Ερώτηση: «Στήριξη των καταστημάτων του κέντρου της Αθήνας»

Στοχευμένα μέτρα στήριξης και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας, ζητεί με σημερινή του κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χρ. Σταϊκούρα και Αδ. Γεωργιάδη αντιστοίχως, ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης.

29 Μαρτίου 2021

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, οι οικονομικές συνέπειες της επιδημιολογικής κρίσης δεν είναι ίδιες για όλους τους κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας και για όλες τις περιοχές της χώρας, γεγονός που καθιστά τα οριζόντια μέτρα ανορθολογικά, αναποτελεσματικά και άδικα. 

Ειδικότερα, οι έμποροι και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πρωτεύουσας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, καθώς αντλούν την πελατεία τους από τον τουρισμό, τους διαδημοτικούς επισκέπτες και όσους εργάζονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Και οι τρεις παραπάνω ομάδες καταναλωτών εκλείπουν τον τελευταίο χρόνο από το κέντρο της Αθήνας, μαζικότερα ίσως από κάθε άλλη περιοχή. Συγκεκριμένα, οι αφίξεις των τουριστών μειώθηκαν κατά 70% το 2020, οι εργαζόμενοι στο κέντρο εργάζονται πλέον είτε με τηλεεργασία είτε εκ περιτροπής και οι διαδημοτικές επισκέψεις για αγορές, παραμένουν  για μεγάλο διάστημα απαγορευμένες. Έτσι, σε ορισμένες γειτονιές της Αθήνας η πτώση του τζίρου άγγιξε το 75% για το 2020 και πολλές επιχειρήσεις έχουν πληγεί δυσανάλογα σε σχέση με περιοχές που έχουν μεγαλύτερα ποσοστά μόνιμων κατοίκων.

Ο κ. Καμίνης ερωτά επίσης για το εάν έχει υπάρξει διαβούλευση με φορείς που εκπροσωπούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας, τον Δήμο, καθώς και άλλους φορείς, προκειμένου να ανοίξουν και να ανταποκριθούν στις τεράστιες οικονομικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες, λόγω του παρατεταμένου οριζόντιου lockdown. 

Διαβάστε το κείμενο της Ερώτησης

Προς: 

Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Στήριξη των καταστημάτων του κέντρου της Αθήνας»

Κύριοι Υπουργοί, 

Η τρέχουσα επιδημιολογική κρίση έχει επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στην οικονομία και τις επιχειρήσεις. Όχι ασφαλώς το ίδιο σε όλους τους κλάδους ή το ίδιο σε όλες τις περιοχές της χώρας. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι συνέπειες είναι βαρύτατες για κάποιους κλάδους και σε κάποιες περιοχές. Μια τέτοια περίπτωση ακραίων επιπτώσεων αποτελούν οι επιχειρήσεις στην περιφέρεια του Δήμου Αθηναίων και ειδικότερα του κέντρου της πόλης.

Όπως ήδη ασφαλώς γνωρίζετε, το πελατολόγιο των επιχειρήσεων του κέντρου της Αθήνας στηριζόταν κατά κανόνα στο τρίπτυχο: τουρίστες, επισκέπτες του Κέντρου και εργαζόμενοι. Πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, τα παραπάνω καταναλωτικά κοινά, αγαθών και υπηρεσιών, υπερέβαιναν σε ποσοτικά και αριθμητικά τους κατοίκους του Κέντρου, κυρίως λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης του τουρισμού και της συναφούς ανόδου των τιμών στις κατοικίες στις εν λόγω γειτονιές.

Τον τελευταίο όπως χρόνο, με την επέλαση της υγειονομικής κρίσης, έχουν ουσιαστικά εκλείψει οι τρεις βασικές κατηγορίες πελατών για τις επιχειρήσεις του Κέντρου. Σε επίπεδο τουριστικών αφίξεων η Αθήνα, κατά τα τα τελευταία χρόνια, ιδίως από το έτος 2015, είχε κάνει μια τιτάνια προσπάθεια να φτάσει άλλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Έτσι από τις 2,5 εκ. αφίξεις το 2012, το 2019 έφτασε τις 6,4 εκ. για να πέσει το 2020 κατά σχεδόν 70% και να φτάσει περίπου τα 2 εκ. σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΕΤΕ). 

Ενδιαφέρον επίσης έχουν και τα στοιχεία διακυμάνσεων της καταναλωτικής δαπάνης ανά κλάδο αγοράς, με την εστίαση, την ένδυση-υπόδηση και λοιπές υπηρεσίες που απευθύνονται και σε τουρίστες να έχουν σημειώσει τεράστια καθίζηση κατά το έτος το 2020.

Τέλος, τα περιοριστικά μέτρα στη μετακίνηση κατά τους τελευταίους πέντε μήνες έπληξαν πρωτίστως το κέντρο της Πρωτεύουσας που κατά ποσοστό είχε τον μικρότερο αριθμό κατοίκων / διαδημοτικών επισκέψεων. Ακόμη και οι εργαζόμενοι στο Κέντρο, είτε εργάζονται δια τηλεργασίας, είτε εκ περιτροπής. Σε κάθε περίπτωση, η μετάβασή τους στο κέντρο της πόλης αυτήν την εποχή, γίνεται κατά κανόνα για επαγγελματικούς λόγους.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις του κέντρου, είτε στο λιανεμπόριο είτε στην παροχή υπηρεσιών, να έχουν υποστεί βαρύτατο πλήγμα με κίνδυνο πλέον επιβίωσης και απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Οι Γενικοί Δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ κάνουν λόγο για πτώση μόλις 8,6% στο λιανεμπόριο για το 2020, δεν αποκαλύπτουν όμως όλη την αλήθεια, καθώς αυτός ο μέσος όρος είναι αποτέλεσμα της ανόδου 18,8% στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και 25,9% στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου, πωλήσεις δηλαδή που κατά κανόνα προέρχονται από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις κάθε κλάδου.

Την ίδια ώρα, όμως, σύμφωνα με δημοσιεύματα έγκριτων οικονομικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και από στοιχεία που πιστοποιεί ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, η πτώση του τζίρου σε εμπορικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Πλάκας και στο Μοναστηράκι άγγιξε το 75%. Επιχειρήσεις δηλαδή που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, οικογενειακές κατά βάση, που υπήρξαν βιώσιμες επί δεκαετίας, έχουν πληγεί σοβαρά από την επιδημία. 

Δεδομένου ότι η κρίση δεν πλήττει όλους τους κλάδους και όλες τις περιοχές το ίδιο και η οριζόντια αντιμετώπισή τους γεννά αδικίες και ανορθολογισμούς 

Δεδομένου ότι το κέντρο της Αθήνας κατά την τελευταία δεκαετία με τις αλλεπάλληλες κρίσεις (Οικονομική, Προσφυγικό, Επιδημία), έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα

Δεδομένου ότι το κέντρο της Αθήνας στηρίζεται κατά κανόνα στον τουρισμό και τους διαδημοτικούς επισκέπτες

Ερωτώνται οι Υπουργοί

1. Εξετάζει η Κυβέρνηση τη λήψη ειδικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων για το κέντρο της Αθήνας; Σε καταφατική περίπτωση, ποιά είναι τα μέτρα και ποιό το χρονοδιάγραμμα;

2. Έχει διεξαγάγει η Κυβέρνηση οργανωμένη, θεσμική και στοχευμένη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, τα αντίστοιχα Επιμελητήρια, τον Δήμο Αθηναίων κ.λπ. για την κατάρτιση ενός ειδικού σχεδιασμού για τις επιχειρήσεις του Δήμου Αθηναίων; Σε καταφατική περίπτωση ποιά είναι τα αποτελέσματα αυτής της διαβούλευσης;

Ο ερωτών Βουλευτής 

Γιώργος Καμίνης

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email