ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ ΠΡΟΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗ: ΚΑΝΑΤΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ομιλία του Γιώργου Καμίνη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής στη συζήτηση επερώτησης της Ελληνικής Λύσης στην Ολομέλεια της Βουλής

5 Ιουνίου 2020

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, λοιπόν. Νομίζω ότι η πρώτη Μη Κυβερνητική Οργάνωση που αυτή τη στιγμή λειτουργεί στην Ελλάδα είναι το Υπουργείο σας, κύριε Υπουργέ, και θα εξηγήσω γιατί. Πρώτα από όλα γιατί είναι ένα Υπουργείο το οποίο στην πλειονότητά του απαρτίζεται από μη μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, μετακλητούς και συμβασιούχους.

Μας λέγατε προ ημερών εδώ πέρα ότι διορίζοντας τους τριάντα δύο διοικητές δομών φιλοξενίας ότι το κράτος έπαιρνε την υπόθεση των δομών στα χέρια του. Θα έλεγα ότι αυτό είναι διπλά ψευδές. Δεν ήταν το κράτος που την έπαιρνε. Ήταν το κόμμα. Από τους τριάντα δύο διοικητές των δομών διαπιστωμένα από το google, το ένα τρίτο είναι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, υποψήφιοι Βουλευτές, περιφερειακοί σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πολιτευτές παντός είδους κλπ.. Φαντάζομαι ότι θα είναι και οι υπόλοιποι.

Αυτό είναι το σοβαρό επιτελικό κράτος, το σύγχρονο για το οποίο μας μίλαγε ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις και μας τσαμπουνάνε τα αυτιά τόσο καιρό;

Ο κομματισμός δεν περιορίζεται μόνο στη στελέχωση των δομών, αλλά και στις συμβάσεις. Προ ημερών πάλι πληροφορηθήκαμε ότι η κυρία Στέλλα Αυγερίκου παίρνει με απευθείας ανάθεση την εκτίμηση ακινήτων σε Σάμο, Κω, Λέσβο, Χίο, Λέρο ύψους 18.000 ευρώ για μόλις δύο μήνες δουλειά, δηλαδή 9.000 ευρώ το μήνα. Την κυρία αυτή δεν τη γνωρίζω, ξέρω, όμως, ότι ήταν ένα από τα τριάντα πέντε στελέχη του μητρώου της Νέας Δημοκρατίας που με τυμπανοκρουσίες μάς παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης τον Οκτώβριο του 2017.

Κατ’ ανάγκη, όμως, το Υπουργείο σας είναι κατά κάποιο τρόπο και μια ΜΚΟ. Γιατί; Γιατί το μέγεθος και η φύση του αντικειμένου του είναι τέτοια που στην καθημερινή διαχείριση του δεν μπορούν παρά άνθρωποι με ειδική τεχνογνωσία να την αναλάβει και τέτοια τεχνογνωσία έχουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Φυσικά αναφέρομαι στις σοβαρές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που πιστεύω πως είναι και η πλειοψηφία. Μεταξύ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων θα έχουν παρεισφρήσει και απατεώνες οι οποίοι ευκαιριακά ζητάνε να βγάλουν λεφτά. Αυτό συμβαίνει παντού. Γι’ αυτό στηρίξαμε και τη διάταξη για το μητρώο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και καταψηφίσαμε τη διάταξη που μας είχατε φέρει για τα μέλη, γιατί ήταν γραμμένη στο γόνατο και ήρθατε εκ των υστέρων και τη διορθώσετε.

Φυσικά και χρειάζεται αξιολόγηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και πιστοποίηση και να ξέρουμε τι κάνουν, γιατί ασκούν δημόσια εξουσία. Ποιος έχει τη διοικητική υποστήριξη στις δομές φιλοξενίας; Το διοικητικό προσωπικό ποιος το δίνει; Την τεχνική υποστήριξη, την ψυχολογική στήριξη; Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Συνεχίζουν να έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στις δομές και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και το Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Ποιος έχει την ευθύνη για την παιδική προστασία στα camps; Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Στέγαση ασυνόδευτων; Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Μονάδες ημιαυτόνομης διαβίωσης των δεκαέξι ετών και άνω; Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παραδώσουμε τη διοίκηση της χώρας στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που είναι ιδιώτες; Όχι! Πρέπει το κράτος να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε την εμπειρία και την τεχνογνωσία που μας αφήνουν να είναι σε θέση να την αποθησαυρίσει και να την κάνει κτήμα του. Και πώς γινόταν αυτό μέχρι τώρα; Γινόταν με μία υπηρεσία που πρέπει να το πούμε ότι απέδωσε, με το ΕΚΚΑ, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που είχε την ευθύνη εκ μέρους της πολιτείας για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Και τι κάνατε εσείς; Τη μοναδική δομή που είχε αποκτήσει τεχνογνωσία σε αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα τη βγάλατε από τη μέση, φτιάξατε Γενική Γραμματεία μέσα στο Υπουργείο σας των μετακλητών και εξωθήσατε τον πρόεδρο του ΕΚΚΑ σε παραίτηση.

Η Πλατεία Κλαυθμώνος και η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων δεν έγινε μόνο για να προστατεύσει την αξιοπρέπεια των ίδιων, έγινε ακριβώς για αυτό που λέμε, γιατί οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, αλλά η δημόσια διοίκηση θα πρέπει να φυλάει μία μνήμη, μία παρακαταθήκη εμπειρίας και τεχνογνωσίας. Και εσείς αυτό το αγνοείτε.

Αποσυμφόρηση των νησιών. Να δούμε πώς θα γίνει η αποσυμφόρηση των νησιών. Καταψηφίσαμε τότε την τροπολογία με την οποία διώχνατε τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες για να φέρετε αιτούντες άσυλο, όχι γιατί δεν θέλαμε οι αιτούντες άσυλο να έχουν στέγη, αλλά γιατί ξέραμε ότι αυτοί οι έντεκα χιλιάδες άνθρωποι θα βρεθούν στον δρόμο. Δεν ξέρουν ελληνικά, οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν πόρους και δεν θέλαμε οι πόλεις μας να γίνουν πάλι μεγάλες υπαίθριες κατασκηνώσεις.

Εγώ ως δήμαρχος της Αθήνας είχα την εμπειρία το 2015. Τότε τι κάναμε; Στεγάσαμε τον κόσμο, ακριβώς για να μην έχει πρόβλημα η πόλη.

Εσείς έχετε λάβει μέριμνα για αυτό; Και προς το παρόν βλέπουμε ότι δεν γίνεται τίποτα. Εγώ που έχω άμεση γνώση ξέρω ότι από τα διακόσια διαμερίσματα που διαχειρίζεται ο Δήμος Αθηναίων και είναι σε θέση να φιλοξενούν δύο χιλιάδες ανθρώπους αυτή τη στιγμή έχουν φύγει διακόσιοι μόλις. Και στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στον Δήμο Αθηναίων από τις θέσεις που διαχειρίζεται το «Solidarity Now», δύο χιλιάδες περίπου, έχουν αδειάσει είκοσι θέσεις. Πώς θα το κάνετε, λοιπόν, αυτό;

Μιλάμε για γκέτο. Κανείς δεν θέλει τα γκέτο. Για να μην έχουμε γκέτο, λοιπόν και επειδή έχουμε την πολυτέλεια κατά κάποιο τρόπο να μαθαίνουμε από εκείνους οι οποίοι υπέστησαν τα προβλήματα και τα πλήρωσαν και τα πληρώνουν, θα πρέπει να έχουμε μία σοβαρή πολιτική κοινωνικής ένταξης. Γιατί, ή θα ταΐζουμε τον κόσμο με τις φαντασιώσεις ότι από τη μια μέρα στην άλλη θα εξαερωθούν οι πρόσφυγες, ή αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, θα κάτσουμε να μιλήσουμε για το πώς θα γίνει η κοινωνική ένταξη.

Για τη Μαλακάσα ελέχθησαν πολλά και εγράφησαν πολλά και μάλιστα από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο. Εγώ δεν καταλαβαίνω το εξής, πώς μία μόνιμη δομή μπορεί να εμπίπτει στις διατάξεις οι οποίες αποσκοπούν να καλύψουν περιπτώσεις -μιλάω για αναθέσεις- με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση. Πώς είναι δυνατόν μία μόνιμη δομή, που προϋποθέτει το απρόβλεπτο, το έκτακτο, να εμπίπτει σε αυτές τις διατάξεις; Και η διαδικασία της μη διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τον ν. 4412/2016 πρέπει να έχει τον ίδιο φορέα ανάθεσης. Τη Μαλακάσα την είχε αναθέσει με τις διαδικασίες αυτές ο ΔΟΜ. Εσείς είστε Υπουργείο και κάνατε την ανάθεση. Είστε βέβαιοι ότι έχετε ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία στο συγκεκριμένο ζήτημα;

Εδώ θα είμαστε και τους επόμενους μήνες και θα τα λέμε.

Να προσέξετε, κύριε Υπουργέ, μην καλλιεργείτε μεγάλες προσδοκίες ούτε στους κατοίκους των νησιών ούτε ευρύτερα στην κοινή γνώμη της χώρας για αυτό το ζήτημα. Σας συμβουλεύω, γιατί δεν θέλω να αποτύχετε. Δεν θέλω να αποτύχετε, γιατί χειρίζεστε ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα και ο ρόλος της Αντιπολίτευσης δεν είναι να εύχεται να αποτύχει η Κυβέρνηση, είναι να τη βοηθάει να μην αποτύχει ή τουλάχιστον να προλαμβάνει τα λάθη της. Μην καλλιεργείτε μεγάλες προσδοκίες στον κόσμο, γιατί δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορέσετε να προβείτε σε επιστροφές στην Τουρκία, κάθε άλλο θα έλεγα ότι μας προδιαθέτει η σημερινή κατάσταση.

Τα σχετικά με απελάσεις και τα λοιπά τα έχουμε δει δεκαετίες τώρα, κατά πόσο μπορείς να απελάσεις τους παράτυπους μετανάστες σε πάρα πολλές από τις χώρες από τις οποίες έρχονται.

Και για τη μείωση των ροών, εδώ είμαστε να τα δούμε. Μακάρι να έχουμε το καλύτερο σενάριο, αλλά επειδή δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και το χειρότερο, να κοιτάξουμε να είμαστε μετρημένοι στις εκτιμήσεις μας.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Μοιραστείτε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email