Ομιλία στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης για την παροχή υπηρεσιών στις Δομές Φιλοξενίας

Η τοποθέτηση του Γιώργου Καμίνη, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής του θέματος «Παροχή υπηρεσιών Διαχείρισης Εγκαταστάσεων (Facilities Management) κάθε τύπου Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο προσφύγων και μεταναστών και συναφών υποδομών και εγκαταστάσεων, καθώς και κτιριακών υποδομών κάθε Υπηρεσίας αρμοδιότητας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου» πριν από τη σύναψη της σχετικής σύμβασης.

13 Σεπτεμβρίου 2021

  • Δεν εγκρίνουμε καμία δομή που έχει προγραμματιστεί να γίνει σε έκταση 200 στρεμμάτων, μια τερατώδη δομή, γιατί αυτό μας προϊδεάζει ότι ουσιαστικά η Χίος, μαζί με τα άλλα νησιά, θα είναι μια μόνιμη φυλακή ανθρώπων. Αυτό το έχουμε ήδη καταλάβει από τις προδιαγραφές των διαγωνισμών.

 

  • 450 εκατομμύρια ευρώ περίπου, σε 4 έτη, για υπηρεσίες διαχείρισης κτιρίων και εγκαταστάσεων, φύλαξης, καθαρισμού, συντήρησης κλπ. Το ποσό μοιάζει δυσθεώρητο, καθώς μαζί με τα 400 εκατομμύρια ευρώ για τη σίτιση, που συζητήσαμε προ ημερών, φτάνουμε στα 850 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Υπουργός μας έχει πει ότι φέτος από το Ταμείο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, θα λάβουμε πολύ λιγότερα χρήματα, περίπου 1 δισεκατομμύριο 300 εκατομμύρια ευρώ, ίσως και λιγότερα, για την περίοδο 2021-2027, δηλαδή για έξι έτη.

 

  • Το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ είναι απογυμνωμένο από υπηρεσίες ένταξης, περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ, ανά έτος, που επίσης χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο.  Είναι λοιπόν  πλέον σαφής η εικόνα του πώς έχουμε προϋπολογίσει το ήδη κατά πολύ μειωμένο ποσό το οποίο δεν έχουμε ακόμη λάβει. Την ίδια στιγμή, δεν έχουμε ακόμη καταθέσει το Εθνικό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης, το οποίο όπως αναφέρεται στο ηλεκτρονικό περιοδικό που εκδώσατε την 11η Σεπτεμβρίου με τίτλο «MiGRation & Borders Funds Review» θα πρέπει η χώρα μας να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αργότερο μέχρι τις 15/10/2021. Πότε σκοπεύετε να το καταθέσετε;

 

  • Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, όπως αναφέρεται στο ίδιο περιοδικό, με φορείς της κοινωνίας των πολιτών διεθνείς οργανισμούς έχει καταγραφεί το σύνολο των αναγκών για χρηματοδότηση, της τάξης των 7,75 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Συμμετοχής). Λέτε επίσης ότι η αρχική κατανομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να καλύψει μόνο 1,15 δισ. (δηλ. περίπου το 15 % των αναγκών). Αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιπες ανάγκες θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό; Με τις ανάγκες της ένταξης τι θα γίνει;

 

  • Σε γενικές γραμμές δεν γνωρίζουμε τίποτα με βεβαιότητα εκτός από αυτές τις δικές σας αποφάσεις-πλαίσιο. Το ορθό πάντως θα ήταν το τελικό Εθνικό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης, που οφείλετε να καταθέσετε, να περάσει από τις διαδικασίες της διαβούλευσης ώστε να το γνωρίζουμε και εμείς. Μόνο έτσι μπορούν να εκτιμηθούν ορθά οι ανάγκες και να θέσουμε προτεραιότητες. 

 

  • Οι μετακλητοί σύμβουλοι της τεχνικής σας υπηρεσίας προφανώς δεν επαρκούν ούτε και οι μετακλητοί διοικητές των δομών. Συγκεντρώνεται λοιπόν ένας μεγάλος κύκλος εργασιών σε συγκεκριμένες εταιρίες του ιδιωτικού τομέα, αποψιλώνεται σταδιακά ο δημόσιος τομέας, πλήττονται οι τοπικές κοινωνίες και επιχειρήσεις.

 

  • Για να λειτουργήσει η «επένδυση» όμως και να μακροημερεύουν οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να υπάρχει και μεγάλος αριθμός διαμενόντων. Εάν αυτό δεν είναι ο στόχος σας, είναι μάλλον λανθασμένος ο σχεδιασμός. Εάν αυτός είναι ο στόχος σας, αντίθετα, δεν μας τον ομολογείτε

 

  • Στην προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής σχετικά με την απόφαση-πλαίσιο για τη σίτιση, μου απαντήσατε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις δεν πρέπει να υπολογίζονται σε ετήσια βάση γιατί, όπως είπατε επί λέξει: «Πρέπει πολύ πιο σύντομα να πούμε ξεκάθαρα σε κάποιον ότι δικαιούται διεθνούς προστασίας, ή όχι».  Αυτό το «σύντομα» θέλουμε να μας διευκρινίσετε για τους αιτούντες άσυλο, αλλά και για τους διοικητικά κρατούμενους για να δούμε εάν μπορούμε να υπολογίζουμε σε ετήσια βάση ή όχι.  Έναν μέσο όρο διοικητικής κράτησης πείτε μας. Για τις επιστροφές ξέρουμε, δεν γίνονται! Για τους αιτούντες άσυλο, απαντήσατε σε ερώτηση που σας υπέβαλα την 1η Ιουλίου 2021, ότι υπάρχουν για παράδειγμα περίπου 12.000 αιτήματα Αφγανών υπηκόων και συνολικά 32.791 αιτήματα που εκκρεμούν πάνω από έτος. Οι υπολογισμοί σε ετήσια βάση είναι, δυστυχώς, μία ρεαλιστική προσέγγιση. 


Ας μην κρυβόμαστε και ας μην προσπαθούμε άλλο να αποκρύψουμε την αλήθεια. Ας πούμε στους κατοίκους των νησιών και του Έβρου ότι ανά πάσα στιγμή εξαρτώνται από τη βούληση του κ. Ερντογάν, ο οποίος θα μπορεί να ανοιγοκλείνει κατά το δοκούν τη στρόφιγγα κι έτσι ν’ αυξάνονται ή να μειώνονται οι ροές χωρίς να υπάρχουν μεταφορές ανθρώπων στην ηπειρωτική χώρα. Ουσιαστικά έχουμε ήδη επιτύχει να πάμε σε μια τρίτη κατηγορία πολιτών της ΕΕ, η πρώτη είναι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, δεύτερη είναι οι κάτοικοι της ηπειρωτικής χώρας και των υπόλοιπων νησιών και η τρίτη η θλιβερή κατηγορία είναι οι κάτοικοι των νησιών που υφίστανται όλο αυτό το βάρος κι απ’ ό τι φαίνεται πια και οι κάτοικοι του Έβρου.

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email