Επίκαιρη ερώτηση για περιστατικά αστυνομικής βίας

13 Δεκεμβρίου Το ιστορικό βάθος της αυθαιρεσίας στους κόλπους της αστυνομίας και το συναφές πρόβλημα της αξιοπιστίας των πειθαρχικών διαδικασιών στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ., αναδείχθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης.

13 Δεκεμβρίου 2019

13 Δεκεμβρίου 2019 

Το ιστορικό βάθος της αυθαιρεσίας στους κόλπους της αστυνομίας και το συναφές πρόβλημα της αξιοπιστίας των πειθαρχικών διαδικασιών στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ., αναδείχθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης.

Ο απαντών Υφυπουργός κ. Οικονόμου αποκάλυψε πως από το 2017 που ξεκίνησε η λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Αυθαιρεσίας έχουν παραπεμφθεί στον Συνήγορο του Πολίτη 443 περιπτώσεις αυθαιρεσίας για τις οποίες έχει διαταχθεί είτε ΕΔΕ είτε προκαταρκτική διοικητική εξέταση.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του κ. Καμίνη: 

 

Για τα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας

 – Είχα ως Δήμαρχος επανειλημμένα επισημάνει, και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και στα ΜΜΕ, πως η παρατεταμένη ανομία στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και αλλού, θα φέρει την υπέρμετρη αστυνομική καταστολή, και μάλιστα ως λαϊκή απαίτηση.

 – Υπάρχουν θύλακοι μέσα στην αστυνομία, ιδίως στα ΜΑΤ, που διέπονται από πνεύμα ρεβανσισμού απέναντι στους μπαχαλάκηδες ή όποιους θεωρούν ως τέτοιους. 

 – Αυτή η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί όμως με δηλώσεις για «μπάτσους-γουρούνια-δολοφόνους» και μάλιστα από μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Τέτοιες δηλώσεις το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να ερεθίζουν τα πιο ακροδεξιά αντανακλαστικά στους κόλπους της ελληνικής αστυνομίας.

 – Προφανώς ευπρόσδεκτη η παραπομπή υποθέσεων στον Συνήγορο του Πολίτη, με την ιδιότητα του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης  Περιστατικών Αυθαιρεσίας και η δημιουργία της ειδικής Επιτροπής υπό τον κ. Αλιβιζάτο. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη πως θα εκπληρώσουν την αποστολή τους στο ακέραιο. 

Όμως: Το πραγματικά καθοριστικό βήμα θα γίνει από την αλλαγή της κουλτούρας της ίδιας της αστυνομίας. Όταν, δηλαδή, η αστυνομία καταφέρει η ίδια να διερευνά αποτελεσματικά περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας με βάση τις παραδοσιακές πειθαρχικές διαδικασίες (ΕΔΕ κ.λπ.) που έχει στη διάθεσή της. Αυτή η αλλαγή κουλτούρας θα μπορούσε να είναι και η σημαντικότερη συμβολή της Επιτροπής Αλιβιζάτου.

 

Το ιστορικό βάθος της αστυνομικής βίας

 – Υπάρχει σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, από το έτος 2001, σε βάρος της Ελλάδος για αυθαιρεσία και άσκηση βίας από τα σώματα ασφαλείας, αλλά και πλημμελή διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών. Οι αποφάσεις αυτές  παραμένουν ανεκτέλεστες μέχρι σήμερα από την Ελληνική Πολιτεία.

 – Χαρακτηριστικά θα αναφέρω την υπόθεση Ζοντούλ, ενός μετανάστη που είχε βιαστεί με γκλομπ από λιμενικούς κατά τη διάρκεια της κράτησής του. Για την υπόθεση αυτή η χώρα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για πρώτη φορά από την εποχή της δικτατορίας, για βασανιστήρια.

 – Η πολυετής αυτή αδράνεια έχει οδηγήσει στην παραγραφή των αδικημάτων. Μόνος τρόπος πλέον αποκατάστασης, τουλάχιστον της σοβαρής ηθικής βλάβης που έχουν υποστεί αυτά τα πρόσωπα, είναι η γραπτή έκφραση συγγνώμης από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, στις αποφάσεις που την αφορούν. Η συγγνώμη αυτή θα λειτουργήσει και προληπτικά για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. Αυτό είχα ζητήσει ως Συνήγορος του Πολίτη στην υπόθεση Ζοντούλ, αυτό ζητά σήμερα και ο Συνήγορος από την ΕΛ.ΑΣ. ως Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας.  Αν είχε δοθεί εγκαίρως αυτή η συγγνώμη, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί οι καταδίκες της χώρας.

9 Δεκεμβρίου 2019 

Πόσες ΕΔΕ και προκαταρκτικές διοικητικές έρευνες έχουν διαταχθεί για τα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας ζητεί να πληροφορηθεί ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης, με σημερινή επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Καμίνης ζητεί επίσης να ενημερωθεί για το αν έχει συνεδριάσει μέχρι στιγμής η νεοσυσταθείσα υπό τον κ. Αλιβιζάτο Ειδική Επιτροπή για την υλοποίηση των πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη για την αστυνομική βία. 
 
Αφορμή για την ερώτηση αποτέλεσαν τα δημοσιεύματα σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο με καταγγελίες και οπτικοακουστικά τεκμήρια για επαναλαμβανόμενα επεισόδια ανεξέλεγκτης αστυνομικής βίας γύρω από την περιοχή των Εξαρχείων και του Πολυτεχνείου, με κορύφωση το χρονικό διάστημα από τον εορτασμό της 17η Νοέμβρη έως και την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου. Σε αρκετά από αυτά τα περιστατικά φέρεται να εμπλέκονται πολίτες που δεν έχουν καμία σχέση με τα επεισόδια και τις πρόσφατες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

 

Δείτε την ερώτηση 

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email