Ομιλίες στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων του εξωτερικού

Οι ομιλίες του βουλευτή Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Καμίνη στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

9 Δεκεμβρίου 2019

Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Θα είμαι όπως το συνηθίζω, σύντομος εντός του χρόνου. Νομίζω, ότι κάνουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο βήμα. Έτσι πρέπει να το δούμε στην ιστορική του προοπτική. Γιατί, χρειάζεται 200 ψήφοι για να εγκριθεί αυτό το νομοσχέδιο, για να πάμε να το ψηφίσουμε και αυτό αναγκαστικά προϋποθέτει συμβιβασμούς. Δεν νομίζω, ότι είναι πολύ ορθή η τακτική, να ερχόμαστε και να ανασύρουμε κείμενα από το παρελθόν. Πόσο μάλλον, όταν τα ανασύρουμε και κολοβά.

Εδώ, ο νομοθέτης κάνει μια επιλογή. Θεωρεί, ότι θα πρέπει οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν, να συμμετάσχουν στις ελληνικές εκλογές και η ψήφος τους να μετρήσει στο εκλογικό αποτέλεσμα. Να έχουν αποφασιστικό λόγο· και για τη σύνθεση της μέλλουσας Βουλής και για το πολιτικό χρώμα της μέλλουσας κυβέρνησης. Αυτό, αναγκαστικά προϋποθέτει έναν δεσμό με τη χώρα υπαρκτό. Έναν δεσμό, υλικό. Πόσο μάλλον, που είμαστε μια χώρα με πάρα πολύ μεγάλη ομογένεια, είμασταν μια χώρα – συγχωρήστε μου τον αγγλικό όρο- emigration, όχι χώρα immigration. Είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των Ελλήνων του εξωτερικού σε σχέση με τον αριθμό των Ελλήνων που έχουν παραμείνει στην Ελλάδα και υπάρχει, λοιπόν, ένας κίνδυνος αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Γι’ αυτό, βλέπουμε κάποιες χώρες να έχουν πάει στο εντελώς αντίθετο άκρο, στο πολύ συντηρητικό. Όπως αναφέρθηκαν, η Ιρλανδία με μεγάλη διασπορά, η Μάλτα επίσης με μεγάλη διασπορά και η Κύπρος. Οι χώρες αυτές, απαιτούν να έχεις κατοικία να διαμένεις στη χώρα. Δεν δέχονται ούτε καν, αυτόν που έχει την εθνικότητα της χώρας, να πάρει το αεροπλάνο και να γυρίσει να ψηφίσει εάν την λείπει κάποιο χρονικό διάστημα. Επομένως, πρέπει να το δούμε σαν ένα πρώτο μεγάλο βήμα.

Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Υφυπουργό. Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής μας, έκανα μια παρατήρηση για τη συμμετοχή του εκπροσώπου του Συνηγόρου του Πολίτη στην Διακομματική Επιτροπή. Είχα πει, ότι κατά την γνώμη μου, η συμμετοχή αυτή είναι κάτι το εσφαλμένο, αντιβαίνει στην ίδια τη φύση του Συνηγόρου του Πολίτη ως Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία καλείται εκ των υστέρων να κρίνει τη νομιμότητα ατομικών, διοικητικών πράξεων. Και εμφανιζόμαστε αυτή τη στιγμή, να έχουμε τον Συνήγορο του Πολίτη με τη γενική αρμοδιότητα που θα έχει εκ των υστέρων, να έρθει να ελέγξει πράξεις αυτής της Επιτροπής και προηγουμένως, ο ίδιος έχει συμμετάσχει ως μέλος της Επιτροπής αυτής και δεν έρχεται στην ίδια την αντίφαση με τον εαυτό του. Θέλω σας παρακαλώ, εάν είναι δυνατόν να ακούσω, τι προτίθεται η κυβέρνηση να κάνει με αυτή τη ρύθμιση. Και το τελευταίο φυσικά, με την επιστολική ψήφο. Γιατί, όποιο μοντέλο συμμετοχής και αν επιλέγει κάποιος, νομίζω, ότι ζούμε πια στον 21 ο αιώνα και θα έπρεπε να συζητάμε για ηλεκτρονική ψήφο και όχι για επιστολική. Αυτό θα έπρεπε το στάδιο να το έχουμε υπερβεί.

Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε.

6 Δεκεμβρίου 2019

Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να ακούσουμε, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τις απόψεις των εκπροσώπων των ελληνικών κοινοτήτων στο εξωτερικό πάνω σε ένα θέμα που τους αφορά άμεσα: τη δυνατότητα τους να συμμετέχουν ισότιμα στις εκλογές.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο από τη σημερινή ακρόαση είναι η ομοφωνία μεταξύ τους.

Συμφωνούν σε τρία πράγματα

– Θέλουν όσο το δυνατόν ευρύτερο το εκλογικό δικαίωμα και την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή

– Διαφωνούν με τον περιορισμό της διετίας μέσα στην τριακονταετία, διαφωνούν με την απαίτηση να υπάρχει φορολογικός δεσμός, διαφωνούν και με το απαρχαιωμένο σύστημα να μην υπάρχει καν επιστολική ψήφος.

– Ζήτησαν να έχουν δικές τους εκλογικές περιφέρειες. Θέλουν να εκπροσωπούνται ως κοινότητες του εξωτερικού. Δεν αποζητούν να συμμετέχουν στην ελληνική πολιτική ζωή ώστε να απαιτούνται αυτές οι συγκεκριμένοι δεσμοί που επιβάλλει η μειοψηφία μέσω του εκβιασμού των 2/3.

Αυτές τους οι απαιτήσεις έχουν ένα πολύ γερό συνταγματικό θεμέλιο: Το άρθρο 108 του Συντάγματος.

“Το Κράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα. Επίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Ελλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια”.

Οι Έλληνες του εξωτερικού μας θέλουν δίπλα τους και εκεί που εργάζονται και σπουδάζουν. Να τους βοηθήσουμε να προασπίσουν, ως Έλληνες, τα συμφέροντα τους και να κρατήσουν ζωντανούς και ενεργούς τους δεσμούς τους, με τον τρόπό που θα επιλέξουν οι ίδιοι. Ως κοινότητες ζωντανές στο εξωτερικό.

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email