Δευτερολογία στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία για το μεταναστευτικό

Θα πω δυο λόγια για την τροπολογία που μας ήρθε από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, θα μιλήσω μετά για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης και θα κλείσω με τις φυλακές.

4 Φεβρουαρίου 2020

Θα πω δυο λόγια για την τροπολογία που μας ήρθε από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, θα μιλήσω μετά για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης και θα κλείσω με τις φυλακές.

 Όσον αφορά την τροπολογία, μου φαίνεται ότι πολύς κόσμος δεν έχει καταλάβει τι πρόκειται να ψηφίσουμε. Δεν ψηφίζουμε μόνο τη δημιουργία ενός Μητρώου στο οποίο θα καταγράφονται οι ΜΚΟ. Ψηφίζουμε για τη δημιουργία ενός Μητρώου που θα καταγράφονται τα μέλη, οι υπάλληλοι και οι συνεργάτες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Θα έχουμε να καταγράψουμε από μία οργάνωση, όπως είναι ο Ερυθρός Σταυρός, που έχει μερικές χιλιάδες μέλη, εκατοντάδες υπαλλήλους και συνεργάτες, μέχρι τον τοπικό σύλλογο στην Κυψέλη που παραδίδουν μαθήματα αγγλικής σε προσφυγόπουλα.

Τόσο ευρεία είναι η διατύπωση της διάταξης, κύριε Υπουργέ. Δεν τη φέρατε εσείς. Την υιοθετήσατε. Είναι ευρύτατη. Λέει για Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται –έτσι γενικά- σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.

Εγώ, ειλικρινά, αδυνατώ να καταλάβω πώς μπορεί να γίνει αυτό και πώς κάποιος δεν έκανε τον κόπο να συμβουλευτεί την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων γι’ αυτή την ιστορία. Και γι’ αυτό δεν θα ψηφίσουμε τη διάταξη, ενώ έχει κάποια θετικά για το θέμα της χρηματοδότησης των δήμων. Δεν θα την ψηφίσουμε την τροπολογία. Υπάρχει θέμα συνταγματικότητας σοβαρό.

Απλώς, να πω ότι το 2012 είχε υπάρξει μία αντίστοιχη μέριμνα για το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Έπρεπε να καταγραφούν οι οργανώσεις της κοινωνικής φροντίδας. Εκεί τουλάχιστον κατέγραψαν τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων. Εδώ, όμως, να έρθεις να καταγράψεις έναν οργανισμό ολόκληρο, όπως Ερυθρός Σταυρός, μου φαίνεται απίστευτο.

Για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης να πω τρεις κουβέντες. Δεν πρέπει να έχει κανείς αυταπάτες ότι στο χώρο αυτόν θα υπάρξει ένα μεγάλο ποσοστό απεξάρτησης των ανθρώπων. Εκεί πάνε οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο, οι άνθρωποι που τρυπιούνται στο δρόμο. Όντας Δήμαρχος Αθηναίων, είχα, δυστυχώς, αυτή τη θλιβερή εμπειρία. Επανειλημμένα, τάχθηκα υπέρ των χωρών αυτών. Πρέπει να προχωρήσουμε. Κατέθεσα  για τα Πρακτικά την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα Ναρκωτικά και την Εξάρτηση που μιλάει για τον Ιούνιο του 2018. Έχουν πολλαπλασιαστεί. Ήδη υπάρχουν εβδομήντα οκτώ κέντρα σε όλη την Ευρώπη, σε καμιά δεκαριά χώρες.

Έρχομαι στις φυλακές. Χαίρομαι που έγινε αυτή η διευκρίνιση ότι η ιδιωτικοποίηση δεν αφορά το σκληρό πυρήνα, που περιλαμβάνει το σωφρονισμό και τη φύλαξη. Ανανεώνεται, ωστόσο, μία θλιβερή πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης, η πρακτική του να διορίζουμε σε θέσεις φυλάκων, προσωπικού, ανθρώπους οι οποίοι έρχονται και παρέρχονται, κατά παρέκκλιση και προσωρινά, ενώ υπάρχουν αποτελέσματα της προκήρυξης 6Κ/2018.

Για την μετεγκατάσταση μόνο, να επαναλάβω ότι πρέπει η κατασκευή νέων φυλακών να αποτελεί αντικείμενο αξιολόγησης και αναθεώρησης του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης των Καταστημάτων Κράτησης. Αυτό είναι μία απαίτηση του νομοθέτη και ελπίζω ότι μιλώντας για τον Κορυδαλλό και ότι έχετε βρει χώρο, ξέρετε τι πάτε να κάνετε.

 Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email