Ερώτηση για την ηλεκτρονική επιτήρηση καταδίκων

8 Νοεμβρίου 2019 Με την ερώτηση, ο κ. Καμίνης ζητεί από τον Υπουργό διευκρινίσεις σχετικά με εκκρεμή οργανωτικά ζητήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία και εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης, παύση του πιλοτικού προγράμματος και πλήρη εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης σε όλη την Επικράτεια και για όλες τις κατηγορίες των κρατουμένων καθως και ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων για το μέτρο ώστε να γίνεται καλύτερη χρήση του.

8 Νοεμβρίου 2019

Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη σχετικά με την ηλεκτρονική επιτήρηση καταδίκων ως μέτρο αποσυμφόρησης του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας, κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης. 

Με την ερώτηση, ο κ. Καμίνης ζητεί από τον Υπουργό διευκρινίσεις σχετικά με εκκρεμή οργανωτικά ζητήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία και εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης, παύση του πιλοτικού προγράμματος και πλήρη εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης σε όλη την Επικράτεια και για όλες τις κατηγορίες των κρατουμένων καθως και ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων για το μέτρο ώστε να γίνεται καλύτερη χρήση του.   
 
Παρότι στην Ελλάδα υπάρχει σχετική εν ισχύ νομοθεσία από το 2013, η εφαρμογή του μέτρου βρίσκεται ακόμα σε πιλοτικό στάδιο, το οποίο μόλις παρατάθηκε επ’αόριστον, με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Παράλληλα, από τον Αύγουστο του 2019 και παρά την ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα, παρατηρείται μια ιδιαίτερα αυξητική τάση του πληθυσμού των φυλακών, σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2019, με ρυθμό που εάν συνεχιστεί,  τον Μάιο του 2020 ο αριθμός κρατουμένων θα φτάσει στις 12.000 περίπου, δηλ πολύ παραπάνω του ανεκτού ορίου των 10.000. 

Δείτε το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Δείτε την απάντηση του Υπουργείου

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email