Ερώτηση:« Υπερωριακή απασχόληση των υπαλλήλων της Εξωτερικής Φρουράς του Συγκροτήματος Φυλακών Κορυδαλλού – ενίσχυση του προσωπικού»

12 Δεκεμβρίου 2019 Το προσωπικό της εξωτερικής φρουράς του Κορυδαλλού καλείται να αντεπεξέλθει στις ανάγκες ενός Συγκροτήματος Φυλακών, το οποίο περιλαμβάνει πολλές δομές προς φύλαξη, μεγάλο και ανομοιογενή αριθμό κρατουμένων (υπόδικοι - κατάδικοι - μεταχθέντες για δικονομικούς λόγους - κρατούμενοι σε ειδικές πτέρυγες), μεγάλο αριθμό νοσηλευομένων κρατουμένων προς φύλαξη αλλά και σημαντικό αριθμό πάσης φύσεως μεταγωγών.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα : « Υπερωριακή απασχόληση των υπαλλήλων της Εξωτερικής Φρουράς του Συγκροτήματος Φυλακών Κορυδαλλού – ενίσχυση του προσωπικού»

 

Κύριε Υπουργέ,

Το Συγκρότημα Φυλακών Κορυδαλλού περιλαμβάνει, ως γνωστόν, το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι, το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ, το Νοσοκομείο Κρατουμένων (ΕΚΥΚΚ), το Ψυχιατρείο Κρατουμένων και την Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ). Το πρωτοβάθμιο σωματείο υπαλλήλων της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης των Φυλακών Κορυδαλλού της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων ΥΕΦΚΚ, καταγγέλλει χρόνια έλλειψη προσωπικού, με συνέπεια το υπάρχον προσωπικό να εργάζεται κατά κανόνα έξι ημέρες την εβδομάδα, καθ΄υπέρβαση της πενθήμερης εργασίας και χωρίς ρεπό, κάτι το οποίο προβλέπεται στο Π.Δ. 215/2006, εφόσον οι τακτικές ή και έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες το επιβάλλουν κατά την κρίση των Διοικητών των οικείων Τμημάτων. 

Το προσωπικό της εξωτερικής φρουράς του Κορυδαλλού καλείται να αντεπεξέλθει στις ανάγκες ενός Συγκροτήματος Φυλακών, το οποίο περιλαμβάνει πολλές δομές προς φύλαξη, μεγάλο και ανομοιογενή αριθμό κρατουμένων (υπόδικοι – κατάδικοι – μεταχθέντες για δικονομικούς λόγους – κρατούμενοι σε ειδικές πτέρυγες), μεγάλο αριθμό  νοσηλευομένων κρατουμένων προς φύλαξη αλλά και σημαντικό αριθμό πάσης φύσεως μεταγωγών. Ωστόσο, πέραν της σωματικής κόπωσης που η  ανωτέρω κατάσταση συνεπάγεται όταν από εξαιρετική μετατρέπεται σε κανόνα, το σωματείο καταγγέλλει ότι δεν έχει καταβληθεί η αντίστοιχη αποζημίωση για την υπερωριακή απασχόληση ούτε έχουν αναγνωριστεί τα αντίστοιχα ρεπό. Σύμφωνα πάντοτε με το Π.Δ. 215/2006, οι οργανικές θέσεις που προβλέπονται για το Συγκρότημα Φυλακών Κορυδαλλού είναι συνολικά τριακόσιες πενήντα δύο (352). Εντούτοις, οι θέσεις  αυτές φέρεται να καλύπτονται μόλις κατά το ήμιση, δηλαδή διακόσιες (200). Σε πρόσφατη προκήρυξη του ΑΣΕΠ (6Κ/2019) προβλέπεται πρόσληψη 39 υπαλλήλων, αριθμός εντούτοις που δεν επαρκεί για τις ανάγκες του Συγκροτήματος. Συμπληρωματικά, το προσωπικό που εργάζεται στο Συγκρότημα έχει περαιτέρω αποδυναμωθεί λόγω της αποχώρησης δημοτικών αστυνομικών το περασμένο καλοκαίρι.

Η κατάσταση αυτή άλλωστε αφορά όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας, όπως αναφέρει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης στην από 12 Νοεμβρίου 2019 ανακοίνωσή της, όπου και επισημαίνεται ότι έχει φτάσει σε οριακό σημείο η εύρυθμη λειτουργία όλων των τμημάτων της Εξωτερικής Φρουράς των καταστημάτων κράτησης της χώρας. 

Μέχρι σήμερα όπως φαίνεται δεν έχει διατυπωθεί πρόθεση  αναγνώρισης των ρεπό που οφείλονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 215/2006 και της κείμενης εργατικής νομοθεσίας. Η κατάσταση αυτή έχει εξαντλήσει την εργασιακή αντοχή των υπαλλήλων του συγκροτήματος και καλλιεργεί ένα αίσθημα ματαίωσης, το οποίο δυστυχώς εμπεδώνεται, όταν δεν υπάρχει μέριμνα συνεχούς ψυχικής στήριξης των εργαζομένων, ζήτημα για το οποίο σας έχω απευθύνει σχετική ερώτηση, με αφορμή πρόσφατο περιστατικό αυτοκτονίας υπαλλήλου στις φυλακές Κορυδαλλού. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Θα αποζημιωθούν για την υπερωριακή απασχόληση οι υπάλληλοι της Εξωτερικής Φρουράς του Συγκροτήματος των Φυλακών Κορυδαλλού; Θα τους αναγνωρισθούν τα οφειλόμενα ρεπό; 
  2. Ποιος είναι ο αριθμός των δημοτικών υπαλλήλων που αποχώρησαν από το Συγκρότημα Φυλακών Κορυδαλλού;  Πότε προβλέπεται η απορρόφηση των επιτυχόντων της προκήρυξης 6κ/2019 και ποιο είναι το πρόγραμμα  περαιτέρω προσλήψεων, προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά;
  3. Υπάρχει από την πλευρά της Διοίκησης σχεδιασμός για τερματισμό της εξαήμερης απασχόλησης, δεδομένου ότι η διατήρηση αυτής ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη σωματική και ψυχική υγεία των υπαλλήλων;

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Γιώργος Καμίνης

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email