23 Μαρτίου 2020
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε κ. Βίτσα. Το λόγο έχει, ο Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Γεώργιος Καμίνης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ (Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής): Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Θα αρχίσω από τη δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αυτή η οποία αναστέλλει την κατάθεση αιτήσεων ασύλου.
Η αλήθεια είναι, ότι δεν υπάρχει ούτε στο Σύνταγμα, ούτε στο Ενωσιακό Δίκαιο, ούτε στη Σύμβαση της Γενεύης, νομικό θεμέλιο για να αναστέλλεις υπό αυτές τις προϋποθέσεις την ισχύ της σύμβασης, τις προστατευτικές της διατάξεις. Μόνο με τεράστια ανοχή και δεδομένου ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, μπορούμε να αναγνωρίσουμε μια κάποια βασιμότητα σε αυτήν την ενέργεια της κυβέρνησης και φυσικά, υπό τον όρο της απόλυτης προσωρινότητας. Γιατί εδώ έχει συμβεί κάτι το πρωτοφανές. Εγώ τουλάχιστον δεν γνωρίζω προηγούμενο, μια χώρα να σχεδιάζει, να οργανώνει, να μεταφέρει και να εξωθεί εξαθλιωμένους ανθρώπους να παραβιάσουν τα σύνορα, μαζικά και βίαια μιας άλλης γειτονικής χώρας. Τέτοιο προηγούμενο, δεν το γνωρίζω και υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να δεχθούμε αυτή την προσωρινή αναστολή των προστατευτικών διατάξεων της Γενεύης. Αλλά, προσοχή, μην επικαλούμαστε ποτέ την πρόσφατη απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τους δύο, οι οποίοι προσπάθησαν στην Μελίγια να εισέλθουν στην Ισπανία και την απώθησή τους την νομιμοποίησε η νομολογία του δικαστηρίου, το ίδιο το δικαστήριο κάνοντας μια αυστηρή στροφή στη νομολογία του. Πάντως, αυτό που είπε το δικαστήριο είναι, ότι θα πρέπει πάση θυσία να παραμένουν κάποια σημεία εισόδου για να μπορούμε να δεχόμαστε αίτησης ασύλου. Ακόμα και αν υποθέσουμε, ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν μπορέσαμε να διασφαλίσουμε σημεία εισόδου από την Τουρκία λόγω της πολιτικής της, θέλω να ακούσω, πως μετά τη λήξη αυτής της ισχύουσας νομοθετικής πράξης, θα συμμορφωθούμε με την Γενεύη, με το σύνταγμα, με το ενωσιακό δίκαιο και με τη νομολογία του Στρασβούργου.
Στο θέμα τώρα των επιτάξεων. Θα ήθελα προηγουμένως και εγώ να εξάρω τις προσπάθειες που καταβάλλει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας και οφείλουμε να σταθούμε στο πλάι τους. Το Κίνημα Αλλαγής, στηρίζει την κυβέρνηση σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Τη στηρίζει εποικοδομητικά, καταθέτοντας διαρκώς προτάσεις και συμμετέχοντας και αυτό με τις δυνάμεις του στην εθνική προσπάθεια. Μια εθνική προσπάθεια που πρέπει δυστυχώς να συντελεστεί και μέσα σε ένα καθεστώς μερικής αναστολής και κάποιων ελευθεριών. Ειδικά, της ελευθερίας κίνησης. Ευτυχώς, εκεί υπάρχει το έρεισμα του αρ. 5 παρ. 3 του Συντάγματος στην ερμηνευτική δήλωση.
Από τότε που εκδόθηκαν και οι δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, μεσολάβησαν δύο μείζονες κρίσεις. Η κρίση στον Έβρο, στα τέλη του Φεβρουαρίου, απόρροια του γεωπολιτικού κυνισμού του κ. Ερντογάν, όπου η Ελλάδα κλήθηκε να φυλάξει με αποφασιστικότητα τα σύνορα της και εσχάτως, η υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Η συζήτηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις, χωρίζεται σε δύο μέρη. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να δούμε υπό ποιες συνθήκες εκδόθηκε και να δούμε σήμερα ποιες είναι οι διαστάσεις που προσλαμβάνει. Τότε, στις 10 Φεβρουαρίου είχαμε αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός στα κέντρα υποδοχής στη Χίο, στη Λέσβο και στη Σάμο, να αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των κατοίκων, η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει κλειστές δομές, προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες έστειλε και τα Μ.Α.Τ. με τα γνωστά αποτελέσματα. Μάθαμε και εκ των υστέρων, ότι τα Μ.Α.Τ. είχαν πάει ουσιαστικά για μια ημέρα. Θα θέλαμε κ. Υπουργέ, σήμερα να μας πείτε ποια ακριβώς έργα έχουν γίνει στα επιταχθέντα ακίνητα, πότε προβλέπεται να περατωθεί η ανέγερση των κλειστών δομών; Γιατί, σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξή σας στον Σκάι, στις 14 Μαρτίου, είπατε, ότι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι εργασίες. Σήμερα βέβαια, βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο. Δεν είμαστε πια στις 10 Φεβρουαρίου.
Στις 17 Μαρτίου, αναρτήσατε στον προσωπικό σας ισότοπο, διότι από εκεί δυστυχώς μπορούμε να μαθαίνουμε αυτά που συμβαίνουν στο Υπουργείο σας, μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό στα ΚΥΤ. Κατά δήλωσή σας σε συνέντευξή σας στις 21 Μαρτίου στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» αναφέρατε, ότι δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στις δομές, στην Μόρια, στο Βαθύ, στη Βιάλ. Εξακολουθεί να ισχύει αυτό; Καταλαβαίνετε και από μόνος σας, ότι είναι σχεδόν αδύνατον τα μέτρα που έχετε πάρει να αποδώσουν έστω και μεσοπρόθεσμα, γιατί στις δομές αυτές εξακολουθούν να μένουν μέσα σε άθλιες συνθήκες χιλιάδες άνθρωποι. Έχουμε περάσει πια στον αστερισμό της αντιμετώπισης των μολυσματικών και μεταδοτικών ασθενειών. Μέχρι στιγμής έχουμε δει πρωτοβουλίες κυρίως από τους Περιφερειάρχες. Από τον Περιφερειάρχη νοτίου Αιγαίου τον κ. Χατζημάρκο, που αποφάσισε την μετατροπή των ΚΥΤ σε Κω και Λέρο σε κλειστές δομές και από τον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Μέριμνας βορείου Αιγαίου τον κ. Βρούλη, ο οποίος παραχωρεί τέσσερις οικίσκους για να χρησιμοποιηθούν ως χώροι εξωτερικών ιατρείων.
Μπορείτε να μας πείτε ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης; Οι άνθρωποι αυτοί που καθημερινά έρχονται από την Τουρκία, τι αντιμετώπιση έχουν; Μπαίνουν όλοι σε καραντίνα; Γιατί ξέρουμε, ότι ουσιαστικά στην Τουρκία ακόμα δεν έχει εφαρμοσθεί μια πολιτική αντιμετώπισης του κορονοϊού. Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αλλά και στο λιμενικό, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν προστατευμένοι από αυτόν τον καθημερινό κίνδυνο της έκθεσης στον ιό και γι’ αυτό πρέπει βεβαίως, να υπάρξει αμέσως εφοδιασμός σε υγειονομικό υλικό.
Σε άλλη πρόσφατη συνέντευξή σας, είπατε, ότι θα τοποθετηθούν οι ειδικοί οικίσκοι έξω από τα ΚΥΤ Μόριας και Βιάλ, που να χρησιμοποιηθούν, ώστε εάν προκύψει κάποιο κρούσμα, να μπορούν να μπουν σε καραντίνα όσοι εκδηλώνουν συμπτώματα και όσοι βρίσκονται δίπλα τους. Κανονικά, όπως είπαμε, πρέπει όλοι όσοι έρχονται να μπουν σε καραντίνα. Δεν μπορώ να μην τονίσω το γεγονός, ότι η κυβέρνηση πήρε αυτό το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, τα πολύ αυστηρά μέτρα που μάθαμε χθες. Παρόλα αυτά, είδαμε να υπάρχουν αφίξεις με αεροπορικές πτήσεις από ευρωπαϊκές χώρες, όπου προ καιρού δεν είχαν ληφθεί μέτρα και να μην έχει υπάρξει καμία καραντίνα. Ήρθαν 500 άνθρωποι από το Λονδίνο. Αναρωτιέμαι, με αυτούς τι γίνεται;
Η κυβέρνηση, δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις απέναντι στους νησιώτες για αποσυμφόρηση των νησιών και το επαναλαμβάνω. Αρνούμαστε να προσυπογράψουμε τη κυβερνητική πολιτική που διαχωρίζει τους Έλληνες πολίτες σε δύο κατηγορίες, στους νησιώτες του βορείου Αιγαίου που καταδικάζονται για ακόμη μια φορά να επωμιστούν μόνοι τους το σύνολο της εθνικής ευθύνης, στο προσφυγικό και στους υπόλοιπους Έλληνες που για λόγους ψηφοθηρικούς η κυβέρνηση απαλλάσσει από την συμμετοχή τους στο εθνικό εγχείρημα.
Πρόκειται για μια εξόφθαλμη παραβίαση της Αρχής της Ισότητας των Ελλήνων ενώπιον του νόμου, η οποία εξεγείρει την συνείδηση κάθε δημοκράτη και δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε, κ. Καμίνη.
Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, καταψηφίζετε το νομοσχέδιο;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ (Ειδικού Αγορητή του Κινήματος Αλλαγής): Την δεύτερη, την ψηφίζουμε. Αλλά στο σύνολο, στο νομοσχέδιο, πρέπει να υπάρξει ψήφος επί της αρχής.
Την δεύτερη, κατ’ οικονομία, όπως είπα και για μοναδική φορά την ψηφίζουμε.