photokam

βιογραφικό σημείωμα

Ο Γιώργος Καμίνης είναι βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εκλεγμένος ως επικεφαλής της λίστας Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής.

Στη Βουλή των Ελλήνων είναι μέλος της διαρκούς επιτροπής δημόσιας διοίκησης, δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης και Β’ Αντιπρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής σωφρονιστικού συστήματος και λοιπών δομών εγκλεισμού κρατουμένων.

Σπούδασε Νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε με άριστα.

Τον Ιούνιο του 1989 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Paris I, με θέμα τις συνταγματικές όψεις της μετάβασης από τη δικτατορία στη δημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ισπανία («La transition constitutionnelle en Grèce et en Espagne»). Έλαβε το βραβείο «Paul Deschanel» για την καλύτερη διδακτορική διατριβή Δημοσίου Δικαίου που υποστηρίχτηκε το έτος 1989. 

Τον Δεκέμβριο του 1990 εκλέχθηκε λέκτορας στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Ιούνιο του 1998 επίκουρος καθηγητής.

Από το 1998  έως τον Μάιο του 2003, διετέλεσε Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, υπεύθυνος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Το 2003 η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με ομόφωνη απόφασή της, τον εξέλεξε στη θέση του Συνήγορου του Πολίτη. Επανεξελέγη για δεύτερη θητεία το 2008.

Στη διάρκεια της θητείας του ως Συνήγορος του Πολίτη, ανέπτυξε μεγάλη δράση σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ευνομία», για τη δημιουργία και τη στήριξη θεσμών Συνήγορου του Πολίτη στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.  Διετέλεσε  μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συνηγόρων του Πολίτη της Μεσογείου (Association of Mediterranean Ombudsmen) και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Ινστιτούτου Συνηγόρων του Πολίτη (International Ombudsman Institute).

Τον Αύγουστο του 2010, παραιτείται από τη θέση του Συνηγορου του Πολίτη για να διεκδικήσει, ως ανεξάρτητος υποψήφιος, τον Δήμο της Αθήνας. Προτάθηκε για υποψήφιος από τη ΔΗΜΑΡ και η υποψηφιότητά του υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, τους Οικολόγους Πράσινους, τη Δράση, και άλλες πολιτικές κινήσεις. Εξελέγη  Δήμαρχος Αθηναίων τον Νοέμβριο του 2010. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 επανεξελέγη για δεύτερη θητεία, με τη στήριξη 14 πολιτικών προοδευτικών κομμάτων και κινήσεων.

Ως δήμαρχος Αθηναίων, ο Γιώργος Καμίνης ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως η Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σε διεθνή δίκτυα πόλεων όπως το Eurocities, C40, Champion Mayors for Inclusive Growth, 100 Resilient Cities, Global Parliament of Mayors. Με πρόταση του Γιώργου Καμίνη, δημιουργήθηκε το δίκτυο Solidarity Cities, στο πλαίσιο του Eurocities, με τη συμμετοχή δημάρχων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων όπως το Παρίσι, το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, το Βερολίνο. Στόχος του δικτύου είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις στον τομέα της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και ευρύτερα της μετανάστευσης.

Κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής του θητείας,  η  Αθήνα τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις,  μεταξύ των οποίων το βραβείο καινοτομίας των Bloomberg Philanthropies, με τίτλο “Mayors Challenge» και έπαθλο ένα εκατομμύριο ευρώ,  το βραβείο του κορυφαίου ευρωπαϊκού προορισμού για τουρισμό πόλεων το 2018 από τον διεθνή οργανισμό Leading Culture Destinations Awards, το World Travel Award που απέσπασε το  Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του δήμου Αθηναίων ως Κορυφαίο Ευρωπαϊκό Γραφείο Τουρισμού Πόλης 2018 (Europe’s Leading City Tourist Board 2018), αλλά και  η μεγάλη διεθνής διάκριση της Αθήνας από την UNESCO, ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.

Σημαντικό επίτευγμα της δημοτικής αρχής, κατά τη δεύτερη θητεία του Γ. Καμίνη, αποτελεί η κατάκτηση από την Αθήνα του βραβείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας» για το έτος 2018. 

Για την υποδειγματική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, του απονεμήθηκε ο  έπαινος «Δήμαρχος του Κόσμου»,  μία από τις τρεις κορυφαίες διακρίσεις στον μεγάλο ομώνυμο διεθνή θεσμό.

Ο Γιώργος Καμίνης έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε κορυφαίους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, όπως στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη. Έχει δώσει διαλέξεις για θέματα όπως ο ρόλος των πόλεων στη διεθνή πραγματικότητα, και η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία, σε πανεπιστήμια όπως το Cornell, το Harvard, London School of Economics, Columbia, και ιδρύματα όπως το Brookings Institute.

Ο Γιώργος Καμίνης είναι επίσης:

  • Επιστημονικός Συνεργάτης στο Τμήμα Κοινοβουλευτικών Μελετών και Ερευνών της Διεύθυνσης Επιστημονικών Μελετών της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής των Ελλήνων
  • Δικηγόρος Αθηνών
  • Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων, της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης και του Ομίλου «Αριστόβουλος Μάνεσης»
  • Mέλος του International Advisory Council του Institute for Canadian Citizenship
  • Mέλος του Leadership Board του Mayors Migration Council

Ο Γιώργος Καμίνης, έχει  επίσης ζήσει στην Οζάκα, στο Παρίσι, στη Μαδρίτη και στη Χαϊδελβέργη. Μιλά αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.