19 Φεβρουαρίου 2020
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο κ. Καμίνης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Ασφάλεια χωρίς καταγραφή δομών δεν μπορεί, να υπάρξει. Αυτή είναι μια βάση από την οποία πρέπει να ξεκινήσουμε. Τι χώροι υπάρχουν, πόσους ανθρώπους μπορούν να φιλοξενήσουν με αξιοπρεπές συνθήκες διαβίωσης και όταν μιλάμε για αξιοπρεπείς συνθήκες, δεν μιλάμε μόνο για τα βασικά ένα κρεβάτι 4 τ.μ. χώρος σε κελί και ένα πιάτο φαγητό, αλλά εννοούμε τη συμμετοχή στα προγράμματα, τα εκπαιδευτικά, τα πολιτιστικά, τα επιμορφωτικά, το άνοιγμα της φυλακής στην κοινωνία για να μπορούμε, να μιλάμε για επανένταξη.
Υπερπληθυσμός, κακές συνθήκες διαβίωσης και ασφάλεια είναι αδύνατον να συνυπάρξουν.
Το 2017 εκπονήθηκε μια μελέτη του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποτύπωση της χωρητικότητας των φυλακών. Το αποτέλεσμα της μελέτης είχε -όπως προκύπτει από δημοσιεύματα- αποσταλεί στις αρμόδιες δικαστικές και άλλες αρχές, ήταν αναρτημένο στον ιστότοπο του Υπουργείου μέχρι πρόσφατα, ενώ τα στοιχεία επικαιροποιούνταν τακτικά ως προς τον αριθμό των κρατουμένων, αλλά και τις διαθέσιμες θέσεις κράτησης.
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η αποτύπωση χωρητικότητας των ελληνικών φυλακών είχε γίνει με βάση διεθνείς προδιαγραφές και με τα υφιστάμενα κτιριακά δεδομένα, ώστε να δίνει την πραγματική εικόνα των χώρων κράτησης και έτσι να συμβάλει στη διαχείριση του πληθυσμού των κρατουμένων.
Την έχετε υπόψη σας τη μελέτη αυτή; Συμφωνείτε με τα αποτελέσματα της; Την υιοθετείτε; Έχουμε σήμερα υπερπληθυσμό στις φυλακές; Είναι ουσιαστικά ρητορικό το ερώτημα, αλλά δεν το γνωρίζουμε επίσημα από τον ιστότοπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, έχει πια διαγραφεί το σύνολο της πληροφορίας που αφορούσε τις φυλακές, τα στατιστικά στοιχεία των κρατουμένων, η ημερήσια δύναμη των φυλακών, χωρίς να έχει μεταφερθεί -από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω- η πληροφορία αλλού.
Άρα, στην ουσία δεν ξέρουμε, γιατί συζητάμε και αυτό πρέπει αμέσως να αποκατασταθεί. Είχατε πει εδώ στην προηγούμενη εμφάνισή σας, στην Επιτροπή, ότι υιοθετείτε στο πλαίσιο της Εγκληματικής Πολιτικής το τρίπτυχο: Ασφάλεια, Ανθρωπισμός Επανένταξης. Ένα μέτρο που τα συνδυάζει όλα αυτά, λόγω της φύσης του είναι η ηλεκτρονική επιτήρηση καταδίκων και υπόδικων. Μπορείτε, να μας δώσετε κάποια στοιχεία, αριθμούς, δηλαδή, για την εφαρμογή του μέτρου σήμερα;
Ποιο προδιαγράφεται ότι θα είναι το μέλλον του; Σκοπεύετε να σταματήσετε πια την πιλοτική εφαρμογή και να αρχίσει η εφαρμογή του κανονικά και πανελλαδικά;
Η διατήρηση της ασφάλειας στους χώρους των φυλακών, η εξάλειψη της ανομίας και η προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας και των εργαζομένων και των κρατουμένων στο συγκρότημα ειδικά των Φυλακών Κορυδαλλού, αποτέλεσε μια εμβληματική θέση των προεκλογικών δηλώσεων και των δεσμεύσεων στη συνέχεια, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Αυτό, μέχρι στιγμής, δεν το έχουμε δει με ορατό τρόπο να έχει επιτευχθεί ούτε σε άλλες φυλακές, όπως π.χ. στις φυλακές Αυλώνα.
Στις 9 Δεκεμβρίου, ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα περιστατικό εμπρησμού του οχήματος της Διευθύντριας του Ψυχιατρείου κρατουμένων Κορυδαλλού και ήταν έξω από το σπίτι της. Λίγες μέρες πριν, στις 3 Δεκεμβρίου, είχε προηγηθεί αντίστοιχη ενέργεια εναντίον του Διοικητή της εξωτερικής φρουράς του συγκροτήματος κρατουμένων Κορυδαλλό. Η μέθοδος και των δύο εγκληματικών ενεργειών φαίνεται σχεδόν πανομοιότυπη και είναι δυστυχώς γνωστή από το παρελθόν. Παρόμοια ενέργεια είχε καταγραφεί το 2010 εναντίον του Διευθυντή των Φυλακών Κορυδαλλού τότε, ο οποίος μόλις είχε τοποθετηθεί στην θέση του Διευθυντή των Φυλακών Αυλώνα.
Για την περίπτωση της Διευθύντριας του Ψυχιατρικού Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, ακολούθησαν δημοσιεύματα που φέρονται να αποδίδουν αυτή την εγκληματική ενέργεια σε κρατούμενους οι οποίοι δεν επιθυμούσαν να πάρουν εξιτήριο από το θεραπευτικό κατάστημα, καθώς η παραμονή τους φαίνεται να τους επιφυλάσσει μια πιο ευνοϊκή ποινική ή σωφρονιστική μεταχείριση.
Αυτού του είδους τα «χτυπήματα» σε βάρος διευθυντικών στελεχών των φυλακών αναδεικνύουν μια άμεση ανάγκη ενίσχυσης της εμπέδωσης του αισθήματος της ασφάλειας στους χώρους των Φυλακών Κορυδαλλού.
Έχουν υπάρξει, επίσης, πολλά δημοσιεύματα για παραβιάσεις τακτικών αδειών, αποδράσεις κρατουμένων από τη φυλακή Βόλου, Πάτρα, Αγιά Χανίων, Κασαβέτεια, Δομοκό, Κόρινθο, Κασσάνδρα, ενώ διαβάσαμε πρόσφατα και για άγριες συμπλοκές το Δομοκό, στον Αυλώνα και στο Βόλο.
Το ζήτημα της ασφάλειας κρατουμένων και εργαζομένων στις φυλακές είναι πολύπλευρο και απαιτεί συντονισμένες ενέργειες. Αλλά δεν θα λυθεί, όπως δεν λύνονται γενικά τα προβλήματα στην κοινωνία, μόνο με καταστατικές μέθοδος.
Θα σας πρότεινα εγώ να ενισχύσετε την συνεργασία σας με το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων στο τομέα αυτό προκειμένου να αποκτήσουμε επιτέλους, την απαραίτητη τεχνογνωσία και να εφαρμόσουμε τις καλές πρακτικές άλλων χωρών. Δεν είναι ανάγκη να «ανακαλύψουμε τον τροχό και την πυρίτιδα».
Ευχαριστώ.