Γ. Καμίνης: Μετά από πιέσεις του Κινήματος Αλλαγής, το Υπουργείο σπεύδει άρον άρον να ρυθμίσει νομοθετικά τη φύλαξη ευπαθών και επίσημων στόχων

«Μετά από ένα υποτιμητικό για τη νοημοσύνη των πολιτών σκάνδαλο με την προκλητική φύλαξη τηλεπαρουσιαστή & κάτω από τις πιέσεις μας, το Υπουργείο σπεύδει άρον άρον να ρυθμίσει νομοθετικά τη φύλαξη ευπαθών & επίσημων στόχων».

Με καθυστέρηση ενός έτους και με φόντο τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προσπάθησε σήμερα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με την πλήρη αδιαφάνεια που επικρατεί στο καθεστώς φύλαξης επίσημων και ευπαθών στόχων. 

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του υπεύθυνου Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Καμίνη, ο κ. Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε άμεσες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, στο καθεστώς εκπαίδευσης και στην οργανωτική δομή της υπηρεσίας φύλαξης της ΕΛ.ΑΣ. Απέφυγε ωστόσο να καταδικάσει την απόλυτη μυστικότητα, με την οποία το Υπουργείο περιέβαλλε το θέμα, έως ότου λάβει διαστάσεις λόγω της υπόθεσης Φουρθιώτη. Θυμίζουμε πως σε παλαιότερες ερωτήσεις του Τομεάρχη του Κινήματος Αλλαγής (14/01/2020 και 09/03/2020) το Υπουργείο είχε επικαλεστεί κρατικό απόρρητο για σειρά κρίσιμων ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων που αφορούν τη φύλαξη επισήμων, συσκοτίζοντας εσκεμμένα τα πραγματικά δεδομένα.      

Μετά το πέρας της συζήτησης στη Βουλή, ο Γιώργος Καμίνης έκανε την εξής δήλωση

«Χρειάστηκε ένα, υποτιμητικό για τη νοημοσύνη των πολιτών, σκάνδαλο σχετικά με την προκλητική φύλαξη γνωστού τηλεπαρουσιαστή, για να φιλοτιμηθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία ώστε αυτή η ευαίσθητη λειτουργία της αστυνομίας να μην εκφυλίζεται σε καθεστώς ρουσφετιών και προσωπικών εξυπηρετήσεων. 

Το Κίνημα Αλλαγής έχει έγκαιρα πάρει θέση για το ζήτημα: Στο καθεστώς φύλαξης επίσημων και ευπαθών στόχων χρειάζεται να γίνουν πολλά: Να συγκροτηθεί ειδική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., να υπάρξει ειδική εκπαίδευση των αστυνομικών που θα την απαρτίζουν, σαφή κριτήρια και κανόνες για τη φύλαξη καθώς και διαφάνεια στο μέτρο του δυνατού.  

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις προτάσεις του Υπουργείου μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, όπως δεσμεύτηκε σήμερα ο Υπουργός ενώπιoν της Βουλής»

Η Επίκαιρη Ερώτηση

Προς : Υπουργό Πολιτικής Προστασίας                                                   

Αθήνα, 5 Απριλίου 2021

Θέμα :  Πλήρης αδιαφάνεια στα ζητήματα φύλαξης και συνοδείας ευπαθών στόχων

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Την 14η Ιανουαρίου 2020 σας απηύθυνα ερώτηση με αντικείμενο τα κριτήρια βάσει των οποίων το Υπουργείο σας διαθέτει αστυνομικούς για τη “συνοδεία ασφαλείας προσώπων”, ζητώντας επιπλέον και τα σχετικά στοιχεία· πλήρως ανωνυμοποιημένα, αλλά και γενικότερα κατά τρόπο που να μη διακυβεύει τη μυστικότητα που κατανάγκην διέπει τη λειτουργία μιας τέτοιας υπηρεσίας.

Με το από 30 Ιανουαρίου 2020 λακωνικότατο  έγγραφο του Υφυπουργού κ. Ελευθ. Οικονόμου, το Υπουργείο σας αρνήθηκε καθ’ολοκληρία να απαντήσει στα ερωτήματά μου, επικαλούμενο κρατικό απόρρητο βάσει κάποιων διατάξεων. Επανήλθα στις 9 Μαρτίου 2020 με νέα ερώτηση, στην οποία αντέκρουα ένα προς ένα τα επιχειρήματα περί κρατικού απορρήτου. Η δεύτερη αρνητική απάντηση του κ. Υφυπουργού (2 Απριλίου 2020) δεν περιείχε καν ίχνος νομικής θεμελίωσης, περιοριζόμενη απλώς στην εν γένει ταύτιση της κρατικής με την εθνική ασφάλεια. Σύγχυση ανεπίτρεπτη για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.

Κύριε Υπουργέ, από τα ανωτέρω αβίαστα προκύπτει ότι στα ζητήματα φύλαξης και συνοδείας ευπαθών στόχων επικρατεί πλήρης αδιαφάνεια. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μας εξωθεί να συμπεράνουμε πως αποσκοπεί να συγκαλύψει ένα φαύλο σύστημα πελατειακών εξυπηρετήσεων.

Δεδομένου ότι  η περίπτωση του γνωστού τηλεπαρουσιαστή που προσφάτως απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη είναι ενδεικτική των προβλημάτων που προκαλεί η αδιαφάνεια

Δεδομένου ότι οι περί φύλαξης ευπαθών στόχων διατάξεις περιέχονται στα άρθρα 68, 69 και 70 του Π.Δ. 141/1991, ενώ οι περί συνοδείας ασφαλείας προσώπων στο άρθρο 156 του ιδίου Π.Δ., αμφότερες δε οι ομάδες διατάξεων έχουν επανειλημμένα τροποποιηθεί στο παρελθόν, ώστε το συνολικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα οικεία ζητήματα να εμφανίζει κενά, τα οποία συμβάλλουν και αυτά με τη σειρά τους στην  αδιαφάνεια και την αυθαιρεσία της διοίκησης

Ερωτάται ο Υπουργός:

Τι είδους μέτρα σκέφτεται να λάβει ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως τα προαναφερθέντα, καθώς όταν έσπευσε ο ίδιος να αναιρέσει την φύλαξη του γνωστού τηλεπαρουσιαστή δεν διευκρίνισε εάν γνώριζε πως και ποιοι την είχαν αποφασίσει;

Ποιες είναι οι ποσοστώσεις επί του συνόλου του προσωπικού που διατίθεται στην φύλαξη πολιτικών προσώπων και ιδιαίτερα σε βουλευτές και υπουργούς, νυν και πρώην, ανά κοινοβουλευτικό κόμμα καθώς και οι αντίστοιχες στατιστικές για το διατιθέμενο προσωπικό στις κατηγορίες:  δημοσιογράφοι, δικαστικοί, επιχειρηματίες, λοιποί ιδιώτες; 

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Καμίνης

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email