρα 52, 53, 54, 55, 56, 58 και 59. Ποια είναι αυτά τα άρθρα; Είναι τα άρθρα με τα οποία καθιερώνεται μία κατά παρέκκλιση, ουσιαστικά, διακυβέρνηση στο μεταναστευτικό, σε όλα τα επίπεδα. 

Το θέμα των μετακλητών υπαλλήλων δεν έχει επιπτώσεις μόνο στο ηθικό επίπεδο, στο κατά πόσο διαιωνίζει πελατειακά συστήματα. Υπονομεύει την ασφάλεια δικαίου, για την οποία μίλησα πριν, ασφάλεια δικαίου την οποία πλήττετε σε δύο επίπεδα. Πρώτα απ’ όλα αποκωδικοποιείτε αυτό που υποτίθεται ότι κωδικοποιήσατε. Σε λίγο καιρό δεν θα γνωρίζει ο εφαρμοστής του δικαίου, ούτε ο φορέας των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων τι ακριβώς ισχύει. Κατά δεύτερο λόγο, καταργώντας, ουσιαστικά, την κατηγορία των μονίμων υπαλλήλων και διορίζοντας συνέχεια μετακλητούς, υπονομεύετε την ασφάλεια δικαίου στο επίπεδο της Δημόσιας Διοίκησης. Γιατί η μονιμότητα ως αξία δεν έχει μόνο την αξία τού ότι προστατεύει τον υπάλληλο από αυθαίρετες διώξεις. Έχει, επίσης, την αξία ότι διασφαλίζει μία ασφάλεια δικαίου: τη συνέχεια στην αρχή της διοικητικής δράσης. Υπάρχει μία διαρκής θεσμική μνήμη η οποία αποθηκεύεται στα Υπουργεία. Οι φορείς αυτής της θεσμικής μνήμης είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Και η εγγύηση εδώ είναι η μονιμότητα. Εσείς καθιερώνετε τους μετακλητούς, γνωρίζοντας ότι αυτοί έρχονται και παρέρχονται με τον κάθε Υπουργό. 

Και στην ουσία μας κοροϊδεύετε κιόλας, γιατί μας λέτε ότι θα είναι επί θητεία! Όπως μας κοροϊδέψετε και τον Νοέμβριο όταν ήρθατε κι είπατε ότι οι έκτακτες διαδικασίες συμβάσεων -αυτή η διαδικασία τα προϊόντα της οποίας έρευνα αυτή τη στιγμή η OLAF- θα ίσχυαν μόνο μέχρι τον Ιούνιο του 2020. Τώρα έρχεστε και το παρατείνετε μέχρι τον Δεκέμβρη του 2021. Έτσι κάποια στιγμή, λοιπόν, θα έρθετε να παρατείνετε και τη θητεία των μετακλητών τους οποίους διορίσατε, είτε εσείς είτε κάποιος άλλος Υπουργός.

Καταθέσαμε τροπολογία, η οποία έχει δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά την τεχνική υπηρεσία, όπου κρατάτε και πάλι διευθυντή μετακλητο υπάλληλο. Φέρνουμε μια τροπολογία η οποία επαναφέρει την κανονικότητα στο θέμα της ιεραρχίας, της στελέχωσης. Υπάγεται πια κανονικά στην αρμόδια διεύθυνση και δεν μπορεί ουσιαστικά παρά να αναθέτει έργα με την κανονική διαδικασία.

Μας λέτε ότι προσφέρετε κίνητρα στους δημοσίους υπαλλήλους να αποσπαστούν ή να μεταταχθούν. Τους πετάτε μια ελεημοσύνη, υπερωρίες. Αυτό που γυρεύουν οι άνθρωποι, όμως, είναι αξιοπρέπεια, σεβασμό. Ο δημόσιος υπάλληλος που θα κάνει καλά τη δουλειά του, θα έρθει γιατί τρέφει τη θεμιτή φιλοδοξία ότι θα μπορέσει να καταλάβει μία θέση προϊσταμένου ανάλογα με την αξία του, ότι θα έχει μία προοπτική εκεί που πηγαίνει. Δεν θα σας έρθουν δημόσιοι υπάλληλοι με τα κίνητρα που τους προσφέρετε, γιατί τους προσφέρετε απλώς ένα ξεροκόμματο. Θα έρθουν όταν ακριβώς θα ανατρέψετε αυτή την πολιτική των μετακλητών. Τότε θα αρχίσουν να έρχονται δημόσιοι υπάλληλοι, γιατί τότε θα μπορέσουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας να δούνε η καριέρα τους κάποια στιγμή να εξελίσσεται, να δουν κάποια στιγμή οι προσπάθειές τους να επιβραβεύονται.

Πάμε στο θέμα των συμβάσεων: Εκεί η παρανομία είναι κατάφωρη. Σας θυμίζω ότι ο ν. 4013/2011 με τον οποίο καθιερώθηκε η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων προβλέπει στο άρθρο 2 ότι κάθε νομοσχέδιο το οποίο περιέχει διατάξεις περί συμβάσεων, θα πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται από γνωμοδότηση της αρχής κι επίσης στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή να συμμετέχει εκπρόσωπος της αρχής.

Εσείς αυτή την προϋπόθεση την γράψατε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας. Γιατί; Γιατί θα σας θύμιζε, βέβαια, η αρχή ότι στην ουσία αυτή η τακτική της διαρκούς παράτασης των συμβάσεων και των απόρρητων συμβάσεων και των απόρρητων δαπανών καταλύει πλέον κάθε έννοια νομιμότητας και τον υγιή ανταγωνισμό. Αυτά θα τα βρείτε μπροστά σας, γιατί δεν είναι μόνο θέμα διαφθοράς, είναι και θέμα διασφάλισης του υγιούς ανταγωνισμού, για τον οποίον –υποτίθεται- ότι τόσο πολύ κόπτεστε.

Αυτά σας τα επεσήμανε ο κ. Κατωπόδης, ο Πρόεδρος της Αρχής, όταν κλήθηκε από την επιτροπή. Το είπε απερίφραστα ο άνθρωπος ότι ενώ έπρεπε να κληθεί, δεν εκλήθη, ότι ενώ έπρεπε να υπάρξει η παρουσία εκπροσώπου στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή, δεν το έκανε. Τίμησε το αξίωμά του με το θάρρος και την παρρησία η οποία τον διακρίνει.

Τελειώνω με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Να θυμίσω ότι όταν είχατε φέρει εκείνη την αλλοπρόσαλη διάταξη περί καταγραφής όλων των μελών, όλων των μη κυβερνητικών οργανώσεων σε όλη την Επικράτεια που απλώς αναπτύσσουν δραστηριότητα σε θέματα διεθνούς προστασίας και ένταξης, φτιάχνατε ένα μητρώο για το οποίο θα πρέπει να έχετε πενήντα ανθρώπους να ενημερώνουν ποιος εγγράφεται και ποιος διαγράφεται από την καθε ΜΚΟ. Μόνο Ερυθρός Σταυρός -έλεγα τότε- είχε έξι χιλιάδες μέλη και θα έπρεπε να παρακολουθείτε τι γίνεται. Αλλά δεν σας αρκούσε αυτό, είχατε βάλλει και τους συνεργάτες των ΜΚΟ και τους προμηθευτές, τους πάντες. Γιατί; Ήταν ένας λαϊκισμός και μια απλή δημαγωγία.

Φέρατε αυτή τη ρύθμιση που είναι γραμμένη στο πόδι, γιατί το προηγούμενο βράδυ είχε γίνει εξέγερση στην Μυτιλήνη και τις ευθύνες για την εξέγερση αυτή τις επιρρίψατε στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και μας φέρατε αυτή τη φοβερή διάταξη, την επόμενη. Αυτή η διάταξη που φέρνετε σήμερα αφορά μητρώο μη κυβερνητικών οργανώσεων, όχι μελών. Αυτήν θα την ψηφίσουμε παρ’ όλη την επιφύλαξη που έχουμε, την οποία εκφράζει η Επιστημονική Υπηρεσία στην γνωμοδότησή της, γιατί σας παρέχει μια εξουσιοδότηση κατάφωρα αντισυνταγματική, ότι θα μπορείτε στις προϋποθέσεις και τους όρους που προβλέπει το νομοθέτημα σας, εσείς κύριε Υπουργέ, με δική σας απόφαση να προσθέτετε νέους όρους και νέες προϋποθέσεις για την εγγραφή στο μητρώο. Τόσο ευρεία και άρα τόσο αντισυνταγματική νομοθετική εξουσιοδότηση σπάνια έχω δει.

Εν πάση περιπτώσει, όμως, επειδή κατά κάποιο τρόπο αποκαθίσταται κατά τα λοιπά η νομιμότητα και η απλή λογική στο πεδίο των μη κυβερνητικών οργανώσεων, αυτήν τη διάταξη θα την ψηφίσουμε. Όμως, για τις υπόλοιπες ζητάμε ονομαστική ψηφοφορία. Και εκεί θα δούμε ακριβώς πώς θα αναλάβετε απέναντι στην ελληνική κοινωνία και εσείς και ο ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη ότι καθιερώνεται ένα ολόκληρο πλέγμα αδιαφάνειας στο πεδίο των δημοσίων συμβάσεων, το οποίο είναι πρωτοφανές.

Σας  ευχαριστώ πάρα πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Κινήματος Αλλαγής)

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email