Επίκαιρη ερώτηση για το ΚΕΘΕΑ και τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης

4 Οκτωβρίου 2019 Τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί αφόρητα το φαινόμενο της δημόσιας χρήσης και εμπορίας ναρκωτικών. Είναι το έσχατο στάδιο ενός χρήστη να κάνει δημόσια χρήση, να κάνει δημόσια την ένεσή του. Αυτό δεν δημιουργεί μόνο όχληση, αλλά είναι επικίνδυνο και για τον ίδιο και για την υγεία του και για τη δημόσια υγεία. Υπάρχουν και άλλοι συμπληρωματικοί τρόποι αντιμετώπισης των ναρκωτικών: το στεγνό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ, τα υποκατάστατα στον ΟΚΑΝΑ.

4 Οκτωβρίου 2019

Θα ανέμενα ειλικρινά να είναι εδώ ο κ. Κικίλιας, ο Υπουργός. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μάς τίμησε σήμερα με την παρουσία του, λέγοντας ότι πλέον θα είναι τακτικότατος στις εμφανίσεις του για την Ώρα του Πρωθυπουργού και έχουμε τον Υπουργό Υγείας να απουσιάζει για ένα πάρα πολύ κρίσιμο θέμα και ιδίως ένα θέμα που αφορά την πρωτεύουσα, την Αθήνα, κυρίως το κέντρο της, που είναι και η περιφέρεια στην οποία εκλέγεται. Θα ήταν και ένα θέμα συνέπειας και προς τους εκλογείς του.

Τι εννοώ; Τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί αφόρητα το φαινόμενο της δημόσιας χρήσης και εμπορίας ναρκωτικών. Είναι το έσχατο στάδιο ενός χρήστη να κάνει δημόσια χρήση, να κάνει δημόσια την ένεσή του. Αυτό δεν δημιουργεί μόνο όχληση, αλλά είναι επικίνδυνο και για τον ίδιο και για την υγεία του και για τη δημόσια υγεία. Υπάρχουν και άλλοι συμπληρωματικοί τρόποι αντιμετώπισης των ναρκωτικών: το στεγνό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ, τα υποκατάστατα στον ΟΚΑΝΑ. Σύγχρονη πλέον τάση είναι οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης για τους ανθρώπους που έχουν φτάσει στο έσχατο στάδιο χρήσης. Το νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, με πλειοψηφία και της Νέας Δημοκρατίας. Διακόσιοι είκοσι εννέα Βουλευτές ψήφισαν τον ν.4600 και το άρθρο 91 που περιείχε την εξουσιοδοτική διάταξη για τη δημιουργία των χώρων. Έναν μήνα πριν τις εκλογές εκδόθηκε κοινή υπουργική απόφαση για τη δημιουργία των χώρων.

Ερωτάται ο κύριος Υφυπουργός: Προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία των χώρων εποπτευόμενης χρήσης; Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα; Έχουν έρθει σε επαφή με τους φορείς ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, ψυχιατρικά θεραπευτήρια, όπως προβλέπει ο νόμος, τα οποία θα αναλάβουν την ευθύνη λειτουργίας των χώρων αυτών;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Βουλευτά, κύριε Καμίνη, κατ’ αρχάς να πω ότι ο Υπουργός δεν βρίσκεται σήμερα εδώ λόγω ανειλημμένης υπηρεσιακής υποχρέωσης. Γνωρίζετε ότι συναντιέται αυτήν τη στιγμή με το διοικητικό συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ. Υπάρχουν όμως και άλλες υποχρεώσεις.

Νομίζω ότι υποβαθμίζετε τον ρόλο του Υφυπουργού στη λειτουργία της Κυβέρνησης. Η πολιτική ηγεσία κάθε Υπουργείου είναι ενιαία. Ο Υπουργός και ο Υφυπουργός εκφράζουν τόσο το Υπουργείο όσο και τη λειτουργία της Κυβέρνησης. Επομένως, είτε ο Υπουργός είτε ο Υφυπουργός, οι απαντήσεις οι οποίες δίνουν είναι συγκεκριμένες, ενιαίες, ίδιες και εκφράζουν τη στάση και την άποψη του Υπουργείου Υγείας.

Σε ό,τι αφορά στο ερώτημά σας, απαντώ τα εξής. Η υπηρεσία μας έχει ήδη συντάξει σχέδιο υπουργικής απόφασης, με θέμα: «Χορήγηση άδειας λειτουργίας χώρου εποπτευόμενης χρήσης». Αυτό αφορά τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών, κατ’ εφαρμογή υπουργικής απόφασης η οποία αφορούσε τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας χώρων εποπτευόμενης χρήσης και ζητημάτων στελέχωσης, στέγασης και δημιουργίας, τήρησης και λειτουργίας του μητρώου καταγραφής ληπτών υπηρεσιών υγείας και άλλων λεπτομερειών. Άρα είναι ζήτημα ημερών, προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η διοικητική διαδικασία και να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Επομένως, απαντάω στο ερώτημά σας ότι και το σχέδιο υπουργικής απόφασης βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης και είμαστε συνεπείς σε ό,τι αφορά την υπουργική απόφαση που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις των χώρων εποπτευόμενης χρήσης. Άλλωστε, ο ΟΚΑΝΑ ο οποίος έχει αιτηθεί την αίτηση άδειας λειτουργίας χώρου εποπτευόμενης χρήσης έχει στο παρελθόν επιτυχώς λειτουργήσει αντίστοιχο χώρο. Θυμάστε το project «Οδυσσέας» τον Οκτώβρη του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Εγώ δεν άκουσα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία χώρων. Να πω ότι είναι ένα άκρως επείγον φαινόμενο. Δεν υπάρχει ουσιαστικά σύγχρονη μεγαλούπολη στην Ευρώπη που να μην έχει φτιάξει αυτούς τους χώρους, γιατί απευθύνεται ακριβώς η λειτουργία των χώρων αυτών στην ομάδα εκείνη των χρηστών για τους οποίους είναι το έσχατο καταφύγιο.

Να πω ότι οι χώροι αυτοί δεν είναι μόνο χώροι χρήσης. Αυτή η χρήση γίνεται υπό την εποπτεία γιατρού, υπάρχει ψυχοκοινωνική στήριξη, υπάρχουν δομές για την επανένταξη των χρηστών, υπάρχει ένα ολόκληρο περιβάλλον το οποίο υποδέχεται τον χρήστη και τον βοηθάει να απεξαρτηθεί.

Αλλά εδώ η μέθοδος αυτή λειτουργεί συμπληρωματικά, όπως είπα, και με τη στεγνή και με τη μέθοδο των υποκατάστατων. Η στεγνή μέθοδος κυρίως έχει ως φορέα το ΚΕΘΕΑ. Και δυστυχώς, τις τελευταίες μέρες βλέπουμε το ΚΕΘΕΑ ουσιαστικά να μεταμορφώνεται. Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προτίθεται να φέρει η Κυβέρνηση εδώ για κύρωση το ΚΕΘΕΑ κρατικοποιείται.

Το ΚΕΘΕΑ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, σπάνια περίπτωση πετυχημένου νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου που ασκεί με επιτυχία δημόσια λειτουργία. Αυτοδιοικείται το ΚΕΘΕΑ. Περιβάλλεται με εμπιστοσύνη από τους συλλόγους των γονέων των χρηστών.

Να σας αναφέρω ορισμένους αριθμούς. Δραστηριοποιείται σε είκοσι εννέα πόλεις και σε δεκαεννέα σωφρονιστικά καταστήματα. Προσφέρουν πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς. Επτά στους δέκα χρήστες που πηγαίνουν στο ΚΕΘΕΑ μετά από πέντε χρόνια βγαίνουν καθαροί. Είναι μια μοναδική περίπτωση ενός φορέα ο οποίος έχει χρηστή διαχείριση των οικονομικών του. Και τι βλέπουμε τώρα;

Βλέπουμε, πρώτα απ’ όλα, να έρχεται η Κυβέρνηση, μια φιλελεύθερη υποτίθεται Κυβέρνηση, να κρατικοποιεί έναν ιδιωτικό φορέα απολύτως επιτυχημένο, και δεύτερον, με μια απαράδεκτη διαδικασία μέσα από πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Να σας θυμίσω ότι οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου εκδίδονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, λέει το Σύνταγμα, για έκτακτες και απρόβλεπτες.

Υποβαθμίστηκε σε αφόρητο επίπεδο η Βουλή τα τελευταία χρόνια με αυτές τις μεθόδους. Ποια είναι η απρόβλεπτη και έκτακτη ανάγκη την οποία υπηρετεί η έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία κρατικοποιείται το ΚΕΘΕΑ; Γιατί πάτε ουσιαστικά να βάλετε μέσα στη χοάνη του κράτους έναν απολύτως επιτυχημένο ιδιωτικό οργανισμό με τέτοιο έργο;

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Καμίνη, σε ό,τι αφορά στην επίκαιρη ερώτηση και στο τι γίνεται με τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης, το κράτος δεν είναι εδώ για να μοιράζει άδειες σωρηδόν. Όποιος κάνει αίτηση για να του χορηγηθεί μια άδεια για εποπτευόμενο χώρο, το κράτος το εξετάζει και εκδίδει την αντίστοιχη άδεια. Αυτό γίνεται και σε αυτή την περίπτωση.

Σας είπα ότι η άδεια η οποία έχει αιτηθεί από τον ΟΚΑΝΑ είναι στο στάδιο ολοκλήρωσης, άρα βρισκόμαστε ουσιαστικά στο τέλος μιας τυπικής διοικητικής διαδικασίας.

Επιτρέψτε μου τώρα μια κουβέντα μόνο να πω για το ΚΕΘΕΑ, διότι δεν αφορά την επίκαιρη ερώτηση. Για τον προβληματισμό τον οποίο αναπτύξατε, το ΚΕΘΕΑ χρηματοδοτείται από το κράτος…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: Εν μέρει.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): …και οφείλει το κράτος να έχει ρόλο και να γνωρίζει πού πηγαίνουν τα χρήματα, γιατί είναι χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Επιτρέψτε μου να σας πω σε ό,τι αφορά στο Διοικητικό Συμβούλιο και στο αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, ότι ενισχύουμε το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ με αυτή την πράξη την οποία ψηφίσαμε.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κατεβάστε το αρχείο

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email