Επίκαιρη ερώτηση για την κύρωση των Μνημονίων Συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία

Η επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Καμίνη προς τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, αναφορικά με την κύρωση από την Βουλή των Ελλήνων, των Μνημονίων Συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

27 Μαΐου 2022

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, ερχόμαστε σήμερα να επαναφέρουμε μια ξεχασμένη ιστορία της εξωτερικής μας πολιτικής. Αναφέρομαι στο θέμα των μνημονίων συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με τη Βόρεια Μακεδονία στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τέσσερα χρόνια μετά τη συμφωνία αυτή και δύο χρόνια αφότου έχουν κατατεθεί τα πρωτόκολλα αυτά στη Βουλή, ακόμα δεν έχουν έλθει προς επικύρωση στην αρμόδια επιτροπή και βεβαίως και στην Ολομέλεια.

Αυτά αφορούν την ίδρυση της συντονιστικής επιτροπής για την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, την εναέρια αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων και την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για τρεις τομείς συνεργασίας πάρα πολύ σημαντικούς από γεωπολιτική, οικονομική και αμυντική σκοπιά.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει αναφερθεί στο γεγονός ότι η χώρα οφείλει να τιμήσει και να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά τις επιμέρους διαφωνίες που μπορεί κάποιος να έχει. Και αυτό γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό σήμερα, που εμφανίζεται μια μεγάλη αστάθεια στον διεθνή ορίζοντα.

Ιδίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις διεθνείς επιπτώσεις της, το ενδιαφέρον του δυτικού κόσμου, του ελεύθερου κόσμου, για το τι συμβαίνει στα Βαλκάνια έχει ενταθεί. Είχαμε πρόσφατα δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του κ. Μπορέλ, ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Την ίδια στιγμή έχουμε την ένταση με την Τουρκία μετά τις προκλητικές δηλώσεις του κ. Ερντογάν και τις διαρκείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά αεροπλάνα. Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε μια κατάσταση πολυδυναμική που απαιτεί εγρήγορση.

Σας ρωτάω, λοιπόν, υπό το φως όλων αυτών των εξελίξεων στη γειτονιά μας ποιος είναι ο λόγος που δεν έχουν έλθει προς επικύρωση αυτά τα πρωτόκολλα, πότε θα έλθουν, πώς βλέπει η ελληνική εξωτερική πολιτική την προοπτική περαιτέρω συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, αν από την άλλη πλευρά είμαστε ευχαριστημένοι από τον τρόπο που εφαρμόζει η Βόρεια Μακεδονία τη Συμφωνία των Πρεσπών και ποιοι μηχανισμοί παρακολούθησης της εφαρμογής της συμφωνίας με τη Βόρεια Μακεδονία υπάρχουν, εάν λειτουργούν και ποια τα αποτελέσματά τους.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε κι εμείς, κύριε Καμίνη.

Θα απαντήσει ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νικόλαος – Γεώργιος Δένδιας.

Καλημέρα σας, κύριε Δένδια. Έχετε τρία λεπτά για το ξεκίνημά σας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Ευχαριστώ, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, σας ευχαριστώ και για την κατανόησή σας την προηγούμενη φορά, που το πρόγραμμα δεν επέτρεπε την παρουσία μου εδώ. Θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω ευθέως -ως συνήθως- και να μην επιχειρήσω να υποτιμήσω ούτε τη δική σας νοημοσύνη ούτε τη νοημοσύνη του Σώματος.

Κατ’ αρχάς και το κόμμα σας αλλά και η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ συγκεκριμένες επιφυλάξεις, εστιαζόμενες και επί συγκεκριμένων άρθρων και επί συγκεκριμένων διατυπώσεων και επί συγκεκριμένων θεμάτων της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ορθά, όμως, μνημονεύσατε την καθαρή θέση του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη ότι εφόσον κυρωθεί η συμφωνία, η Νέα Δημοκρατία θα τηρήσει αυτή τη συμφωνία. Η Κυβέρνηση της Ελλάδος δεν έχει τη δυνατότητα να έχει αναθεωρητική πολιτική έναντι συμφωνιών που η ίδια η χώρα έχει υπογράψει, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.

Από εκεί και πέρα, στην ερώτησή σας αν η χώρα είναι ευχαριστημένη από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, θέλω να σας πω ότι υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τα σχολικά βιβλία, υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τα εμπορικά σήματα, τις επωνυμίες, υπάρχουν, επίσης, ζητήματα όσον αφορά την άρση της προσπάθειας τότε της Βόρειας Μακεδονίας να εμφανιστεί ως διάδοχο σχήμα της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτό το οποίο ονομάζεται εξαρχαϊσμός. Υπάρχουν ακόμη προβλήματα σ’ αυτά.

Αν, όμως, η επίκαιρη ερώτηση αφορά τη γενική τάση, αυτό που εκλαμβάνω -και η αίσθησή μου είναι απολύτως πρόσφατη, ήμουν στα Σκόπια μόλις προχθές- είναι ότι καταβάλλεται μια προσπάθεια από την άλλη πλευρά, με προβλήματα, με τεράστιες αντιδράσεις της δικής τους εσωτερικής αντιπολίτευσης, η οποία τηρεί μια απολύτως αντιπαραγωγική στάση, αλλά πάντως καταβάλλεται μια προσπάθεια.

Ως προς το θέμα του air policing το οποίο θέσατε, η πραγματικότητα είναι ότι για ικανό χρόνο η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι αυτή που κάνει το air policing, έστω και αν δεν υπάρχει κύρωση του συμβατικού κειμένου από τη Βουλή των Ελλήνων. Επίσης, η Ελλάδα παρέχει κάθε βοήθεια που μπορεί στη Βόρεια Μακεδονία, όπως και στην Αλβανία, για να διευκολυνθεί η ενταξιακή τους πορεία, βεβαίως με τις γνωστές αιρεσιμότητες στις περιπτώσεις και των δύο χωρών.

Όσον αφορά στον χρόνο, θα σας απαντήσω με σαφήνεια με μία φράση: Θα έλθουν όταν το εθνικό συμφέρον και το πρόγραμμα της Βουλής το επιτρέψει. Καταλαβαίνω, υπάρχει καθυστέρηση. Ορθά το παρατηρείτε. Ορθά αναφερθήκατε στους χρόνους, ορθά αναφερθήκατε στο ότι υπάρχει και εθνικό συμφέρον. Από την άλλη, υπάρχει και η ευρύτερη θεώρηση του εθνικού συμφέροντος, την οποία δικαιούται να κάνει κάθε κυβέρνηση. Απ’ αυτή την έννοια επαναλαμβάνω ότι όταν το κρίνει, θα έλθουν προς ψήφιση.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

Κύριε Καμίνη, έχετε τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

Βέβαια, αυτά στα οποία αναφερθήκατε δεν δικαιολογούν την τόσο μεγάλη καθυστέρηση και την τόσο μεγάλη σιωπή που ακολουθεί η Κυβέρνηση αυτά τα χρόνια. Θα ζητούσαμε περισσότερη διαφάνεια αλλά και γενναιότητα. Από τη στιγμή που έχουμε αποδεχθεί πια ως χώρα τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν νομίζω ότι περιποιεί τιμή στη χώρα μας αυτή η κωλυσιεργία.

Επιτρέψτε μου την έκφραση, αλλά αυτή η κουτοπονηριά δεν αυξάνει την αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό και βεβαίως δίνει την ευκαιρία στην άλλη πλευρά να κάνει αυτά στα οποία αναφερθήκατε, σχετικά με τα εμπορικά σήματα και με το αλυτρωτικό περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων.

Βεβαίως, δεν αναφερθήκατε στον βασικό λόγο αυτής της καθυστέρησης, που είναι το πολιτικό πρόβλημα που έχει η κυβερνητική πλειοψηφία στο εσωτερικό της, γιατί βοά ο τόπος ότι πολλοί κυβερνητικοί Βουλευτές, ιδιαίτερα από τη βόρειο Ελλάδα, διατηρούν μεγάλες επιφυλάξεις και πιθανόν δεν θα έχετε την αναγκαία πλειοψηφία για να υπερψηφίσετε αυτά τα πρωτόκολλα. Εγώ δεν θέλω να προκαταλάβω τη θέση της δικής μας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ελπίζω όμως, ότι θα μπορείτε να στηριχθείτε στις δικές μας ψήφους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να πούμε το εξής: Όποτε τα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής έγιναν βορά μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων στο εσωτερικό και λαϊκισμού, το πλήρωσε πολύ ακριβά η χώρα και το έχει πληρώσει πολύ ακριβά και η Κύπρος. Το κόστος ήταν τεράστιο.

Μέσα σε αυτό το πλέγμα, λοιπόν, των εξελίξεων θα ήθελα να ακούσω πώς βλέπουμε τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία. Θέλουμε να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας, ούτως ώστε να εξισορροπήσουμε τη γενικότερη αστάθεια που επικρατεί αυτή την εποχή με κάποια σταθερότητα στα Βαλκάνια και να κλείσουμε οποιαδήποτε μέτωπα υπάρχουν προς τον Βορρά, για να αφοσιωθούμε εκεί ακριβώς που πρέπει να αφοσιωθούμε, στον βασικό κίνδυνο; Θέλουμε να ενθαρρύνουμε και να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας; Η καθυστέρηση που εμφανίζει η Κυβέρνηση στο θέμα της επικύρωσης των πρωτοκόλλων δεν μας δίνει ικανοποιητική απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών): Κύριε συνάδελφε, δεν είναι συνήθως φρόνιμο να ευχαριστεί κάποιος τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης για το ύφος τους κατά τις ερωτήσεις -ή δεν είναι και “πιασάρικο”, γιατί συνήθως οι κοκορομαχίες είναι πολύ περισσότερο του συρμού- αλλά, παρά ταύτα, εγώ είμαι υποχρεωμένος να σας ευχαριστήσω και για το ύφος στη δευτερολογία σας και για τον τρόπο που βλέπετε το ζήτημα των σχέσεων της χώρας και με τη Βόρεια Μακεδονία και με τα Βαλκάνια συνολικά.

Διότι, πράγματι, καλούμαστε να απαντήσουμε, η ύπαρξη, η σταθερότητα, οι φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα και η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας είναι ή δεν είναι προς το συμφέρον της πατρίδας μας; Και νομίζω η συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων, ανεξαρτήτως παρελθόντος, έχει απαντήσει ότι είναι προς το συμφέρον της πατρίδας μας. Και πρέπει να σας ευχαριστήσω και για τη δήλωσή σας -που δεν γίνεται εξ ονόματος του κόμματός σας βεβαίως, αλλά είναι δηλωτική του πνεύματος στο κόμμα σας- της στήριξης της ευρύτερης προσπάθειας δημιουργίας στενών σχέσεων με τη χώρα αυτή, η οποία οφείλω να πω ότι έχει κάνει βήματα πολύ σημαντικά φιλικών κινήσεων απέναντι στην Ελλάδα. Έχει υιοθετήσει το σύνολο των ευρωπαϊκών θέσεων απέναντι στην Τουρκία, όπως το ίδιο έχει κάνει και η Αλβανία, παρεμπιπτόντως. Και, βεβαίως, είναι η γέφυρά μας προς τα Βαλκάνια -το είπατε πάρα πολύ σωστά.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία έχει απόλυτο συμφέρον να υπάρχει σταθερότητα στα Βαλκάνια. Έχει απόλυτο συμφέρον να εμποδίσει τους αναθεωρητισμούς στα Βαλκάνια. Έχει απόλυτο συμφέρον να εμποδίσει τις αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια. Έχει κάθε λόγο -και αξιακό αλλά και στενά αφορώντα το εθνικό συμφέρον- να προαγάγει την ιδέα των πολυπολιτισμικών κοινωνιών στα Βαλκάνια. Έχει κάθε λόγο να εμποδίσει τη δημιουργία κυψέλης -ή περισσότερης από μία- ισλαμικού φονταμενταλισμού στα Βαλκάνια είτε πιο κοντά μας είτε βορειότερα, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Και στο πλαίσιο αυτό, όλον αυτόν τον μήνα -αλλά και τον επόμενο-, θα κάνω συνεχείς περιοδείες στα Βαλκάνια, σε συνεννόηση με μια σειρά από άλλες χώρες, με τις οποίες διαρκώς συνομιλούμε. Διότι η κατάσταση στα Βαλκάνια δεν είναι κατ’ ανάγκην η καλύτερη. Και δεν αναφέρομαι στη Βόρεια Μακεδονία. Αναφέρομαι, για παράδειγμα, στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, όπου η κατάσταση δημιουργεί τεράστιες ανησυχίες για το τι τέξεται η επιούσα.

Γι’ αυτό, λοιπόν, οφείλουμε πάντοτε να έχουμε υπ’ όψιν μας -δεν αναφέρομαι σε εσάς, αναφέρομαι σε όλους μας- το ευρύτερο εθνικό συμφέρον.

Θεωρώ ότι το ευρύτερο εθνικό συμφέρον ταυτίζεται με την ευρωπαϊκή πορεία όλης αυτής της περιοχής και αυτός είναι ο δρόμος τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email