Επίκαιρη ερώτηση: Προσφυγικό προφίλ των αιτούντων άσυλο στη χώρα και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν στο σύστημα υποδοχής της χώρας και στα νησιά

Στην παραδοχή ότι 10.405 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες εξακολουθούν να διαβιούν στις δομές υποδοχής, προέβη η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη, απαντώντας σήμερα σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Καμίνη.

8 Φεβρουαρίου 2021

Επιτακτική η ανάγκη σχεδίου ένταξης για τους χιλιάδες αναγνωρισμένους πρόσφυγες 

Στην παραδοχή ότι 10.405 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες εξακολουθούν να διαβιούν στις δομές υποδοχής, προέβη η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη, απαντώντας σήμερα σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Καμίνη.

Η διαιώνιση της κατάστασης αυτής καθυστερεί τόσο την αποσυμφόρηση των νησιών όσο και την ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η Υφυπουργός, στην Ελλάδα διαβιούν συνολικά πάνω από 65.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες οι οποίοι, βάσει του εθνικού, κοινοτικού και διεθνούς δικαίου, έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους Έλληνες πολίτες. Ελλείψει ενος Εθνικού Σχεδίου για την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών, το μοναδικό πρόγραμμα ένταξης που λειτουργεί στην Ελλάδα είναι το πρόγραμμα HELIOS του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που όμως έχει δυναμικότητα για μόλις 8000 ανθρώπους.

 Ο Γιώργος Καμίνης έκανε την εξής δήλωση μετά το τέλος της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης:

“Η χρόνια αδυναμία της Πολιτείας να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ένταξης μεταναστών και προσφύγων δυσχεραίνει πλέον αφόρητα τη διαχείριση του προσφυγικού από τη χώρα μας: επιβραδύνει την περαιτέρω αποσυμφόρηση των νησιών, στερεί από τους πρόσφυγες τη δυνατότητα να προσφέρουν ουσιαστικά στην Ελλάδα, στερεί από τη χώρα τη δυνατότητα να αξιοποιήσει ανθρώπινους πόρους που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην επίλυση μεγάλων προβλημάτων όπως το ασφαλιστικό. Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να εκπονήσει και να καταθέσει στη Βουλή, το συντομότερο δυνατό, ένα Εθνικό Πρόγραμμα Ένταξης για τους ανθρώπους αυτούς”.

Η κ. Βούλτεψη παραδέχθηκε επίσης ότι το το ποσοστό αναγνώρισης προσφύγων στη χώρα ανέρχεται στο 43%, καταρρίπτοντας έτσι τους παλαιότερους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα έχει πλέον μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό προφίλ.

Δέσμευση για εθνικό σχέδιο ένταξης και εκπαίδευση προσφυγόπουλων 

Απαντώντας στον κ. Καμίνη, η Υφυπουργός δεσμεύτηκε να καταθέσει νομοσχέδιο που θα αντιμετωπίζει συνολικά το θέμα της ένταξης τόσο των αναγνωρισμένων προσφύγων όσο και των υπόλοιπων αλλοδαπών που αποκτούν δικαίωμα διαμονής στη χώρα. Ο Γιώργος Καμίνης έκανε, τέλος, ιδιαίτερη αναφορα στο θέμα της εκπαίδευσης των  παιδιών – προσφύγων και των προβλημάτων που εντοπίζονται στην πρόσβαση των παιδιών, που διαμένουν ακόμα στις δομές, στο σχολείο, προαναγγέλοντας μάλιστα μελλοντικές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες του Κινήματος Αλλαγής προς αυτή την κατεύθυνση

Διαβάστε την ερώτηση

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email