Επίκαιρη ερώτηση για την αξιοκρατία στη στελέχωση του δημοσίου τομέα – opengov

27 Νοεμβρίου 2019 Την περίοδο 2009-2011, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και με Πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου, καταβλήθηκε συστηματική προσπάθεια προκειμένου οι θέσεις ευθύνης του Δημοσίου να στελεχώνονται σε συνθήκες διαφάνειας και με αξιοκρατικές διαδικασίες (“Opengov”). Στη συνέχεια, με τον Ν. 3861/2010, γνωστό ως “Διαύγεια”, καθιερώθηκε η υποχρέωση ανάρτησης όλων των διοικητικών αποφάσεων στο διαδίκτυο. Πρωτοβουλίες και οι δύο που αποτέλεσαν σοβαρή μεταρρυθμιστική τομή στη δημόσια διοίκηση της χώρας.

Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά αυστηρά, αλλά εσείς, κύριε συνάδελφε, συγκρατείστε από μόνος σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Άκουγα τώρα τον κ. Βρούτση να μιλάει για τα μικροκομματικά και μικροπολιτικά παιχνίδια και να μας λέει ότι θα διοργανωθεί και ημερίδα με τίτλο «ReBrain Greece». Μου ήλθε στην κυριολεξία να σκάσω στα γέλια, γιατί η ερώτησή μου ξεκινά με αφορμή τον διορισμό στο Πανεπιστήμιο Καρδίτσας του ογδόντα χρονών κ. Πατέρα, ο οποίος έχει περάσει από τρία κόμματα. Μας είπε ότι του υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης διορισμό όταν θα γίνει Πρωθυπουργός και σκέφτομαι ότι έχουμε μια εθνική σχολή δημόσιας υγείας που έχει ένα μεταπτυχιακό ακριβώς με διοίκηση υπηρεσιών υγείας. Αποφοιτούν κάθε χρόνο πενήντα παιδιά και πάμε και διορίζουμε τους κομματικούς φίλους και τα στελέχη και μετά μιλάμε και για brain drain.

Σε έρευνες που έχουν γίνει ανάμεσα στα πεντακόσιες χιλιάδες παιδιά που έφυγαν μέσα στα χρόνια της κρίσης, αυτό το οποίο μας λένε είναι ότι δεν τους ένοιαζε τόσο το χαμηλό βιοτικό επίπεδο της χώρας και οι χαμηλοί μισθοί, το κύριο πρόβλημά τους ήταν η έλλειψη αξιοκρατίας στη χώρα αυτή.

Θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Υπουργό και απευθύνω σε αυτόν την ερώτηση, γιατί αυτό είναι το αρμόδιο Υπουργείο για τους διορισμούς, ποιες δημόσιες προσκλήσεις ενδιαφέροντος και για ποιες θέσεις ευθύνης του Δημοσίου έχουν γίνει με διαδικασία αξιοκρατίας και διαφάνειας, αντίστοιχες του Opengov, επί κυβερνήσεώς σας και επί προηγούμενης Κυβέρνησης και αν, εν πάση περιπτώσει, το σύστημα Opengov δεν σας αρέσει, τι αντίστοιχο σκέφτεστε να καθιερώσετε;

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Είχα ακούσει τη φράση «τα παράπονα στον δήμαρχο». Τώρα, ακούω τη φράση «τα παράπονα στο Υπουργείο που συνεργάζονται οι δήμαρχοι». Το Υπουργείο είναι υπεύθυνο για τους διορισμούς, όμως, δεν είναι υπεύθυνο για τους διορισμούς των διοικήσεων σε οργανισμούς. Το Υπουργείο είναι υπεύθυνο για τη Δημόσια Διοίκηση.

Όμως, μια που αναφέρατε το θέμα των νοσοκομείων, θα σας πω δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι η Κυβέρνηση αυτή δεν διστάζει να διορθώσει λάθος, το οποίο αναγνωρίζει, και να το διορθώσει και άμεσα. Το δεύτερο είναι ότι για πρώτη φορά οι διοικητές των νοσοκομείων θα αξιολογούνται ανά τρίμηνο με βάση συγκεκριμένους, μετρήσιμους και ποσοτικούς στόχους και είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ομαλή λειτουργία των μονάδων υγείας.

Όσον αφορά τη Δημόσια Διοίκηση: Από τους προηγούμενους και πριν τις εκλογές και από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τώρα συνεχίζονται, προκηρύσσονται θέσεις ευθύνης στον δημόσιο τομέα. Ήδη ξεκίνησε και έχει αναρτηθεί στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και τρέχουν οι αιτήσεις για τη στελέχωση υπηρεσιακών γραμματέων στα Υπουργεία. Η περίοδος των αιτήσεων τελειώνει στα μέσα του Δεκεμβρίου.

Το βήμα αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θεσμοθετήθηκε με τον ν. 4622 για το επιτελικό κράτος. Θεσμοθετήθηκε η θέση του υπηρεσιακού γραμματέα ως δημοσίου υπαλλήλου ανωτάτου επιπέδου, ο οποίος θα έχει συγκεκριμένους ρόλους στη λειτουργία του Υπουργείου. Θα αναλάβει δύο πολύ σημαντικούς τομείς, τον λεγόμενο διοικητικό τομέα, που είναι το θέμα διαχείρισης προσωπικού και θα αναλάβει και την οικονομική διαχείριση.

Αυτή η πρόσκληση θα τρέξει και θα ολοκληρωθεί σύντομα. Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το ΑΣΕΠ και για πρώτη φορά στελέχη του Δημοσίου, δημόσιοι υπάλληλοι με αξιοκρατικά κριτήρια θα αναλάβουν τη θέση του υπηρεσιακού γραμματέα.

Περαιτέρω, είχαν προκηρυχθεί σειρά θέσεων για γενικούς διευθυντές και από την προηγούμενη Κυβέρνηση και πολλές από αυτές έχουν ολοκληρωθεί. Αν δεν κάνω λάθος, εκατόν είκοσι εννιά θέσεις γενικών διευθυντών είχαν προκηρυχθεί και πλέον ορίστηκαν και κρίθηκαν εκατόν τέσσερις και θα ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία για τους υπόλοιπους και αναλόγως προχωράμε γρήγορα στην επιλογή διευθυντών και προϊστάμενων τμημάτων με δύο κεντρικά ζητούμενα: Πρώτον, αξιοκρατία και δεύτερον, αντικειμενικότητα. Δεν θα είναι μόνο ο υπολογισμός μορίων. Θα υπάρχει και συνέντευξη, γιατί ξέρετε ότι τα μόρια πολλές φορές δεν αντικατοπτρίζουν και την πραγματική εικόνα ενός εργαζόμενου. Μέσω της συνέντευξης με δομημένο ερωτηματολόγιο και δημόσιες συνεντεύξεις αυτό θα ολοκληρωθεί και θα προχωρήσει το συντομότερο.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας):  Κύριε Καμίνη, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: Απλώς να πω, κύριε Πρόεδρε, ότι ήδη από το 2010 οι διοικητές των νοσοκομείων ουσιαστικά συνεδρίαζαν κάθε μήνα και κρινόντουσαν με βάση μετρήσιμους στόχους που είχαν τεθεί. Να θυμίσω ότι εκείνη την εποχή είχε μπει και ηλεκτρονική συνταγογράφηση και αξιολογούνταν και οι διοικητές των νοσοκομείων, ανάλογα με το πώς πετυχαίναν τους στόχους αυτούς.

Εκείνη την εποχή, το 2009-2011 διορίστηκαν με το σύστημα του open gave -από το οποίο πέρασαν τρεις χιλιάδες άνθρωποι- με αξιοκρατικές διαδικασίες γενικοί γραμματείς, όπως ο κ. Θεοχάρης ο οποίος είναι στέλεχος της σημερινής Κυβέρνησης, ο κ. Ανδρέας Τάκης, ο κ. Πινέλης, η κ. Μαρία Στρατηγάκη, ένα σωρό αξιόλογοι άνθρωποι.

Άκουσα αυτά που είπε ο κύριος Υφυπουργός. Πιστεύω ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας δεν είναι η οικονομία. Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι το κράτος και το κράτος σημαίνει προπάντων στελέχωση και αξιολόγηση.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Σας ευχαριστώ.

Τον λόγο έχει ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Πολύ σύντομα, κύριε Πρόεδρε, το open gave, όταν δημιουργήθηκε, μετά τις εκλογές του 2009, ήταν μια αλλαγή. Νομίζω, όμως ότι και η τότε Κυβέρνηση αδίκησε τον εαυτό της, διορίζοντας και πάλι, μέσω του open gave, πρώην Βουλευτές και αποτυχημένους Βουλευτές. Υπήρχαν και εκεί περιπτώσεις, δεν είναι μόνο οι περιπτώσεις που αναφέρατε. Υπάρχουν και περιπτώσεις Βουλευτών, οι οποίοι δεν εξελέγησαν και ξαφνικά βρέθηκαν, υποτίθεται, μέσω του open gave σε θέσεις ευθύνης. Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι πρέπει άμεσα…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: Αφού είχαν περάσει το από open gave, όμως.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Ναι, και τυχαία εντελώς επελέγησαν ως οι πλέον κατάλληλοι.

Αυτό, λοιπόν, που έχει σημασία είναι να προχωρήσουμε άμεσα στη στελέχωση των θέσεων ευθύνης. Και για το δημόσιο είναι πολύ σημαντικό, αλλά και για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι πολύ σημαντικό να νιώθουν ότι ούτε αδικούνται ούτε χρειάζεται να ανήκουν σε κάποιο κομματικό ή συνδικαλιστικό ή άλλο όργανο. Αυτό που πρέπει να γίνει και θα γίνει άμεσα είναι να ολοκληρωθούν οι κρίσεις, να ολοκληρωθεί η στελέχωση και στο στενό δημόσιο τομέα, αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού. Να γίνουν οι κρίσεις, να αξιολογούνται τα στελέχη, να αξιολογούνται αυτοί που θα επιλεγούν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στο έργο τους και το σημαντικότερο να υπάρχει άμεσα παραγωγή έργου και παραγωγή πολιτικής, γιατί οι πολίτες έχουν ανάγκη αυτή τη στιγμή από αποτελέσματα και έργα και κυρίως να εξυπηρετούνται.

Ευχαριστώ.

Δείτε την ερώτηση 

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email