29 Ιουνίου 2020
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι, τις τελευταίες ημέρες είναι σαν να ζούμε κάποιες από τις χειρότερες στιγμές του πολιτικού μας συστήματος της εποχής της Μεταπολίτευσης. Ήρθε στο φως της δημοσιότητας προ ημερών μία συνομιλία μεταξύ ενός Υπουργού και ενός ιδιώτη επιχειρηματία, κατά την οποία πληροφορούμαστε ότι ο επιχειρηματίας εκβιάζεται από κάποιον Υπουργό. Συνομιλώντας με τον άλλο Υπουργό στο εξωτερικό, υποκλέπτει τη συνομιλία. Ο Υπουργός αυτός δεσμεύεται ότι θα καλέσει την Εισαγγελέα Διαφθοράς -και με μία απαράδεκτη γλώσσα-, για να τη υποδείξει τι πρέπει να κάνει. Και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ανταλλάσσει μηνύματα μάλλον με παράγοντες της Δικαιοσύνης και πληροφορείται στοιχεία από φακέλους, οι οποίοι κανονικά καλύπτονται από τη μυστικότητα της προδικασίας. Αυτά είναι μία πρώτη δόση από αυτά πιθανόν που θα πληροφορηθούμε στο μέλλον.
Το αναφέρω τώρα γιατί είσαι ο Υπουργός της Δικαιοσύνης. Εσείς είστε αυτός ο οποίος εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας έχει καθήκον να επαγρύπνηση, ούτως ώστε τα συμπεράσματα που θα αντλήσει κάποια στιγμή να μπορέσει με κάποιες νομοθετικές τροπολογίες, στο βαθμό του δυνατού, να θεραπεύσει αυτά που συμβαίνουν.
Θα επιμείνω και πάλι στο θέμα της διαμεσολάβησης, κύριε Υπουργέ. Το είχατε φέρει προ μηνών εδώ στη Βουλή. Ήταν ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα. Φοβάμαι, όμως, ότι η διαμεσολάβηση καθιερώθηκε έστω και στη μικρή έκταση που καθιερώθηκε, αλλά δεν εφαρμόζεται. Θα πρέπει, κύριε Υπουργέ, να τη διαφημίσετε τη διαμεσολάβηση. Θα πρέπει οι πολίτες να μάθουν ότι μπορούν ακριβώς να προσφύγουν σε αυτήν τη διαδικασία και να γλιτώσουν χρήματα, ψυχική ταλαιπωρία και χρόνο. Εκεί θα πρέπει να βρείτε ευφάνταστους τρόπους, ούτως ώστε η κοινή γνώμη να πληροφορηθεί για αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο επίλυσης των διαφορών.
Θα ήθελα να επισημάνω κάποια θέματα που θέτει το νομοθέτημα. Την τελευταία τριετία καταδικαζόμαστε επανειλημμένα από το Δικαστήριο του Στρασβούργου όχι για τις κακές συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές. Αποφεύγουμε τις καταδίκες, γιατί ακολουθείται η διαδικασία του φιλικού διακανονισμού και το κράτος απλώς πληρώνει. Καταδικαζόμαστε για την έλλειψη αποτελεσματικού ένδικου βοηθήματος αποκατάστασης και άρσης της προσβολής των δικαιωμάτων των κρατουμένων που έχουν επέλθει από τις κακές συνθήκες. Αυτό, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πρέπει να ρυθμιστεί αμέσως, κύριε Υπουργέ. Υπάρχει σχετική μελέτη στο Υπουργείο σας. Το έχω επισημάνει στην αρμόδια Επιτροπή για την παρακολούθηση της εκτέλεσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Θεσπίζετε ειδικά τμήματα για τα πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια, προκειμένου να πετύχετε στο μέτρο του δυνατού την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Υπάρχει, όμως, και το πρόβλημα της συμφόρησης των φυλακών, το οποίο σας αφορά. Τι θα κάνουμε με τον θεσμό της κοινωφελούς εργασίας, κύριε Υπουργέ; Εσείς τον αναστείλατε με το επιχείρημα ότι δεν εφαρμοζόταν ορθά. Νομίζω ότι σχεδόν έναν χρόνο πια μετά την αναστολή θα πρέπει να μας φέρετε ένα νομοσχέδιο όπου θα το δούμε να εφαρμόζεται.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Θα σας τα πω.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: Ωραία, θα το περιμένουμε.
Πάλι για τις φυλακές θα αναφερθώ. Υπάρχει μία υπουργική απόφαση του 2016 ενός προκατόχου σας, με αντικείμενο τον οικονομικό έλεγχο των καταστημάτων κράτησης από επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ορίστηκαν επίτροποι αρμόδιοι για την άσκηση τακτικών και έκτακτων ελέγχων στα καταστήματα κράτησης της χώρας. Ποτέ δεν γινόταν -ποτέ- στις φυλακές. Έγιναν κάποιοι ελάχιστοι έλεγχοι και από εκεί και πέρα, τίποτε άλλο. Τα καταστήματα κράτησης είναι μαύρες τρύπες σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση και το τι γίνεται εκεί μέσα. Έχετε το εργαλείο να το κάνετε αυτό τώρα.
Δημιουργείται επίσης στατιστική υπηρεσία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι ένα σημαντικό βήμα. Τα στοιχεία, όμως, δεν θα πρέπει μόνο να είναι αριθμητικά, αλλά και ποσοτικά. Θα σας φέρω κάποια παραδείγματα.
Στην περίπτωση των ποινικών δικαστηρίων, των εισαγγελικών αρχών και των δικαστικών συμβουλίων, θα ήταν κρίσιμο να τηρούνται στοιχεία για το είδος των καταδίκων που επιβάλλονται, για το ύψος των ποινών, τη φύση των αδικημάτων, την εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης, το ποσοστό της επιβολής προσωρινής κράτησης, τον αριθμό των απολυθέντων που καταδικάζονται εκ νέου, ούτως ώστε να υπάρχει και ένα μέγεθος για τις υποτροπές.
Θα πρέπει –νομίζω- να κοιτάξετε πολύ περισσότερο, πολύ καλύτερα τα στοιχεία που κρατάτε και να δείτε πώς θα μπορέσετε να τα εμπλουτίσετε, ούτως ώστε να έχουμε μια πιο αποτελεσματική αντιεγκληματική πολιτική.
Θα ήθελα, τελειώνοντας, να συνηγορήσω υπέρ του ρόλου της ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων ως amicus curiae. Η αλήθεια είναι ότι στον ιδρυτικό της νόμο η ανεξάρτητη Αρχή με άλλα λόγια περιέχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει. Έτσι είναι. Νομίζω πως το ήθελε το ίδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο να υπάρχει στον δικό του νόμο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Λέτε τα αυτονόητα που προσπαθούμε να πείσουμε το Σώμα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: Ας το επαναλάβουμε.
Αυτό είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, γιατί και ο θεσμός του amicus curiae έχει μεγάλη σημασία. Τελειώνω με μια παρατήρηση. Μιλάτε για τη δυνατότητα της Βουλής, ουσιαστικά, να ζητά από το Ελεγκτικό Συνέδριο να θέτει σε προτεραιότητα κάποιους ελέγχους από αυτούς τους οποίους προγραμματίζει για την επόμενη χρονιά. Φυσικά, θα πρέπει να ενσωματωθεί διάταξη στον Κανονισμό της Βουλής λόγω της αυτονομίας της Βουλής. Θα πρέπει όμως να προσέξουμε και τη φρασεολογία εδώ. Δεν μπορεί να ζητά η Βουλή. Όταν ζητάει η Βουλή, μιλάμε για σύστημα κυβερνώσας Βουλής.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Το αλλάξαμε. Προτείνει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: Χαίρομαι που το ακούω.
Εύχομαι το νομοσχέδιο που περιέχει πολλά θετικά να είναι καλοτάξιδο.
Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.