Ερώτηση: «Επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνoϊού στις Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας»

Κύριε Υπουργέ, Δυστυχώς, η Κυβέρνηση φαίνεται πως αντιδρά καθυστερημένα στην αντιμετώπιση του κορωνoϊού στις 28 Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας, οι οποίες λειτουργούν στην ηπειρωτική χώρα. Για το φερόμενο ως πρώτο κρούσμα στη Δομή της Ριτσώνας, σας έχουμε απευθύνει σχετική ερώτηση την 1η Απριλίου. ‘Εκτοτε η εξέλιξη των γεγονότων ήταν ταχεία.

10 Απριλίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ 

Προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

Θέμα: «Επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνoϊού στις Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας» 

 

Κύριε Υπουργέ,

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση φαίνεται πως αντιδρά καθυστερημένα στην αντιμετώπιση του κορωνoϊού στις 28 Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας, οι οποίες λειτουργούν στην ηπειρωτική χώρα. Για το φερόμενο ως πρώτο κρούσμα στη Δομή της Ριτσώνας, σας έχουμε απευθύνει σχετική ερώτηση την 1η Απριλίου. ‘Εκτοτε η εξέλιξη των γεγονότων ήταν ταχεία.

Κάποιες από τις Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας συγκεντρώνουν τον συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό διαβιούντων προσώπων σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη δομή στη χώρα, προορίζονται δε να φιλοξενήσουν και ανθρώπους από τα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας στα νησιά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο που δεν έχουν διαψευστεί επισήμως, στις 2 Απριλίου ανευρέθησαν άλλα 23 άτομα προσβεβλημένα από τον ιό στην ίδια δομή, ενώ την μεθεπόμενη, στις 3 Απριλίου, φιλοξενούμενοι εκεί αλλοδαποί εγκατέλειψαν τη δομή και η ΕΛΑΣ ανέλαβε τον εντοπισμό τους. Στις 5 Απριλίου σημειώθηκε αντίστοιχο κρούσμα προσβολής από τον ιό στη Δομή της Μαλακάσας.

Η κυβέρνηση έθεσε αυτές τις δύο δομές σε 14ήμερη καραντίνα. Πέραν τούτου, δημοσιεύματα αλλά και μαρτυρίες σε βραδυνή τηλεοπτική εκπομπή (Kontra Chanel, 7/4/2020), αναφέρουν έλλειψη ιατρικών ελέγχων, έλλειψη μασκών και γαντιών, αδυναμία απομόνωσης των κρουσμάτων, αδυναμία ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ, καθώς στην περίπτωση της Ριτσώνας υπήρξαν περιπτώσεις φιλοξενούμενων εκεί αλλοδαπών που δεν δέχθηκαν τον ιατρικό έλεγχο κ.α.

Με λίγα λόγια, από την ειδησεογραφία προκύπτει μια άκρως ανησυχητική εικόνα απουσίας σχεδίου αντιμετώπισης του ιού στις Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας. 

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ 

  1. Ποιό είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού στις 28 Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας στη χώρα; Ποιό είναι το πρωτόκολλο ενεργειών πρόληψης και διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων που έχετε θέσει σε εφαρμογή, το οποίο σε δημοσιεύματα αναφέρεται ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης “ όπου χρειαστεί εάν υπάρξει κρούσμα σε προσφυγική δομή” ;
  1. Προτίθεστε να προβείτε σε ενέργειες, σε συντονισμό με το συναρμόδιο υπουργείο Υγείας, για τη σύσταση σταθερών υγειονομικών μονάδων σε όλες τις δομές, τη διενέργεια καθημερινών δειγματοληπτικών ελέγχων, την παροχή προστατευτικού υλικού, την  επαρκή ενημέρωση των διαβιούντων στις δομές και τη δημιουργία μονάδων απομόνωσης, έστω προσωρινών;
  1. Σε ποιές ειδικότερες ενέργειες και μέτρα θα προβείτε για τον εντοπισμό του ιδιαιτέρως ευάλωτου πληθυσμού, με στόχο να προστατευτούν από τη διάδοση του κορωνοϊού πρόσφυγες και μετανάστες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις καθώς και οι οικογένειές τους που διαβιούν στις δομές φιλοξενίας; Ποιές από τις προτάσεις που σας έχει καταθέσει η Εθνική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με την από 8 Απριλίου 2020 επιστολή της προτίθεστε να υλοποιήσετε;

 

Οι  ερωτώντες βουλευτές

 

Γιώργος Καμίνης

 

Αίτηση κατάθεσης εγγράφων

-Να προσκομιστεί αντίγραφο του πρωτοκόλλου – σχεδίου ενεργειών πρόληψης και διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού στις δομές Προσωρινή Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email