Ερώτηση για την αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης (AirBnB)

20 Δεκεμβρίου 2019 Την επείγουσα ανάγκη νομοθετικής πρωτοβουλίας που να ρυθμίζει την αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης (στην οποία εμπλέκονται ψηφιακές πλατφόρμες τύπου Airbnb, Homeaway, Booking.com κ.λπ.) αναδεικνύει κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού.

Την επείγουσα ανάγκη νομοθετικής πρωτοβουλίας που να ρυθμίζει την αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης (στην οποία εμπλέκονται ψηφιακές πλατφόρμες τύπου Airbnb, Homeaway, Booking.com κ.λπ.) αναδεικνύει κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού.

Στην ερώτηση υπογραμμίζεται πως η ανάπτυξη της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων, παρότι έχει τονώσει σημαντικά τον τουρισμό, έχει παράλληλα οδηγήσει σε υπέρμετρη αύξηση των ενοικίων και ευθέως ανταγωνιστική σχέση με τις ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας. Σε αρκετές περιπτώσεις οι τοπικές αρχές των πόλεων αναγκάζονται να προχωρήσουν σε λήψη μέτρων, όπως π.χ. το Βερολίνο, η Μαδρίτη, η Φλωρεντία κ.α.. Στην Ελλάδα όμως η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει αρμοδιότητα να ρυθμίσει την αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Η ερώτηση καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να τηρήσουν τις επανειλημμένες εξαγγελίες τους για μία νομοθετική πρωτοβουλία που θα ρυθμίζει την διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά, η οποία το 2018 έφτασε τα 2 δισ. τζίρο, που αντιστοιχεί στο 10,5% της συνολικής τουριστικής δαπάνης.

Αποφάσεις δικαστηρίων που θολώνουν το τοπίο

Αφορμή για την ερώτηση αποτέλεσε σειρά αντιφατικών αποφάσεων των ελληνικών δικαστηριών (στο Ναύπλιο και την Αθήνα) καθώς και η μόλις δημοσιευθείσα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου  (Απόφαση C-390/18 της 19ης Δεκεμβρίου), η οποία αναγνώρισε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Aibnb την ταυτότητα παρόχου υπηρεσιών και όχι παρόχου υπηρεσιών κτηματομεσιτικής.

Οι αποφάσεις αυτές διαμορφώνουν μία νέα νομική πραγματικότητα στον χώρο των αστικών μισθώσεων, δημιουργώντας έμμεσα νέα δικαιώματα και επιβάλλοντας νέες υποχρεώσεις χωρίς σαφές νομοθετικό έρεισμα.

Υπενθυμίζεται πως με το άρθρο 111 του ν. 4446/2016 (όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 84 του ν. 4472/2017) έγινε μία πρώτη απόπειρα ρύθμισης της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία προβλέπεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 111 του ν. 4446/2016 και θα προβλέψει τους όρους συνεργασίας του Ελληνικού Δημοσίου με την εκάστοτε ηλεκτρονική πλατφόρμα, καθώς και την εφαρμογή σειράς όρων και προϋποθέσεων, όπως η χρονική διάρκεια της μίσθωσης, η πιθανή επιβολή προστίμου και εγγραφή του εκμισθωτή ή υπεκμισθωτή στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Διαβάστε την ερώτηση

Διαβάστε την απάντηση του Υπουργείου

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email