ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, αλλά και προεκλογικά είχαμε ακούσει πάρα πολλά για την ορθή νομοθέτηση, η οποία πλέον θα επικρατούσε στα κοινοβουλευτικά μας ήθη.
Και βλέπουμε ότι προτού αλέκτωρ φωνήσαι τρις, επανειλημμένα η Κυβέρνηση έρχεται και παραβιάζει κατάφωρα αυτή την υπόσχεση.
Σήμερα έχουμε εδώ ένα νομοσχέδιο, το οποίο πια δεν είναι ένα «νομοσχέδιο-σκούπα», όπως τα αποκαλούμε. Θα τολμούσα να πω ότι είναι ένα «νομοσχέδιο-σούπα». Υπάρχουν τα πάντα, διατάξεις από την παράνομη αλιεία, φάρμακα, πρώτη κατοικία, πανεπιστημιακά ινστιτούτα, συνοριοφύλακες, εποχικοί πυροσβέστες και όλα αυτά. Υπογράφουν δεκαοχτώ Υπουργοί. Από τα εξήντα επτά άρθρα τα πενήντα δύο αφορούν θέματα αμοιβών, στελέχωσης, προσλήψεων και τα λοιπά.
Πέντε μήνες είστε Κυβέρνηση! Δεν είχατε χρόνο να τα κάνετε όλα αυτά και έρχεστε τώρα και μας λέτε ότι είναι όχι απλώς επείγοντα, κατεπείγοντα; Αυτό δεν έχει καμμία σχέση με ορθή νομοθέτηση, όπως, επίσης, δεν έχουν σχέση και κάποια άλλα που έπονται.
Κοιτάξτε τη στελέχωση της Γενικής Γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας. Πρώτα από όλα, είχαμε ακούσει ότι μέχρι το τέλος του φθινοπώρου θα είχαμε το νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία, αυτό ακόμη το αναμένουμε.
Προς το παρόν αυτά που έχουμε δει είναι να δημιουργούνται θέσεις, να προβλέπονται τώρα αμοιβές και αποζημιώσεις. Όμως, ένα συνολικό σχέδιο, ενώ έχει μπει για τα καλά ο χειμώνας, δεν έχουμε δει. Και τι βλέπουμε; Κατά παρέκκλιση από κάθε διάταξη αποσπάσεις.
Θα κάτσω να μετρήσω στα νομοσχέδια που έχουν έρθει μέχρι τώρα στη Βουλή πόσες κατά παρέκκλιση διατάξεις στα θέματα της υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης έχετε φέρει. Και εκεί να κάτσουμε να δούμε όχι πια μόνο για την ορθή νομοθέτηση -γιατί προφανώς αυτές οι διατάξεις έρχονται συνολικά και υποσκάπτουν και κανονικές διαδικασίες που προβλέπει ο Κώδικας περί δημοσίων υπαλλήλων- αλλά και για το ξεχαρβάλωμα της Δημόσιας Διοίκησης.
Από τη μία πλευρά, βλέπουμε σήμερα να έρχεστε και να μας λέτε ότι αυτοί οι συνοριοφύλακες δεν θα μπορούν να μετακινηθούν και από την άλλη πλευρά, βλέπουμε στο άρθρο 15 ότι αυτοί που είναι κατ’ εξοχήν επιφορτισμένοι να φυλάνε τα σύνορα -δηλαδή το Λιμενικό Σώμα- μπορούν κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης, χωρίς κανένα όριο, χωρίς καμμία ποσόστωση, χωρίς κανέναν περιορισμό να αποσπώνται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, όταν μιλήσετε, να μας απαντήσετε, επίσης, σε μία φήμη, η οποία αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί ευρύτατα, ότι αυτές οι οκτακόσιες θέσεις συνοριοφυλάκων θα σημάνουν αυτομάτως περιορισμό ή κατάργηση οργανικών θέσεων στο αστυνομικά τμήματα των αντίστοιχων περιφερειών. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το ακούσουμε.
Θα επιμείνω και πάλι στα θέματα ορθής νομοθέτησης και ορθής εφαρμογής γενικότερα της νομοθεσίας στη Δημόσια Διοίκηση. Έχω ασχοληθεί τόσο πολύ με τη Δημόσια Διοίκηση από πάρα πολλές θέσεις, ούτως ώστε πάντοτε επιμένω σε αυτά τα ζητήματα, γιατί πιστεύω -και το πιστεύω ακράδαντα- ότι το θέμα της χώρας, το μεγάλο της πρόβλημα είναι το κράτος, το κράτος και ο τρόπος που στελεχώνεται η Δημόσια Διοίκηση και εξελίσσονται οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Θα ήθελα να πω ότι πάλι αν κοιτάξουμε τις διατάξεις για τους εποχικούς πυροσβέστες, θα δούμε να παρατείνεται για άλλη μία φορά το καθεστώς αυτών των συμβάσεων. Αυτό κάποτε πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να έχουμε μία Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία, όπως κάθε άλλη κανονική δημόσια υπηρεσία, θα πρέπει να στελεχώνεται από μόνιμο προσωπικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε εμπειρία, σε αξιοκρατία και σε τεχνογνωσία και όχι να έχουμε ανθρώπους οι οποίοι είναι όμηροι διαρκώς κάθε κυβέρνησης, οι οποίοι ακριβώς λόγω της εκκρεμότητας που επικρατεί στο εργασιακό τους καθεστώς προφανώς και δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως πρέπει σε ένα βάθος χρόνου στην εκπαίδευση που απαιτείται, για να εκπληρώσουν με τον καλύτερο τρόπο τα καθήκοντά τους, να κάνουν δηλαδή τη δουλειά τους.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Κινήματος Αλλαγής)