Ερώτηση για τις συνθήκες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια

27 Αυγούστου 2019 Τις συνθήκες διαβίωσης στην ασφαλή ζώνη του Κέντρου Υποδοχής στη Μόρια, στην οποία σημειώθηκε πρόσφατα δολοφονία ενός ανήλικου πρόσφυγα, διερευνά με ερώτηση του προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης.

Αθήνα, 27 Αυγούστου 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Συνθήκες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια

 

Κύριε Υπουργέ,

Το Σάββατο 24 Αυγούστου στον “ασφαλή ζώνη” του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, σημειώθηκε δολοφονία ενός ανήλικου πρόσφυγα.

Είναι γνωστή η κατάσταση που επικρατεί όλα αυτά τα χρόνια στη Μόρια, με τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, τα δεκάδες επεισόδια βίας και τους θανάτους, με τις διαχρονικές υποσχέσεις της πολιτείας για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών που δεν τιμούν τη χώρα μας.

Το πρόσφατο όμως θανατηφόρο περιστατικό σημειώθηκε στη λεγόμενη “ασφαλή ζώνη”, όπου φιλοξενούνται ασυνόδευτοι ανήλικες πρόσφυγες, γυναίκες που ταξίδεψαν μόνες και μονογονεϊκές οικογένειες. Σε περιοχή δηλαδή εντός του Κέντρου Υποδοχής που φτιάχτηκε ακριβώς για την ιδιαίτερη προστασία αυτών των ανθρώπων, ο αριθμός των οποίων,  σύμφωνα με καταγγελίες, σήμερα υπερβαίνει τους 600 ενώ ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για 160.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάστε κύριε Υπουργέ:

  1. Ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός των φιλοξενούμενων στην “Ασφαλή ζώνη” εντός της Μόριας;
  2. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την αποσυμφόρηση της “ασφαλούς ζώνης”;
  3. Τι μέτρα αποφασίσατε να λάβετε για τη βελτίωση των συνθηκών στο ΚΥΤ της Μόριας μετά την πρόσφατη σύσκεψή σας στη Λέσβο με τους τοπικούς φορείς του νησιού και σε ποιό στάδιο βρίσκεται σήμερα η υλοποίησή τους;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ

Κατεβάστε το αρχείο της ερώτησης

Διαβάστε την απάντηση του Υπουργείου

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email