Ερώτηση: Επαναλειτουργία παιδικών χαρών και παιδικών σταθμών

Ερώτηση για τον κυβερνητικό σχεδιασμό σχετικά με το άνοιγμα των Παιδικών Χαρών και των Παιδικών Σταθμών, πέντε μήνες μετά την απόφαση για το κλείσιμό τους λόγω της πανδημίας, κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και τομεάρχες Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών αντίστοιχα Γιώργος Καμίνης και Ευαγγελία Λιακούλη.

22 Μαρτίου 2021

Παρότι στις 19 Μαρτίου ανακοινώθηκε το άνοιγμα των πάρκων, δεν υπήρξε από την κυβέρνηση αντίστοιχη ενημέρωση για τις παιδικές χαρές. Οι βουλευτές σημειώνουν ότι η πρόσβαση των παιδιών σε ανοιχτούς χώρους παιχνιδιού και πρασίνου αποτελεί σημαντική παράμετρο για την ψυχική υγεία και την κοινωνική ανάπτυξή τους ειδικά αυτή την εποχή, που παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία παραμένουν κλειστά για αρκετούς μήνες.  

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα πρόσβασης των παιδιών και των νηπίων στους συγκεκριμένους χώρους με στόχο την κοινωνικοποίησή τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ο πολύμηνος εγκλεισμός τους στα σπίτια, ειδικά στα μικρά διαμερίσματα των αστικών κέντρων, ενέχει κινδύνους για την ψυχοκοινωνική τους διαμόρφωση».

Αναλυτικά η Ερώτηση:

Προς 

Υπουργό Εσωτερικών

Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΔΙα/Γ.Π.οικ. 69863 – ΦΕΚ 4829/Β/2-11-2020 μια σειρά απο ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους, όπως αθλητικές εγκαταστάσεις, πάρκα και παιδικές χαρές έκλεισαν για το κοινό λόγω της πανδημίας.  Επί τη βάσει αυτής της απόφασης, οι δήμοι της χώρας ανακοίνωσαν το κλείσιμο των παιδικών χαρών από τις 3 Νοεμβρίου 2020.

‘Εχουν παρέλθει σχεδόν πέντε μήνες με τις παιδικές χαρές να παραμένουν κλειστές. Στην ενημέρωση των συντακτών από την Πολιτική Προστασία στις 19 Μαρτίου 2021 ανακοινώθηκε το άνοιγμα των πάρκων από τον αρμόδιο Υφυπουργό κύριο Ν. Χαρδαλιά, δεν υπήρξε όμως καμία ενημέρωση για το πιθανό άνοιγμα των παιδικών χαρών και αυτό παρά τις διαρροές τις προηγούμενες ώρες ότι επίκειτο να ανακοινωθεί το άνοιγμά τους. 

Αναμφίβολα, η χώρα διέρχεται μια πολύ σοβαρή επιδημιολογική κρίση, με πρώτιστο μέλημα όλων μας την προστασία της υγείας και της ζωής των συμπολιτών μας. Από την άλλη πλευρά, σημαντική παράμετρος για την ψυχική υγεία και την κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών είναι και η πρόσβασή τους σε χώρους παιχνιδιού και πρασίνου και μάλιστα ανοικτούς. Ειδικά την εποχή αυτή, που παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία παραμένουν κλειστά για αρκετούς μήνες και τα παιδιά αναγκάζονται να παραμένουν για πολλές ώρες στα σπίτια τους. Σπίτια κατά κανόνα μικρά, με ελάχιστο πράσινο και αυλές, ιδίως στα αστικά κέντρα.  Και με πολλά παιδιά να διατρέχουν τον κίνδυνο εθισμού που δημιουργεί η πολύωρη έκθεσή τους στις οθόνες, καθώς την ίδια ώρα πιθανότατα οι γονείς τους αναγκάζονται να εργάζονται στον ίδιο χώρο με τη μέθοδο της τηλεργασίας. 

Τα παραπάνω μάλιστα συμβαίνουν τη στιγμή που, σύμφωνα με αρκετούς επιδημιολόγους, οι κίνδυνοι μετάδοσης σε αυτές τις ηλικίες είναι πάρα πολύ μικροί καθώς επίσης και οι γονείς κατά κανόνα εμφανίζονται αρκετά ευαισθητοποιημένοι και συμμορφούμενοι με τα μέτρα προστασίας από τον Κορονοϊό. 

Δεδομένου ότι οι παιδικές χαρές είναι κλειστές για σχεδόν πέντε μήνες

Δεδομένου ότι παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία είναι κλειστά για αρκετούς επίσης μήνες

Δεδομένης της σημασίας για τα παιδιά και τα νήπια να έχουν πρόσβασή στους εν λόγω χώρους και να κοινωνικοποιούνται μέσα από το παιχνίδι

Δεδομένου ότι ο πολύμηνος εγκλεισμός τους στα σπίτια, ειδικά στα μικρά διαμερίσματα των  αστικών κέντρων, ενέχει κινδύνους για την ψυχοκοινωνική τους διαμόρφωση 

Ερωτώνται οι Υπουργοί 

  1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για το άνοιγμα των παιδικών χαρών; 
  2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για το άνοιγμα των παιδικών σταθμών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ευαγγελία Λιακούλη

Γεώργιος Καμίνης

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email